«Οι κυβερνήσεις πέφτουν μπροστά στο ΑΤΜ» είπε προ ημερών σε μια κλειστή σύσκεψη με το επιτελείο του ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκεκριμένη φράση του πρώην πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», για να τονίσει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σκληρά στο οικονομικό πεδίο με απρόβλεπτες κοινωνικές εξελίξεις.

Με δεδομένη αυτή την οπτική, η ανάλυση που γίνεται στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα θα επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό για να προλάβει τον προϋπολογισμό του 2022.

Δημοσιονομική βόμβα

Η πρόβλεψη για ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση την πρώτη περίοδο του προσεχούς φθινοπώρου κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει σε συνομιλητές του ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την παρούσα κυβέρνηση να διαχειριστεί τη δημοσιονομική βόμβα του ιδιωτικού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία.

«Με 40 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικό χρέος, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ να έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, δεν μπορείς να μιλάς για ανάκαμψη, αλλά αναζητάς μόνο τρόπο επιβίωσης» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας στις συζητήσεις του και συμπληρώνει ότι πρέπει σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που υπάρχει να προστεθεί και το μείζον πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων περίπου 380.000 συνταξιούχων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας και ήδη το θέμα το έχει συζητήσει και με οικονομολόγους και πολιτικά πρόσωπα εκτός Ελλάδας. Μάλιστα ο ίδιος τονίζει στους συνομιλητές του ότι η συζήτηση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους «θα ανοίξει είτε το θέλει, είτε όχι ο κ. Μητσοτάκης».

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι αυτό θα γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και το ερώτημα που θέτει είναι εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις για να ανασάνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία ή θα εργαλειοποιήσει το ιδιωτικό χρέος για να υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση της οικονομικής ζωής με χειρότερες συνθήκες για χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζομένους με όχημα την έκθεση Πισσαρίδη.

Η μεγαλύτερη ύφεση

Υποστηρίζει δε με έμφαση ότι είναι ανεπαρκής και ανίκανη η κυβέρνηση και να προστατέψει την υγεία των πολιτών αλλά και να θωρακίσει την οικονομία. Εστιάζει στο στοιχείο ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο καταγράφει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ και δεν αποκλείει κατάρρευση του ΑΕΠ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Επ’ αυτού, δεν θεωρεί άσχετες και τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις. Και αυτό διότι εκτιμά πως θα υπάρξει σύντομα κοινωνική έκρηξη που θα εκδηλωθεί, απόρροια της επιδείνωσης της οικονομίας και παράλληλα της εκτόξευσης της ανεργίας, μετά και τη λήξη των αναστολών των συμβάσεων εργασίας.

Ρήτρα διαφυγής

Ο πρώην πρωθυπουργός θα θέσει με ένταση τις επόμενες ημέρες το θέμα της αξιοποίησης των 37 δισ. ευρώ που υπάρχει, όπως λέει, ως απόθεμα στα δημόσια ταμεία καθώς και των διαθέσιμων πόρων που προήλθαν από την έκτακτη ενίσχυση της ΕΚΤ. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και της ρευστότητας των εργαζομένων, των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών, κ.ά. όσο ακόμα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεν υφίστανται οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι περιορισμοί. Συγκεκριμένα, αναδεικνύει το θέμα η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, να διαγραφεί μεγάλο μέρος των οφειλών (ιδιωτικό χρέος), να συνεχιστεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος και μετά την άρση του lockdown, κ.ά.

«Διαίρει και βασίλευε»

Το στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι να κεφαλαιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την υπαρκτή φθορά της κυβέρνησης και μάλιστα τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία μετασχηματισμού, διεύρυνσης και ανοίγματος του κόμματος. «Πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία» λέει και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιό του.

Εξάλλου, ακόμα και εάν δεν το παραδέχονται στο επιτελείο, εκπέμπεται ως αίσθηση ότι ακόμα και όλη αυτή η εσωκομματική κινητικότητα τον εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ουδείς τον ενοχλεί και επί της ουσίας βρίσκει την εφαρμογή της η κλασική ρήση «διαίρει και βασίλευε», ενώ τις τελευταίες ημέρες από όλες τις τάσεις μεταδόθηκε το μήνυμα πως όλοι στοιχίζονται πίσω από τον κ. Τσίπρα και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του.

Οι συνδιασκέψεις

Κομβικό σημείο στο σχέδιό του για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η διαδικασία των νομαρχιακών συνδιασκέψεων που ξεκίνησαν υπό την ευθύνη του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι μέσα από αυτές τις διαδικασίες και αφού βέβαια γίνουν οι εκλογές για τις νέες νομαρχιακές επιτροπές τις επόμενες εβδομάδες, να επικυρωθεί το ουσιαστικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο ίδιος επιθυμεί να συνοδευτεί το άνοιγμα με την έλευση νέων προσώπων και ουσιαστικά να αναδειχθούν όσοι έχουν κοινωνική αναφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Παρέμβαση Τσακαλώτου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί, και το λέει και στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι η κυβέρνηση έχει μια πραγματικά πολύ σημαντική ευκαιρία να κάνει ουσιαστικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, εστιάζει στη δυνατότητα που έχει να εκμεταλλευτεί την πολιτική της ΕΚΤ και την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για να ακολουθήσει μια πιο ενεργητική οικονομική πολιτική. Υπερασπίζεται την εξεύρεση μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς να αξιοποιηθεί όλο το ποσό που υπάρχει στο «μαξιλάρι» και δεν θεωρεί ότι λύση είναι ο δανεισμός και η αναστολή πληρωμών.