Ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, σε μια περίοδο που ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία.

«Δεν είστε μόνοι», τα πρώτα λόγια της βασίλισσας με το οποίο ξεκίνησε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Η 94χρονη θέλησε να εκδηλώσει τη συμπαράστασή της σε όλους όσοι είναι μόνοι τις γιορτινές αυτές ημέρες.

«Εκείνο που πολλοί θέλουν για τα Χριστούγεννα είναι απλώς μια αγκαλιά, ένα άγγιγμα στο χέρι. Ακόμη όμως και τις πιο σκοτεινές νύχτες, υπάρχει ελπίδα με τη νέα ανατολή του ηλίου», είπε.

Η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία της Αγγλίας εστίασε, μεταξύ άλλων, και στην αλληλεγγύη που παρατηρήθηκε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Εξέφρασε, ακόμη, την υπερηφάνειά της για εκείνους που προσέφεραν σημαντικό έργο στις κοινότητές τους και ειδικά για τους εργαζόμενους στην υγεία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που έχασαν ένα αγαπημένο μέλος της οικογενείας ή έναν φίλο τους εξαιτίας της πανδημίας, εκφράζοντας την λύπη της.

Μετά το μήνυμά της, χορωδία από υγειονομικούς τραγούδησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε Χριστούγεννα χωρίς την οικογένειά της για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια

Και μπορεί η Ελισάβετ να έστειλε στους Βρετανούς το μήνυμα ότι «δεν είναι μόνοι», αλλά και εκείνη θα περάσει μόνο με τον συζύγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Η 94χρονη μονάρχης και ο 99χρονος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, πέρασαν τη σημερινή ημέρα χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Εκεί επέλεξαν να μείνουν τόσο στο πρώτο lockdown όσο και κατά τη διάρκεια των περιορισμών που είναι τώρα σε ισχύ στη Βρετανία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ. Εκεί, παραδοσιακά τέτοια ημέρα, η βασιλική οικογένεια πηγαίνει περπατώντας στην εκκλησία, για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, κάτι που αποτελεί αφορμή για συγκέντρωση μεγάλου πλήθους προκειμένου να τους δει.

Αντί για αυτό φέτος η βασίλισσα παρακολούθησε μια ιδιωτική θεία λειτουργία στο εκκλησάκι εντός του κάστρου του Ουίνδσορ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους.