Την ώρα που ο  Ταγίπ Ερντογάν κάνει… τα γλυκά μάτια στην ΕΕ για να αποφύγει τις κυρώσεις, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις. Έτσι, τη στιγμή που το Oruc Reis πλέει παράνομα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, η Τουρκία εξέδωσε τρεις Navtex θέτοντας εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για την Ικαρία, την Πάτμο, τη Σαμοθράκη, την Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο: «Τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών εγώ τα ακούω βερεσέ», μου είπε προσφάτως ανώτατη στρατιωτική πηγή. Και αυτό το «βερεσέ» το αποδεικνύουν οι πράξεις της στρατιωτικής ηγεσίας όπου στα νησιά και κυρίως στα ακριτικά οι φρεγάτες, τα ταχύπλοα και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν καθημερινή παρουσία.

***

Για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το Oruc Reis έχω να σας περιγράψω και τούτα. Μόλις πάει το τουρκικό ερευνητικό να πλησιάσει τα 6 ναυτικά μίλια, για παράδειγμα ανοικτά της Ρόδου, τότε με σαφείς εντολές του Α/ΓΕΕΘΑ εμφανίζονται ξαφνικά στην περιοχή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και σχηματίζουν κλοιό ασφαλείας. Έτσι, τίποτα δεν μπορεί να περάσει. Την ίδια ώρα, σχεδόν από το πουθενά, εμφανίζονται φουσκωτά της Z-MAK (με άνδρες και γυναίκες των ειδικών δυνάμεων με φορητό οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με φούμο στα πρόσωπά τους) ως φρουροί των θαλάσσιων συνόρων.

***

Με καλή διάθεση ο Αρχιεπίσκοπος

Ρώτησα αρμοδίως στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού να μου πουν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου. Μου ανέφεραν χαμογελώντας ότι «ο Μακαριότατος βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση». Ρώτησα εν συνεχεία τους πιο στενούς συνεργάτες του και μου είπαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε συνεχή επικοινωνία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Η διάθεσή του είναι εξαιρετική βεβαίωσαν και αυτοί. Την Τρίτη ζήτησε να διαβάσει εφημερίδες, με πρώτα «Τα Νέα». Τις εφημερίδες τις έφεραν στον 9ο όροφο του Ευαγγελισμού όπου βρίσκεται η ΜΑΦ οι συνεργάτες του, τις παρέλαβε ο Βλάσης ( οδηγός του που μένει μαζί του στην ΜΑΦ) και αφού τις διάβασε, άρχισε τα τηλεφωνήματα. Εάν πάνε όλα καλά και δεν υπάρξει καμία επιπλοκή, ο Αρχιεπίσκοπος έως τη Δευτέρα, θα πάρει εξιτήριο, όπως με διαβεβαίωσαν οι θεράποντες γιατροί του.

***

Πόσες ΜΕΘ θέλουμε κύριε υπουργέ;

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης  βγήκε στην ΕΡΤ για να δηλώσει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι εάν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους θανάτους! Δηλαδή, μου είπε ένας από τους ειδικούς επιστήμονες που τον άκουσε και που μετέχει στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, (σας το μεταφέρω ακριβώς όπως μου το είπε) «τι θέλει να μας πει με αυτό  ο υπουργός; Ό,τι εάν είχαμε λιγότερες ΜΕΘ θα είχαμε λιγότερους θανάτους;»  Ιδού πώς το είπε ακριβώς ο υπουργός Επικρατείας, για να διαμορφώσετε και εσείς άποψη, την ώρα που προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών κομμάτων αλλά και των επιστημόνων.

Bεβαίως, ο ίδιος λέει ότι απομονώθηκαν οι δηλώσεις του. «Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα σήμανε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45% με 50%».

***

Ούτε ένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ

Η απάντηση που δίνουν στον υπουργό οι ειδικοί επιστήμονες είναι η εξής: «Η προσπάθεια που γίνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό εδώ και χρόνια είναι μην μείνει κανείς συνάνθρωπός μας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων των γιατρών όλου του κόσμου. Διότι ένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ είναι καταδικασμένος. Αυτή η προσπάθεια για πρώτη φορά τώρα στην Ελλάδα φαίνεται να έχει φως στο τούνελ. Όμως είναι δυνατόν να λένε ορισμένοι ότι δεν χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ;» Αυτά μου είπαν και σας τα μετέφερα έτσι ακριβώς όπως μου τα είπαν και αμαρτίαν ουκ έχω.

***

Ο Γεραπετρίτης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης επανήλθε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αλλοίωσε τις δηλώσεις λέγοντας: «Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι η λύση του ζητήματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ»: «Αυτό είπα σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το αποκομμένο και εκτός πλαισίου απόσπασμα της δήλωσής μου που κυκλοφορεί», διευκρίνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους»..

***

Οργή Λοιμωξιολόγων

Οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής όμως είναι οργισμένοι και με ορισμένους διευθυντές ΜΕΘ που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ό,τι θέλουν, προκειμένου να κερδίσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας ή να λένε πως «έπαιξαν» σε δελτία ειδήσεων. Και αναφέρουν συγκεκριμένα το παράδειγμα ενός διευθυντή ΜΕΘ που είπε ότι αναγκάστηκε να βγάλει έναν από την ΜΕΘ για να βάλει έναν άλλον. Και ξέρετε πώς ήταν αντίδραση των ειδικών: «Αυτά που λέει είναι ανοησίες, είναι μπούρδες είναι βλακείες, είναι άσχετος». Τόση μεγάλη ήταν η οργή τους.

***

Γιορτές τηλεφωνικώς

Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε την Κατερίνα και τον Ανδρέα να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή τους… τηλεφωνικά. Έτσι, όπως πάει το πράγμα φοβάμαι κύριε υπουργέ ότι και οι Στυλιανοί,  οι Νικόλαοι, οι Αννούλες, οι Χρήστοι, οι Μανώληδες και οι Βασίληδες μάλλον τηλεφωνικά θα γιορτάσουν και αυτοί την ονομαστική τους εορτή.

***

Δωρεά Μαρινάκη – Φράγκου

Στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που τόσο πολύ δοκιμάζεται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βρίσκονται πλέον 14 νέες κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για δωρεά που έκαναν από κοινού οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης και Αγγελική Φράγκου αλλά και η εταιρεία ΙΟΝ.

Οι κλίνες είναι διαθέσιμες στο Γενικό – Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ που δέχεται πιέσεις.

***

Ο Αρχιπλοίαρχος και η νηοψία στη Ροζελίνα Α

Θέλω να σταθώ σε έναν αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, στον αρχιπλοίαρχο (Μ) Θόδωρο Μικρόπουλο κυβερνήτη της φρεγάτας «Αδρίας» και εν πλω επιχειρησιακό διοικητή στην επιχείρηση «IRINI», που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων (και πετρελαίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ κατά της Λιβύης. Είναι ο διοικητής που επιτηρεί όλες τις θαλάσσιες διόδους προς και από τη Λιβύη, υπεύθυνος για τις εντολές νηοψίας σε πλοία με ύποπτα φορτία. Κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, έχει πάρει τα εύσημα του Ιταλού ναυάρχου Fabio Agostini που καθοδηγεί την επιχείρηση από το επιχειρησιακό στρατηγείο του στη Ρώμη.

***

Ο αρχιπλοίαρχος Θ. Μικρόπουλος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στην γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» που έπλεε στην περιοχή για να πραγματοποιήσει νηοψία στο τουρκικό φορτηγό «Ροζελίνα Α», μετά από οδηγίες που πήρε από τη Ρώμη. Οι Γερμανοί πεζοναύτες έκαναν «ντου» στο τουρκικό επιβαίνοντας σε ελικόπτερο αλλά η έρευνά τους διακόπηκε μετά από τηλεφώνημα της Αγκυρας προς το Βερολίνο. Δεν πρόλαβαν να ελέγξουν όλα τα κοντέινερ και αυτό έχει σημασία. Τι;  Οτι ήταν προφανές πως ήθελαν κάτι να κρύψουν. Ωστόσο o Αρχιπλοίαρχος εξετέλεσε την αποστολή του και θέλει να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι κανένα πλοίο με ύποπτο φορτίο δεν θα περνά πλέον προς τη Λιβύη χωρίς έλεγχο. Αυτό είναι που ενόχλησε περισσότερο τους Τούρκους και έκαναν διάβημα προς την Ιταλία και την Γερμανία. Να σημειώσω ότι ο αρχιπλοίαρχος Μικρόπουλος είχε διατελέσει διοικητής των ταχύπλοων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, διοικητής τη ναυτικής βάσης της Σούδας και υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

***

Ο Αντετοκούμπο μοίρασε τρόφιμα στα Σεπόλια

Χωρίς κάμερες, χωρίς δημοσιογράφους και διασημότητα ο διεθνούς φήμης Έλληνας μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στα μέρη όπου έζησε. Βρέθηκε στους δρόμους των Σεπολίων, όχι για να μοιράσει αυτόγραφα, αλλά τρόφιμα, σε μια κορυφαία κίνηση, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά το κοινωνικό του ενδιαφέρον και το ανθρώπινο πρόσωπό του. Μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του πρόσφεραν κούτες με τρόφιμα, ώστε να διανεμηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ουδείς θα είχε αντιληφθεί την κίνησή του αυτή, εάν μια γυναίκα δεν έβγαζε σέλφι μαζί του και την πόσταρε στα σόσιαλ μίντια.

***

Κλήθηκαν προς κατάταξη 193… σκύλοι

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχετε προσέξει, αλλά στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τη Δι@υγεια γίνονται μαζικές προσλήψεις. Πιο μαζικές δεν γίνονται. Προσλαμβάνονται σκύλοι ή εάν θέλετε καλούνται προς κατάταξη 193 σκύλοι και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Είτε θα είναι σκύλοι φρούρησης, είτε σκύλοι ανίχνευσης (ουσιών και ατόμων) εν πάσει περιπτώσει σκύλοι φυλής (ράτσας) German Shepherd, Belgian Shepherd ή Dutch Shepher. Αυτά για τους σκύλους φρούρησης και ανίχνευσης. Αλλά μπορούν να προσληφθούν και σκύλοι από άλλες ράτσες ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε κλάδου. Τους περισσότερους σκύλους (95) θα τους προμηθευτεί ο Στρατός Ξηράς, 20 το Πολεμικό Ναυτικό και 75 η Πολεμική Αεροπορία. Στο παρελθόν (δεν ξέρω εάν συμβαίνει και σήμερα) στην Πολεμική Αεροπορία είχαν προσλάβει και γεράκια για να διώχνουν τα μαυροπούλια από τα αεροδρόμια.