Επειδή άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το πώς κόλλησε covid o Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, την ώρα μάλιστα που ο Μακαριότατος βρίσκεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού, έψαξα το θέμα και έχω να σας πω και τούτα.

Δεν ισχύει, για παράδειγμα η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος κόλλησε τον ιό από ιεράρχη ή από σερβιτόρο κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στη Μονή Πετράκη ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής. Ειπώθηκε ότι δήθεν ένα σερβιτόρος ήταν εκείνη την ημέρα θετικός στον ιό και κόλλησε όχι μόνον τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και μερικούς ιεράρχες. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική…

***

Πράγματι στις 5 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Γαβριήλ παρέθεσε γεύμα με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, στον πρώτο όροφο της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, στη Μονή Πετράκη. Στο γεύμα παρακάθησαν 16 ιεράρχες, ήτοι ο Αρχιεπίσκοπος, 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιγραμματέας της Αρχιεπισκοπής, ο Γραμματέας Α΄και ο Γραμματέας Β. Εις εκ των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν εκείνη την ημέρα, χωρίς να το είχε αντιληφθεί, θετικός στον ιό. Δηλαδή ο μητροπολίτης ήταν θετικός και όχι ο σερβιτόρος. Ήταν ωστόσο απολύτως ασυμπτωματικός και αυτός ήταν και ο λόγος που στη θερμομέτρηση κατά την είσοδο της Ιεράς Συνόδου δεν έδειξε απολύτως τίποτα. Στη διάρκεια του γεύματος, με διαβεβαιώνουν, ότι τηρήθηκαν οι αποστάσεις σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες και την μεθεπόμενη οι συμμετέχοντες στο γεύμα περιλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου έκαναν το τεστ. Όλοι ήταν αρνητικοί πλην βεβαίως του ενός εκ των 16 που βρέθηκε θετικός και τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Αυτά είχα να σας πω ώστε να μην ακούτε διάφορες φήμες και εκδοχές. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι πώς κόλλησε ο Αρχιεπίσκοπος;

***

Ιχνηλατούνται τώρα όλες οι επαφές του

Λόγω ηλικίας ο Αρχιεπίσκοπος έκανε το τελευταίο διάστημα απανωτά τεστ. Ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κολλήσει. Έτσι το επόμενο τεστ που έκανε ήταν στις 12 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία έκανε και δεύτερο τεστ λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το τεστ αυτό ήταν αρνητικό. Η συνάντηση αυτή έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά έκανε και ο Πρωθυπουργός το τεστ και βγήκε και αυτό αρνητικό. Εικάζεται ότι τον ιό ο Αρχιεπίσκοπος είτε τον κόλλησε την Κυριακή ή τη Δευτέρα, γιατί την περασμένη Τρίτη όταν έκανε και πάλι το τεστ βρέθηκε θετικός και άρχισε και ο πυρετός. Αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του για να διαπιστωθεί ποιος και πότε τον κόλλησε.

***

Η αγωνία του αρνητή πριν από τη διασωλήνωση

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία». Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν το ασθενοφόρο έφερνε έναν 45χρονο με βαριά συμπτώματα covid-19: Είχε υψηλό πυρετό, βήχα και το σημαντικότερο δεν μπορούσε να αναπνεύσει: «Πνίγομαι, κάντε κάτι, δεν μπορώ να αναπνεύσω, κάντε κάτι», εκλιπαρούσε τους γιατρούς λίγο πριν τον διασωληνώσουν. Θα πείτε τι το ιδιαίτερο είχε αυτός ο ασθενής από εκατοντάδες άλλους που είναι διασωληνωμένοι; Είχε καθότι ο εν λόγω ασθενής ήταν αρνητής της μάσκας, ήταν ένας «ψεκασμένος», όπως πολλοί τους αποκαλούν: «Δηλαδή;» ρώτησα την καθηγήτρια Εντατικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της πανεπιστημιακής κλινικής του «Σωτηρία» Αντωνία Κουτσούκου.

***

«Ήταν ένας από εκείνους που έλεγαν πως δεν υπάρχει ιός, ότι πρόκειται για μια γριπούλα, ένας από αυτούς που δεν φορούσε μάσκα», μου είπε, για να προσθέσει: «Το ξέραμε ότι ήταν αρνητής, δεν μας το είπε, αλλά το γνωρίζαμε. Προσποιηθήκαμε ότι δεν το ξέραμε και του συμπεριφερθήκαμε κανονικά όπως συμπεριφερόμαστε σε κάθε ασθενή. Καμία διάκριση, επειδή ήταν αρνητής», μου είπε η κυρία καθηγήτρια. Και η οικογένειά του; Την ρώτησα: «Όταν βρίσκεται κάποιος σε αυτήν την κατάσταση η οικογένεια του αλλάζει στάση». Θέλετε τη συνέχεια;

***

Τελικά ο 45χρονος αρνητής σώθηκε, γλίτωσε επειδή δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ωστόσο δεν είπε σε κανέναν, γιατί ήταν αρνητής του ιού. Ούτε μία νύξη έκανε για τη μάσκα, ούτε καν έδειξε να μετανιώνει για κάτι. Ένας άλλος αρνητής ένας 75χρονος που διασωληνώθηκε και αυτός στο «Σωτηρία», δεν τα κατάφερε. Έφυγε από αυτή τη ζωή, μόνος, χωρίς να έχει κανένα συγγενικό του πρόσωπο πλάι του, μέσα στη ΜΕΘ. Ίσως εάν φορούσε μάσκα και πρόσεχε να είχε άλλη κατάληξη.

***

Η UNESCO, τα ψέματα των Τούρκων και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Τρεις ανακοινώσεις έως τώρα έχει εκδώσει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Και αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας επί του θέματος είναι ψευδείς ή – τουλάχιστον – ανακριβείς. Σας παραθέτω ευθύς αμέσως πλήρη την ανακοίνωση της UNESCO, ώστε να αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει:

«Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες επιθεωρήσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021».

***

Ο Ερμής της Αιόλου

Πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3ου αι π.Χ. είναι η κεφαλή Ερμού που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα. Όπως πληροφορούμαι από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το γλυπτό είναι προφανώς από τμήμα ερμαϊκής στήλης (οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες). Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους, ενώ η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, μετεφέρθη αμέσως σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

***

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο κτίριο της Βουλής

Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά. Η Βουλή θα τιμήσει την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα εντυπωσιακό τρόπο. Σήμερα (Σάββατο) από τις 6 το απόγευμα (όταν δηλαδή αρχίζει να νυχτώνει) έως τις 9 το βράδυ θα προβάλλεται στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής, οπτικό αφιέρωμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με δυο λόγια στο κτίριο της Βουλής θα προβάλλονται μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, υποβρύχια, φρεγάτες και πυραυλάκατοι καθώς και εικόνες από την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων. Την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (που συμπίπτει με την γιορτή της Παναγίας) θα τιμήσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη.

***

Άσκηση ΝΗΡΗΙΣ με συμμετοχή και υποβρυχίων

Οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται. Μόλις ολοκληρώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2020» με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2), σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ. Ειδικότερα συμμετείχαν από το Πολεμικό Ναυτικό δύο Φρεγάτες, δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων και ένα Υποβρύχιο, από την Πολεμική Αεροπορία τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και από την SNMG2 δύο Φρεγάτες και ένα Πετρελαιοφόρο. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάσθηκε από το ΓΕΝ και εκτελέσθηκε από το Αρχηγείο Στόλου, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε τεχνικά και τακτικά αντικείμενα με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας σε εθνικό και συμμαχικό πλαίσιο.