Σοβαρά ερωτηματικά ως προς την καθαρά πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πιο σκληρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, προκύπτουν μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η προληπτική εφαρμογή αυστηρών μέτρων ενδεχομένως να κρύβει τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες για έξαρση του κορωνοϊού.

Ισως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να δείχνουν ότι αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα, ίσως η αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας να φοβίζει περισσότερο και γι’ αυτό να επιλέγεται πιο σκληρή καραντίνα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν αφενός με το ότι οι θάνατοι, τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί, παρά το γεγονός ότι έχουμε 2 μήνες lockdown.

Κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά έχει επεκταθεί και δεν ελέγχεται, ότι ο ιός βρίσκεται ήδη στα σπίτια μας.

Σημαίνει επίσης ότι ο τρόπος που εφαρμόστηκε η καραντίνα το τελευταίο δίμηνο ήταν αποτυχημένος.

Οι έλεγχοι ατόνησαν, ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους και τις πλατείες σα να μην υπάρχουν περιορισμοί, τα καταστήματα μπορεί να μη λειτουργούν κανονικά αλλά μαζεύουν κόσμο στις ουρές του click away.

Οι αριθμοί μετακίνησαν κατάντησαν κωμωδία καθώς αρκετοί πολίτες βάζουν π.χ. το 6 για άθληση και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ή σε… χιονοδρομικά κέντρα.

Ισως και λόγω των εορτών η χαλάρωση των μέτρων να ήταν περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και γι’ αυτό είδαμε κορωνοπάρτι σε αποθήκες και υπόγεια και μετακινήσεις πληθυσμού από το ένα μέρος στο άλλο.

Τι νόημα είχε π.χ. η απαγόρευση κυκλοφορίας 10 με 5 όταν θα μπορούσαν να πάνε δεκάδες σε ένα σπίτι και να μείνουν εκεί, χωρίς έλεγχο μέχρι τα ξημερώματα.

Και τα σχολεία;

Η κυβέρνηση δικαιολογεί το πιο σκληρό lockdown λέγοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να ανοίξουν και όλα τα σχολεία από τις 11 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι σε 8 ημέρες θα γεμίσουν ξανά οι δρόμοι με κόσμο που θα πηγαινοφέρνει παιδιά, οι μαθητές μπορεί να αποτελέσουν φορείς του ιού ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγχει τις μετακινήσεις.

Αλλωστε, με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να βάλει λουκέτο ήταν οι πολλές μετακινήσεις και ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία.

Βεβαίως, όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, όμως, με σχεδόν 1.000 κρούσματα τη μέρα (αν γίνονται πολλά τεστ φαίνεται και ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων) και πολλούς θανάτους καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Ειδικά από τη στιγμή που στο εξωτερικό μιλούν όλοι για το τρίτο, πιο επιθετικό κύμα κορωνοϊού, προτού υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί και ανοσία της αγέλης.

«Μας ανησυχεί παρά πολύ ότι η επανέναρξη των σχολείων, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πιέσουν το ΕΣΥ. Δεν είναι στα επίπεδα του 1ου λοκντάουν… 26 Οκτωβρίου είχαμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές, και τώρα έχουμε 430, υπολείπεται κατά τι όλων των ΜΕΘ που είχαμε πριν δύο χρόνια και είναι αργή η αποκλιμάκωση» τόνισε, εξηγώντας ότι «το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά και το ΕΣΥ τείνει να γίνει μονοθεματικό» τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες ανάγκες.

Αυτό είπε χθες ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, κάτι που ενστερνίζονται κι άλλοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Από αύριο, πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων, ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, όπως ο Ασπρόπυργος, το Περιστέρι, το Κερατσίνι, το Μενίδι.

Συνεχή μπλόκα και πιο εκτεταμένοι έλεγχοι για τις μετακινήσεις αλλά και απομάκρυνση των πολιτών από δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα.

Ελεγχοι θα υπάρξουν και στα εμπορικά καταστήματα προκειμένου να αποτραπεί το click away, αλλά και στις εκκλησίες, ειδικά στα Θεοφάνεια, αν και η υπόθεση των λειτουργικών ανάβει φωτιές και η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει εκτάκτως για να πάρει αποφάσεις.

Αύριο θα γίνει νέα αξιολόγηση των δεδομένων για το πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία ενώ την Παρασκευή θα συζητηθεί και το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από τις 11 Ιανουαρίου ξανά το click away, αν θα ανοίξουν και πάλι κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ένα ακόμη ερωτηματικό γιατί έκλεισε ξανά αυτές τις δραστηριότητες με σκοπό να τις ξανανοίξει σε μία εβδομάδα όταν θα είναι γεμάτοι οι δρόμοι με μαθητές.

Κάτι που ενδεχομένως να μη γίνει, δηλαδή η κυβέρνηση να επιλέξει να ανοίξει τα σχολεία και να κλείσει οριστικά τα καταστήματα, μέχρι νεωτέρας.

Ολα τα νέα μέτρα

Από σήμερα, λοιπόν, και μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί ισχύουν τα εξής:

1. Αναστολή στο click away: Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα.

2. Κλειστά βιβλιοπωλεία

3. Κλειστά κομμωτήρια και υπηρεσίες περιποίησης νυχιών

4. Κλειστά ΚΤΕΟ

5. Αναστολή στις δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

6. Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

7. Κλειστές εκκλησίες για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων, αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Τα κρούσματα χθες

Μόλις 262 κρούσματα, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με έναν αριθμό που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής πορείας της χώρας μας, αφού σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν χθες, Πρωτοχρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μια μέρα «πρωταθλήτριες» ανακηρύσσονται Αττική και Θεσσαλονίκη.

Το Λεκανοπέδιο καταγράφει 111 κρούσματα, με τη συμπρωτεύουσα να ακολουθεί με 36 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Από κει και πέρα, διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται μόνο στη Λάρισα με 11. Η Αργολίδα καταγράφει 9 και Ροδόπη 8.

Ανακοινώθηκαν όμως και 40 θάνατοι ενώ 431 πολίτες παραμένουν στην Εντατική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.709, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.457 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.741 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 431 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 288 (66.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 896 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4.921 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2918 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.