Δεν μας κάνει τη χάρη της μόνιμης εγκατάστασης η γυρίστρω η άνοιξη- όλο πάει και έρχεται, βρίσκει ευκαιρία ο χειμώνας, ξαναγυρίζει – δεν αφήνει τη μικρή φλαμουριά να ανοίξει τα ματάκια της, να πρασινίσει.

Αλλά αυτές του καιρού οι αναποδιές δεν μπορούν να ανατρέψουν τον ορμητικό ρου της Ιστορίας, ούτε να τον καθυστερήσουν καν: ο homo sapiens διά του λόγου κατανικά τον κορωνοϊό. Αν αφήναμε τη βιολογία να κάνει τη δουλειά της όπως την ξέρει αυτή, θα είχαμε τουλάχιστον δεκαπλάσια θύματα, ημερολόγιό μου.

Τρομερό εξελικτικό πλεονέκτημα ο νους: ο λόγος εμβόλιο εγένετο, όπως λένε οι Γραφές. Πλεονέκτημα όταν δεν γίνεται όπλα αλλά φάρμακα ο λόγος. Δεν πρέπει όμως να βρει ο λόγος και κάποιο φάρμακο να επιταχύνεται η ανάπτυξη των φιλυρών ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών;

– Η Ενωσή μας μάλλον για τα λόγια της μπορεί να περηφανεύεται παρά για τον λόγο. Εμβόλιο δικό της δεν κατάφερε να φτιάξει – δηλαδή αυτό που έφτιαξε η γερμανική BioNTech το ανέλαβε η αμερικανική Pfizer -, ενώ έφτιαξαν ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, ακόμη και η Βρετανία. Οι εμβολιασμοί καθυστερούν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακαλεί τη Γηραιά Ηπειρο στην τάξη, σαν να ήταν μαθητούδι της Α’ Δημοτικού.

Ενώ στην αποχωρήσασα Βρετανία τη Δευτέρα το 75% του πληθυσμού θα έχει αντισώματα, διαβάζω, και άρα θα υπάρχει «ανοσία αγέλης», εμείς οι ανεμβολίαστοι θα υποστηρίζουμε πως είμαστε άτομα με προσωπικότητα, όχι αγέλη.

Το ’21 δικαιώνεται

Ποιος θα μας πιστεύει όμως μετά τη βαριά προσβολή που έγινε στην πρόεδρό μας, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Κάθισε σαν πασάς στην πολυθρόνα του, έβαλε και τον άλλο πρόεδρό μας, τον Σαρλ Μισέλ, δίπλα του και την κυρία πρόεδρο την άφησαν όρθια στα κρύα του πρωτοκόλλου.

Πίστευαν στις Βρυξέλλες ότι είκοσι ημέρες μετά την αποχώρηση του Ταγίπ Ερντογάν από τη διεθνή σύμβαση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών θα καταδεχόταν ο πολιτικός που δεν χαμογελά ποτέ να φωτογραφηθεί με ξανθή να κάθεται ισότιμα δίπλα του φορώντας παντελόνι;

Να προσκυνούσε, να τον δαφνοστεφάνωνε, να του φιλούσε το χέρι ή τα πόδια – τουλάχιστον -, τότε ναι· αλλιώς, πού πας, κυρία μου, χωρίς μαντίλα στον ανδρωνίτη;

Οι αξίες είναι γνωστές: οι άνδρες είναι για να πολεμάνε και οι γυναίκες για να γεννάνε παιδιά – γιους να πολεμάνε και θυγατέρες που με τη σειρά τους θα γεννοβολήσουν γιους πολεμιστές και κόρες που θα ξαναγεννήσουν πολεμιστές και γυναίκες που…

Αυτή είναι η φυσική κατάσταση του κόσμου από τότε που οι άνθρωποι ήταν σε αγέλη και δεν τους προστάτευε ο λόγος αλλά τα αρσενικά που πολεμούσαν. Μετά οι αγέλες εξελίχθηκαν σε ορδές· τα ίδια. Οπως τα βρήκαμε να τα αφήσουμε λοιπόν, ώστε να αποκτήσουμε όχι ανοσία αλλά νοοτροπία αγέλης – αυτό είναι το ιδανικό του Ταγίπ Ερντογάν, του ανθρώπου που δεν γελά. Με τον ίδιο να είναι το «αρσενικό Α» της αγέλης.

Ανατολικές αξίες, ημερολόγιό μου: πολυγαμία, χαρέμια, ευνούχοι, αποκεφαλισμοί· παλιά τις είχαν περισσότεροι – όλη η υφήλιος, όλη η ανθρωπότητα απέραντη Ανατολή ήταν.

Αλλά υπήρχε κάτι μυστηριώδες που ονομάζεται «ελληνορωμαϊκή εξαίρεση»: η μονογαμία, η πυρηνική οικογένεια. Η Ελλάδα ήταν μονογαμική από την εποχή που οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπήλαια ως την εποχή του Παύλου Πολάκη που προσπαθεί να μας ξαναβάλει – εντάξει, υπερβάλλω, όχι από τόσο παλιά: οι νόμοι του Σόλωνος έφεραν τη μονογαμία στους Ελληνες, λένε. Μετά, έγιναν και οι Ρωμαίοι μονογαμικοί, την επέβαλαν σε όλη την Αυτοκρατορία.

Ητοι δεν είναι λόγω χριστιανισμού μονογαμικές οι ευρωπαϊκές χώρες, το αντίθετο: ο χριστιανισμός είναι μονογαμικός επειδή αναπτύχθηκε στη μονογαμική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Εβραίοι δεν ήταν, όπως δεν ήταν ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Σλάβοι ή οι Αφρικανοί ή οι Ασιάτες.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ως τον 19ο αιώνα χονδρικά η Ευρώπη ήταν το μονογαμικό νησί της ανθρωπότητας. Σε όλες τις άλλες ηπείρους είχαμε – ανδρική φυσικά – πολυγαμία.

Ευτυχισμένες ανδρικές ήπειροι… αλλά άρχισε το οικουμενικό εκπολιτιστικό έργο της η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία – ο Μαρξ το έχει πει αυτό – και έγινε όλη σχεδόν η υφήλιος μονογαμική. Την Τουρκία την έκανε ο Κεμάλ – αλλά μπορεί ο Ερντογάν να το ανατρέψει και αυτό, όπως θέλει να κάνει για τις Συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ. Να προσαρτάς εδάφη, να υποτάσσεις, λαούς, γυναίκες – το όνειρο κάθε πολεμάρχου.

Τι κάθομαι και γράφω… αλλά είναι απολύτως επίκαιρα: όταν βλέπεις τι κάνει ο Ερντογάν, μπορείς να αναφωνήσεις δοξαστικά: η 25η Μαρτίου τώρα δικαιώνεται.

Η πονηριά του λόγου

Επανέρχομαι, ημερολόγιό μου, στο κρίσιμο θέμα μας: το βίντεο είναι σαφές, μόλις μπαίνουν οι τρεις στην αίθουσα που θα συζητήσουν, ο κύριος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φεύγει σφαίρα αριστερά, περνώντας μπροστά από την κυρία πρόεδρο της Επιτροπής. Στο επόμενο στιγμιότυπο οι δύο άνδρες κάθονται – αριστερά ο δικός μας πρόεδρος, δεξιά της Τουρκίας – και ακούμε το αμήχανο «μα…» της όρθιας γυναίκας: ο ευφυής πρόεδρός μας είδε πως ήταν μία η πολυθρόνα και έσπευσε να καθίσει.

Ητοι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τη δύναμη να ξεφτιλίζει την Ενωση, τις αρχές της, τις αξίες της, τον πολιτισμό της επειδή κάποιοι μεταξύ μας είναι μωροφιλόδοξοι.

l Το μεγάλο πρόβλημα όμως το έχουν οι τούρκοι πολίτες: διαλύει την οικονομία της χώρας του για να απλώσει την ισχύ του από τον Καύκασο ως τη Σαχάρα. Εχει λυκοφιλία με τον Πούτιν, συνεργάζεται με τους αγιατολάδες της Περσίας, εξυπηρετεί τους Κινέζους.

Είναι γεμάτος βούληση, θέληση για δύναμη – δεν ξέρω αν αυτό είναι εξελικτικό πλεονέκτημα, όπως ο λόγος. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία. Θα γίνει 100 χρονών και θα κυβερνά, υποτίθεται· σαν τον Μπρέζνιεφ ή τον Φράνκο – θα κυβερνά το ομοίωμά του, αυτός θα είναι ζωντανή μούμια.

Θα τον περιφέρουν σε μεγαλειώδεις τελετές μισοβαλσαμωμένο. Θα πονάει, θα παρακαλεί να πεθάνει, να γλιτώσει – αυτή θα είναι η εκδίκηση, η πονηριά του λόγου απέναντι στη δύναμη της βούλησης, ημερολόγιό μου.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Εχει πλέον τη δυνατότητα να φτάσει τα 36 χρόνια (υπερ)εξουσίας, ξεπερνώντας κατά 5 χρόνια ακόμη και τον Στάλιν, χάρη στη φωτογραφική μεθόδευση ενός δημοκρατικού – υποτίθεται – πολιτεύματος.
CTAYPOC, MOCKBA 2036

Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα… «Ανδρέας Λεντάκης» θα ονομαστεί το πάρκο με τα κυβερνητικά κτίρια στο πρώην εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Εντελώς ακροδεξιά η κυβέρνηση, έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Ελπίζω πως δεν θα ζήσω άλλη πανδημία, γιατί τότε θα χρειαστεί να παραστώ στης ελληνικής γλώσσας την εκδημία.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ

Δίκιο έχει ο Αλέξης να κατηγορεί τον Κυριάκο ότι «ηγείται κυβέρνησης αχρήστων». Αλλά φταίει που μάζεψε ο ίδιος όλους τους άριστους, πού να βρούνε οι άλλοι;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ!

Αν ο ιός μεταδιδόταν με τα μάτια, θα είχαμε σωθεί: γυαλιά ηλίου φορούν όλοι, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με τις μάσκες.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Το «Επταήμερο», δροσερό και φλογερό. Το «Γραμματοκιβώτιο», πασίχαρο – να ήταν και πιο ευρύχωρο!..
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Kontra στην κόντρα, Αλέξη· σε καλό σου, τόσα και τόσα γίνονται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάνα ατύχημα, μετά πώς θα κάνεις την κωλοτούμπα για όσα τώρα δεσμεύεσαι σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Ταμείου;
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Μην ακούς τι λένε οι ψυχίατροι: όταν αρχίσει να σου μιλάει η φλαμουριά στη γλώσσα της, φώναξέ με να διερμηνεύω.
Γ. IDI ΤΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Επειδή ο κ. Πολάκης, παρότι γιατρός, τα λέει λίγο μπερδεμένα για το εμβόλιο –καθότι πολυάσχολος λόγω των επαναστατικών υποχρεώσεών του μάλλον – δώσ’ του, σε παρακαλώ, τα νούμερα του ΠΟΥ να ενημερωθεί, μην πάρει κόσμο στον λαιμό του.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Μια διευκρίνιση θα ήθελα: Πήγαν απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ Κολοκοτρώνης και Μακρυγιάννης ή πέρασαν πρώτα από την ΚΝΕ, όπως ο αρχηγός του;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ