Κλειστά «χαρτιά» κρατά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες και εμπιστευτικές επαφές. Δεν μιλάμε για το περιεχόμενό τους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ερωτώμενος για το «καλό κλίμα στις διερευνητικές» που δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και για το αν η Άγκυρα έθεσε στο τραπέζι ζητήματα πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσία Καλίν

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής Προεδρίας και εξ απορρήτων σύμβουλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τουρκική αντιπροσωπεία, υποστηρίχθηκε ότι ο ορισμός της αντιπροσωπείας κάθε χώρας εναπόκειται στην ίδια. «Κάθε πλευρά όρισε την ομάδα της. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική ομάδα» ελέχθη, δίχως να απαντηθεί εάν η ελληνική πλευρά γνώριζε για την παρουσία Καλίν.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές τόνιζαν την προθυμία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, όταν υπάρξουν οι «κατάλληλες συνθήκες» προκειμένου «να μη γίνει μια κοινωνική συνάντηση».

Τουρκική «στροφή» και Ευρώπη

Τρεις είναι οι λόγοι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που οδήγησαν την Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου: H κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ αλλά και η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες «είχαν αποτρεπτικό χαρακτήρα».

Εντούτοις, στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) δεν συζητήθηκε το θέμα των ευρωπαϊκών «κυρώσεων» (περιοριστικά μέτρα) σε βάρος της Τουρκίας. Στις συναντήσεις που είχε με σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη για «απτά βήματα ουσιαστικής προόδου» από πλευράς Άγκυρας.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές, έκαναν λόγο για «σημαντικές και πυκνές» επαφές του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΣΕΥ, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν σημαντική τη δήλωση Μπορέλ αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές και ειδικότερα ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας προσφέρεται για αντιμετώπιση των διαφορών στην θάλασσα». Υπογραμμίστηκε επίσης η δήλωση Στόλτεμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε «τεχνικό» τον μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικών κρίσεων -που θεμελιώθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Δεν μπορεί να λύσει, μπορεί να βοηθήσει» είπε.

Άτυπη πενταμερής στο Κυπριακό

Την ελληνική βούληση για συμμετοχή σε άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση, επανέλαβαν διπλωματικές πηγές, εκτιμώντας ως πιθανή ημερομηνία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι τεταμένη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να βάλλεται για θέματα διαφθοράς και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επιμένει για λύση δύο κρατών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου ότι ναι μεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας περί διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά θα ακούσει και τις δύο πλευρές στην άτυπη διάσκεψη που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου.