Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Παρίσι μετά από επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση των εκπροσώπων της επιβολής του νόμου εν ώρα υπηρεσίας.

Χιλιάδες πολίτες, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, βγήκαν στους δρόμους, ενώνοντας τις φωνές τους κατά της ασφυκτικής αστυνομικής πίεσης που ασκείται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε όταν ομάδα νεαρών αποσχίστηκε από την ειρηνική διαδήλωση και εκτόξευσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή, οι αύρες εκτόξευσης νερού έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρου του Παρισιού διαλύοντας βίαια το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δεν έλειψαν και οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Λίλ, τη Ρεν, το Στρασβούργο και άλλες πόλεις με χιλιάδες κόσμου να κατεβαίνουν στους δρόμους υπό το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Βιντεοσκόπηση»

Πολλοί έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ποιος θα μας προστατεύσει από την αστυνομία;» και «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας».

Οι σφοδρές αντιδράσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ετοιμάζεται να οπισθοχωρήσει. Σε πρόσφατη μάλιστα δήλωσή του, μετά από εικόνες αστυνομικής βίας, ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως προκαλούν «ντροπή».

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να επανεξεταστεί ο νόμος «συνολικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συνάντηση με τον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε, με ανακοίνωση του, ότι πρόθεσή της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, που θα συσταθεί, να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η πρωθυπουργική ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «εγνωσμένης αξίας προσωπικότητες» ,ενώ οι πρώτες της εισηγήσεις αναμένεται να δοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Γερουσία.