Υπάρχει και ένα ρεκόρ σε όλη αυτή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό που έχει ήδη καταρριφθεί και δεν έχει σχέση ούτε με κρούσματα, ούτε με διασωληνωμένους. Δεν είναι, όπως θα δείτε «αρνητικό» ρεκόρ, αλλά θετικό, αφού αφορά τους εμβολιασμούς. Έτσι την ώρα που καταγράφονταν 1.866 νέα κρούσματα, με 759 διασωληνωμένους και 73 νεκρούς (αλλά με λιγότερα από άλλες ημέρες τεστ), σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ εμβολιασμών. Όπως ανακοίνωσε Μάριος Θεμιστοκλέους, χορηγήθηκαν 53.000 δόσεις. Αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ, που δίνει ελπίδα για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

***

Οι παραλαβές των εμβολίων

Συνολικά έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.877.000 δόσεις. Αναλυτικά, 1.214.000 πολίτες έχουν κάνει από μια δόση (11,56%) και 663.000 πολίτες έχουν κάνει από δύο δόσεις (6,31%). Όσον αφορά στις παραλαβές: Pfizer: Τον Μάιο 1.550.000 και τον Ιούνιο 1.700.000. J&J: 70.000 τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. ΑstraΖeneca: Από 450.000 για κάθε μήνα για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο Moderna: 100.000 δόσεις (αναμένονται κι άλλες). «Δεν υπάρχει σημείο στην Αττική όπου να μην υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε απόσταση 20 λεπτών», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

***

Προσωρινά ΑΜΚΑ (για όσους δεν έχουν)

Αλλά για να κάνεις εμβόλιο στην Ελλάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Για να εμβολιαστείς χρειάζεσαι ΑΜΚΑ. Τι συμβαίνει λοιπόν εάν δεν διαθέτεις ΑΜΚΑ; Δεν εμβολιάζεσαι; Αντιθέτως μπορείς να εμβολιασθείς. Αλλά πως; Σας πληροφορώ ότι από σήμερα, όπως με πληροφορεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους, θα δίνεται προσωρινό ΑΚΜΑ σε όσους δεν διαθέτουν. Αλλά η είδηση είναι αλλού. Ζήτησαν (και μάλιστα ορισμένοι επιμόνως) να εμβολιασθούν στην Ελλάδα, ξένοι υπήκοοι που ζουν μονίμως ή εργάζονται στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί που κάνουν τηλεργασία από την χώρα μας και βρίσκεται σε διάφορα. Θέλουν να εμβολιασθούν με όποιο εμβόλιο τους χορηγηθεί. Μαζί με αυτούς και τουρίστες που προτίθεται να έρθουν εδώ. Φτάνει βεβαίως να υπάρχουν εμβόλια

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle,οι αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca και το γεγονός πως στην χώρα μας ο εμβολιασμός προχωρά σε ορισμένες ομάδες γρηγορότερα, οδήγησαν μία Ελληνίδα που ζει μόνιμα στην Γερμανία να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Πρόκειται για την Ειρήνη Αναστασοπούλου που πήρε τραίνα, αεροπλάνα και λεωφορεία, συντόνισε της ημερομηνίες και τελικά κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα να εμβολιαστεί και να λάβει την ανθρώπινη φροντίδα των Ελλήνων γιατρών. Είχε, όπως είπε ΑΜΚΑ. «Χωρίς καμιά διάθεση γενικεύσεων, διαφέρει αρκετά σε σχέση με τους Γερμανούς γιατρούς, που λόγω ψυχοσύνθεσης και νοοτροπίας έχουν μια διαφορετική προσέγγιση των ασθενών», λέει χαρακτηριστικά.

***

Εξισορρόπηση στα νοσοκομεία

Εξισορρόπηση «βλέπει» στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος. Χαρακτηριστικά όπως είπε στην εφημερία της Κυριακής στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα υπήρχαν κενά 5 έως 6 κενά κρεβάτια covid και ανέφερε ότι η ροή των περιστατικών ήταν σταθερή. Πολλοί επισκέφθηκαν το νοσοκομείο χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία διότι είχαν ήπια συμπτώματα. Ενώ και οι μεταφορές με ΕΚΑΒ έχουν βελτιωθεί. Τόνισε δε ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ μένουν για λίγο και μετά τακτοποιούνται. Όπως εκτίμησε, αυτό οφείλεται στην ένταξη και άλλων νοσοκομείων αλλά και την ανάπτυξη περαιτέρω κλινών που αποσυμπίεσε το Σύστημα Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα το ΚΑΤ, όπου, όπως είπε έχουν ενταχθεί 30 κλίνες ΜΕΘ και στο Λαϊκό 30 κλίνες covid. Αυτό, δίνει μια σημαντική ανάσα όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

***

Η μάχη των νοσηλευτριών

Ένας και πλέον χρόνος συμπληρώνεται η παρουσία των νοσηλευτριών στις ΜΕΘ. Ένας χρόνος γεμάτος από αγωνίες, λύπες κόπωση, αλλά και επαγγελματισμός. Και πάνω απ΄ όλα καθημερινή μάχη με τον αόρατο εχθρό: «Και αυτή η μάχη δεν τελειώνει ακόμα. Ίσως να είναι και το πιο οδυνηρό που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Αν γνωρίζαμε ότι θα τελείωνε μέσα σε ένα μήνα, έστω σε ένα χρόνο θα κάναμε υπομονή. Αλλά ουδείς γνωρίζει πόσα ακόμα θα διαρκέσει αυτή η επιδημία», λέει η διευθύντρια ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς Αντωνία Κουτσούκου. Το νοσηλευτικό προσωπικό, όλο αυτόν τον χρόνο, δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται την πίεση και την ασταμάτητη κούραση. Με τις ίδιες συνθήκες, με τις ίδιες στολές, αλλά και με τον ίδιο επαγγελματισμό δίνουν τη μάχη ζωής μέσα στις ΜΕΘ, λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας.

***

Δεν αποκλείεται να έχουμε κανένα ζέσταμα στην προανακριτική

Με τα διαδικαστικά ξεκινά αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου η προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά (10.00 το πρωί) και συγκεκριμένα για την εκλογή προεδρείου (η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο τον Σταύρο Κελέτση). Βεβαίως το προαίσθημα που έχω είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε κανένα «ζέσταμα» εν όψει όσων θα επακολουθήσουν και εννοώ τίποτα καβγάδες έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Άλλωστε η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στην «ομάδα κρούσης» του ΣΥΡΙΖΑ αυτό προμηνύει.

Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι οι «συριζαίοι» πάνε για να το κάνουν «Κούγκι» που θα έλεγε και ο άλλοτε συγκυβερνήτης τους –και φίλος του Πολάκη- Πάνος Καμμένος. Δεν αποκλείεται δε αυτό να φανεί με το καλημέρα σας, δηλαδή αύριο. Θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση το «παιχνίδι» αρχίζει και οι «ομάδες» προθερμαίνονται για τον «αγώνα». Από την ΝΔ (εκτός του Κελέτση) θα μετέχουν οι Πλεύρης, Μαρκόπουλος, Τσαβδαρίδης, Χιονίδης, Τσιγκρής, Μπαρτζώκας, Νικολακόπουλος, Παπακώστα και Μάνη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλος, Πολάκης, Καλαματιανός, Τζάκρη και Χατζηγιαννάκης. Από το ΚΙΝΑΛ ο Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Καραθανασόπουλος και από την Ελληνική Λύση ο Βιλιάρδος (το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετέχει, όπως και στην προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο). Θυμίζω ότι η προθεσμία που έλαβε η επιτροπή για πόρισμα είναι ένα δίμηνο. Και βλέπουμε…

***

Σκυλακάκης ενημερώνει για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεδριάσουν σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου από κοινού (στις 12.00) για να ενημερωθούν από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0» (οι επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών, Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες: Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα, συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους, προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής, στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελέσματα διαβούλευσης και σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. (Και για όσους θέλουν να ενημερωθούν αναλυτικά για το 2.000 σελίδων Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, δείτε εδώ.

***

Έρχεται το… ιππικό

Φαίνεται πως ενθουσίασαν οι ιππείς στην παρέλαση της 25η Μαρτίου, για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, τόσο που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αποφάσισε να επαναφέρει την ένδοξη Ίλη Ιππικού, που είχε διαλυθεί το 1982, με την δικαιολογία πως δεν χρειάζεται άλογα ο στρατός, έχει τα τεθωρακισμένα. Τα άλογα που είδαμε στην παρέλαση δεν ήταν ιδιοκτησίας του Στρατού, αλλά προέρχονταν από διάφορους ιππικούς ομίλους.

Οι αναβάτες, αυτοί με τις παραδοσιακές στολές και τις σημαίες επίσης προέρχονταν οι περισσότεροι από ιππικούς ομίλους. Ο στρατηγός Φλώρος, έχει σκοπό, όπως μου είπε, να αποκτήσει ο Στρατός δικά του άλογα με δικούς τους στρατιωτικούς αναβάτες. Θα είναι μαυροσκούφηδες, όπως δηλαδή οι στρατιωτικοί των τεθωρακισμένων. Ίσως στην επόμενη παρέλαση της 25ης Μαρτίου να δούμε την νέα δύναμη του Στρατού Ξηράς, τους ιππείς μαυροσκούφηδες.

***

Rafale, F-18, F-15 και F-16 στον «Ηνίοχο»

Στις 12 Απριλίου ο ελληνικός ουρανός από την Αλεξανδρούπολη έως το Καστελλόριζο θα γεμίσει από μαχητικά αεροσκάφη. Παντός είδους μαχητικού για την διακλαδική άσκηση Ηνίοχος, που αρχίζει στις 12 Απριλίου. Έτσι μαχητικά F-18 από την Ισπανία, F-15 από το Ισραήλ, F-16 block60 από τα Εμιράτα, Rafale και Μιράζ από την Γαλλία και F-16 από τις ΗΠΑ θα μετάσχουν στην άσκηση «Ηνίοχος». Και ξέρετε ποιο θα είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της άσκησης; Θα καλύψει όλο το FIR Αθηνών, όλο τον ελληνικό χώρο, από την εσχατιά του Αιγαίου έως την Αλεξανδρούπολη. Εκεί κοντά στο Καστελλόριζο θα δούμε ξένα μαχητικά να πετούν μαζί με τα ελληνικά σε άσκηση συνεκπαίδευσης. Σε λίγες ημέρες τα πρώτα μαχητικά μαζί με τα μεταγωγικά (που θα τα συνοδεύουν) θα αρχίσουν να προσγειώνονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ώστε να αρχίσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την πραγματοποίησης ίσως της σπουδαιότερης άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας