Οι χώρες και οι κυβερνήσεις τους πρέπει να ξεπεράσουν τον υγειονομικό προστατευτισμό, διότι μόνο έτσι θα ξεπεραστεί και η πανδημία. Τη δήλωση αυτή έκανε στο BBC λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεαλά.

Η Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεαλά χαρακτήρισε απαράδεκτο το φαινόμενο οι πλούσιες χώρες να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους και οι φτωχές να πρέπει να περιμένουν για να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς οι πρώτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες χώρες προσπάθησαν να αποτρέψουν την εξαγωγή εμβολίων από τα σύνορά τους. Αλλά «ο προστατευτισμός μπορεί να αναστείλει την κατανίκηση της πανδημίας και την παγκόσμια ανάκαμψη», προειδοποίησε η δόκτωρ Οκόνιο-Ιουεαλά.

«Εξαιτίας της φύσης της πανδημίας και της εμφάνισης πολλών μεταλλάξεων καμία χώρα δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέχρι να εμβολιάσουν όλες οι χώρες τους πολίτες τους», τόνισε η επικεφαλής του ΠΟΕ.

Η τροχοπέδη Τραμπ

Η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο άνοιξε το δρόμο για το διορισμό της Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεαλά στην ηγεσία του ΠΟΕ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιτίθετο στην υποψηφιότητά της στο διεθνή Οργανισμό, τον οποίο εξάλλου (όπως και άλλους) ελάχιστα εκτιμούσε και συχνά κατεφέρετο εναντίον του με διάφορες αφορμές – επέρριπτε ευθύνες για το ξέσπασμα της πανδημίας στον Οργανισμό.

Ο ΠΟΕ είχε μείνει, εξάλλου, έξι μήνες ακέφαλος μετά την αιφνιδιαστική περυσινή παραίτηση του βραζιλιάνου Ρομπέρτο Αζεβέντο, του πλέον επιτυχημένου επικεφαλής του Οργανισμού που… μόνο για το προπατορικό αμάρτημα δεν είχε κατηγορηθεί από τον Τραμπ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αζεβέντο έχει πιστωθεί με μια μοναδική επιτυχία: την επιτυχή κατάληξη του λεγόμενου «γύρου συνομιλιών του Μπαλί», μια διαδικασία που είχε διακοπεί μετά την αποτυχία του «γύρου της Ντόχα» για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

Προτεραιότητα οι εμβολιασμοί

Η ηλικίας 67 ετών οικονομολόγος Οκόνιο-Ιουεαλά είναι Νιγηριανή, αλλά έχει και την αμερικανική υπηκοότητα. Είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών της χώρας της, ενώ έως τα τέλη του 2020 ήταν πρόεδρος της παγκόσμιας συνεργασίας για τους εμβολιασμούς GAVI, που στόχο έχει να επιτύχει την πρόσβαση όλων των κρατών του πλανήτη στα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Ο ΠΟΕ έχει πρωταρχικό ρόλο να διαδραματίσει για τον σκοπό αυτό», σημείωσε η Οκόνιο-Ιουεαλά σκιαγραφώντας ταυτόχρονα και τις προτεραιότητες του Οργανισμού που ιδρύθηκε το 1995 ως συνέχεια της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας.