Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Βρετανός, πρώην διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 που στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Τζορτζ Μπλέικ για τη Ρωσία θεωρείται ήρωας και αποτελεί έναν θρυλικό κατάσκοπο που η δράση του είναι άξια μυθιστορήματος ή κινηματογραφικής ταινίας καθώς υπήρξε πρωταγωνιστής και για τις δύο πλευρές.

Ο νεαρός Μπλέικ κατατάχθηκε στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και εκεί στρατολογήθηκε από την ΜΙ6.

Το 1948 η ΜΙ6 τον έστειλε στην Κορέα, με βασικό στόχο να συγκεντρώνει πληροφορίες για την κομμουνιστική Νότια Κορέα, την Κίνα και στη Σοβιετική άπω ανατολή.

Το 1950, το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας είχε σαν αποτέλεσμα ο Μπλέικ μαζί με τους άλλους διπλωμάτες να βρεθούν στη φυλακή, όπου εκεί άλλαξε η ζωή του για πάντα.

Ο Τζορτζ Μπλέικ «ασπάστηκε» τον κομμουνισμό αφού πρώτα μελέτησε τα κείμενα του Μαρξ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του από τους Βορειοκορεάτες.

Το 1953 ο Μπλέικ επέστρεψε ως ήρωας της Κορέας στο Λονδίνο. Όμως πλέον εργαζόταν για την KGB.

Το 1961 η σύλληψη ενός Πολωνού αξιωματικού πληροφοριών, του Μίκαελ Γκολενιέφσκι, και η κατάθεσή του ήταν η αρχή για να αποκαλυφθεί η προδοσία του Μπλέικ.

Καταδικάστηκε, όπως αναφέρει το sputniknews, σε 42 χρόνια κάθειρξης και οδηγήθηκε στις φυλακές του Γουόρμγουντ Σκραμπς του Λονδίνου.

Μετά από πέντε χρόνια, το 1966 δραπέτευσε αυτομολώντας στη Μόσχα, όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Το 1991 έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Καμία άλλη επιλογή».

Το 2012, στα 90ά του γενέθλια, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον βρετανό διπλό πράκτορα για την προσφορά του στη Ρωσία.