Ανυπομονώντας να κουρευτούν, πολλοί Γάλλοι σχημάτιζαν ουρά σήμερα έξω από κομμωτήρια και κουρεία, ενώ τα πολυκαταστήματα που διαθέτουν δώρα και χριστουγεννιάτικα στολίδια είχαν την τιμητική τους, καθώς η Γαλλία χαλάρωσε εν μέρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και παιχνιδιών επαναλειτουργούν από σήμερα σε όλη τη χώρα, σε μια πρώτη χαλάρωση του lockdown που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου.

«Σήμερα έρχονται κάποιοι που περίμεναν επί εβδομάδες για να κουρευτούν, ενώ άλλοι θέλουν να είναι έτοιμοι για τα Χριστούγεννα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει μετά» είπε ο Ρεμί Τορ, ένας κουρέας στο κεντρικό Παρίσι.

Ένας κομμωτής στο δυτικό Παρίσι είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μολονότι δέχεται με ραντεβού, τα οποία κλείνουν οι πελάτισσες μέσω του διαδικτύου, πολλοί εμφανίζονται στην πόρτα του και κάνουν ουρά απ’ έξω για να τους δεχτεί. «Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, δεν μπορούν να περιμένουν έξω» τόνισε.

Τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης

Ως προϋπόθεση για το άνοιγμα, η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, ένα γεγονός που δυσκολεύει τα μικρότερα από αυτά. Πολλοί ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες, ενώ ταυτόχρονα η κίνηση είναι λιγοστή, δεδομένου ότι οι πελάτες περιμένουν την Black Friday, την ημέρα των μεγάλων προσφορών, που φέτος εκτάκτως μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα, για τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo ότι η δήμαρχος Αν Ινταλγκό θα συζητήσει με τις ενώσεις των λιανεμπόρων και θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, για να αντισταθμίσουν τα χαμένα έσοδά τους. «Το 2020 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για όλους, αλλά για να περιορίσουμε τη ζημιά, ο Δεκέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας» σημείωσε.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιτρέψει στα καταστήματα να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ, ώστε να δέχονται περισσότερους πελάτες.

Στο Νοσοκομείο Παστέρ της Νίκας, οι κλίνες στην μονάδα εντατικής θεραπείας του οποίου διπλασιάστηκαν λόγω της Covid-19, η επικεφαλής Καρόλ Ισέ εξέφρασε την ελπίδα ο κόσμος να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα. «Ελπίζω να μην μετανιώσουμε για αυτό το άνοιγμα. Οι καταστηματάρχες κάνουν μια προσπάθεια, τώρα όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ