Είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ για τα περιοριστικά μέτρα οι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, παρά τις συχνές διαμαρτυρίες των πιστών, έως το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και το διάταγμα περιορισμού των πιστών στους 30 μέσα σε όλες τις εκκλησίες ανεξαιρέτως.

Η εξέγερση τελικά προήλθε από την κεφαλή, από το Επισκοπάτο της Γαλλικής Εκκλησίας που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας το παράλογο του μέτρου: 30 άτομα στις μεγαλουπόλεις, 30 άτομα και στα χωριά;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας τους δικαίωσε: «Δίνεται εντολή στον πρωθυπουργό να τροποποιήσει εντός τριών ημερών τις διατάξεις περιορισμού των πιστών στους 30,  λαμβάνοντας μέτρα ανάλογα με τα θρησκευτικά ιδρύματα για την εποπτεία των συγκεντρώσεων», λέει η απόφαση του Συμβουλίου. Η διορία των τριών ημερών λήγει αύριο.

Άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης;

Αυστηρά μέτρα και στο Παρίσι

Πρόκειται για ακόμα ένα πισωγύρισμα, ένα φιάσκο ή μια αδεξιότητα της κυβέρνησης που προστίθεται στα χιονοδρομικά κέντρα για παράδειγμα, που από κλειστά στην αρχή, τελικά ανοίγουν αλλά χωρίς τα τελεφερίκ. Ή ακόμα το άρθρο 24 του νόμου για την λεγόμενη «καθολική ασφάλεια» σχετικά με την προστασία των αστυνομικών, που ο πρωθυπουργός θέλησε να ξαναγραφεί από επιτροπή που ο ίδιος όρισε. Προκάλεσε σκάνδαλο στη Βουλή, της οποίας αρμοδιότητα είναι το να νομοθετεί. Ο πρωθυπουργός δεν άντεξε πολύ, πήρε πίσω την επιτροπή, το δε άρθρο προθυμοποιήθηκαν να συντάξουν εκ νέου οι βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι