Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «διαπραγματεύσεις» με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αναμένεται να είναι πιο παραγωγικές τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ συναντήσεις με την Ελλάδα και ότι η Τουρκία αναμένει από τη χώρα μας να «εμπλακεί περισσότερο στις προσεχείς συναντήσεις».

«Ελπίζουμε να βρούμε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την απαραίτητη συνεισφορά για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε ο Ακάρ.

Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία με τα ερευνητικά της πλοία δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα εκτός από τεχνικές και επιστημονικές μελέτες, ο τούρκος υπουργός υποστήριξε: «αποφεύγουμε οποιαδήποτε στάση και δράση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ορισμένα δικαιώματα».

Έπαινος για Βερολίνο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιφύλαξε επαινετικά σχόλια για τη Γερμανία, μια ημέρα μετά την «εποικοδομητική» συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ στο Βερολίνο.

«Βλέπουμε ότι η Γερμανία ήταν όσο το δυνατόν πιο συνεπής και με αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για πολλά θέματα. Εκτιμώ ότι ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης».

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους και εταίρους της Τουρκίας στην ασφάλεια και την πολιτική της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους οικονομικούς θεσμούς.

«Αναμένουμε ότι η δουλειά θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα σύντομα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις μεταξύ του προέδρου μας και της καγκελάριου [Άνγκελα] Μέρκελ, υποθέτω ότι θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πιο εποικοδομητική, θετική και παραγωγική εργασία», συνέχισε.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα όλες τις ευθύνες της και θα συνεχίσει να το κάνει. «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά την ενότητα, τις επιχειρήσεις, τις ασκήσεις και την οικονομική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ είναι πολύ εποικοδομητικές και καλά υλοποιημένες», είπε.