Η υψίφωνος και συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου με σπουδές στο πιάνο, το χορό, το κλασικό τραγούδι, μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης και σε ανώτερα θεωρητικά και κλασική σύνθεση και ο τενόρος Θάνος Ζήσης που παράλληλα με την ιατρική σχολή σπούδασε κλασικό τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν το μοντέρνο οπερατικό σχήμα «Operatical».

Το classical crossover ντουέτο, παρουσίασε προσφάτως το τραγούδι «Pasión». Σε ρυθμούς tango αυτή τη φορά οι Operatical επέλεξαν να ενώσουν το οπερατικό τραγούδι με τον σύγχρονο ήχο σε μουσική της Ναδίνας Τζιάτζιου και σε στίχους του Θάνου Ζήση. Ως guests συμμετέχει το φωνητικό σύνολο 8tetto. Φιλοσοφία των Operatical είναι να δημιουργήσουν ένα μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, γραμμένες σε διαφορετικές γλώσσες, και να προσεγγίσουν ερμηνευτικά μ’ έναν ιδιαίτερο και σύγχρονο μουσικοθεατρικό τρόπο, διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και είδη μουσικής. Το “Pasión” ακολουθεί τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους “Μαργαριτάρι του βυθού», “L’amour” και “La Verita”. Για τα τα σχέδιά τους και το ντουέτο τους μιλούν στο vima.gr .

Σε μια χώρα και σε ένα κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με αυτού του είδους τη μουσική γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτό το σχήμα ;

«Μόνο όταν ένας καλλιτέχνης έχει ειλικρινή συναισθήματα απέναντι στην τέχνη του μπορεί να την εκφράζει με πάθος και σιγουριά! Θεωρούμε ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και το κοινό.Η μετάδοση των συναισθημάτων είναι ο κύριος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον ακροατή ανεξάρτητα από το εκάστοτε μουσικό είδος.Η ανάγκη μας να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με ελευθερία και ειλικρίνεια ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του σχήματός μας.»

Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;

«Θα λέγαμε πως ήταν πεπρωμένο. Προέκυψε στο πλαίσιο μιας δύσκολης συγκυρίας που όμως είχε ευχάριστο τέλος, οδηγώντας παράλληλα στην δημιουργία του σχήματός μας.»

Τελικά ποια είναι η μεγαλύτερή σας αγάπη η μουσική / τραγούδι ή η ιατρική (προς τον Θάνο Ζήση)

«Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ και τα δυο και θεωρώ ότι το καθένα μου προσφέρει διαφορετικά πράγματα. Η ιατρική με προσγειώνει στην πραγματικότητα ενώ η μουσική με κάνει να ονειρεύομαι»

Τι ακριβώς είναι οι Operatical και πότε δημιουργήθηκαν;

«Οι Operatical αποτελούν ένα μοντέρνο οπερατικό σχήμα που φιλοδοξεί να συνδυάσει το οπερατικό ύφος τραγουδιού με διάφορα μουσικά είδη, φέρνοντας την όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Η ιδέα της δημιουργίας του σχήματός μας ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από κάποια χρόνια ωστόσο επίσημα οι Operatical παρουσιάστηκαν στο μουσικό προσκήνιο το περασμένο καλοκαίρι.»

Αυτή την εποχή, εννοώ λόγω της πανδημίας, εσείς συνεχίζετε και δημιουργείτε ;

«Φυσικά! Είναι μια πολύ δημιουργική περίοδος για εμάς καθώς η έντονη συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας έχει σαν αποτέλεσμα να εμπνεόμαστε νέες μουσικές δημιουργίες»

Είστε ευχαριστημένοι με την έως τώρα διαδρομή σας; Είτε αφορά τους Operatical είτε άλλες εργασίες σας στη μουσική;

«Μέχρι στιγμής είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι γιατί το project των Operatical αποτελεί ένα δεδομένα δύσκολο εγχείρημα και θεωρούμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε ως τώρα ενθαρρυντικά για την συνέχεια. Ωστόσο σε κάθε νέα μας κυκλοφορία οι προσδοκίες μας αυξάνονται αλλά και το ίδιο το κοινό πάντα περιμένει από εμάς κάτι καλύτερο και ίσως διαφορετικό»

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

«Πρώτα θα κυκλοφορήσουμε το επόμενό μας single που θα έχει μια πιο ανάλαφρη και καλοκαιρινή διάθεση. Σε βάθος χρόνου θέλουμε να ολοκληρώσουμε το project των Operatical ώστε το κοινό να μπορέσει να μπει στην φιλοσοφία του σχήματός μας»

Τι θέλετε να παίρνει το κοινό από τη μουσική και τα τραγούδια σας;

«Θέλουμε να δημιουργούμε όμορφα συναισθήματα με την μουσική μας και φιλοδοξούμε τα τραγούδια μας να αποτελέσουν ένα μέσο έκφρασης αλλά και ψυχικής ανάτασης για το κοινό μας.»