Tην έναρξη λειτουργίας του δεύτερου fund της ανακοίνωσε η Marathon Venture Capital που επενδύει τα τελευταία τρία χρόνια σε startups εταιρείες τεχνολογίας.

Η Marathon άντλησε 40 εκατ. ευρώ τόσο από θεσμικά χαρτοφυλάκια (Εuropean Investment Fund, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τον εταίρο της Marathon κ. Γιώργο Τζιραλή, στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να επενδυθούν σε 15-18 εταιρείες τεχνολογίας που έχουν Ελληνες ιδρυτές και παρουσία στη χώρα μας.

Από τα κεφάλαια του πρώτου fund της Marathon ύψους 32 εκατ χρηματοδοτήθηκαν 10 ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας που έχουν για πελάτες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της Marathon σήμερα εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Mεταξύ των εταιρειών ειναι οι εταιρείες λογισμικού η Netdata, η HacktheBox, η Lensees.io, η Causaly, η Augmenta, κ.α.

Η Marathon επενδύει περί το 1-1,5 εκατ. ευρώ στις εταιρείες αποκτώντας ποσοστά από 15%-20% ενώ στους δεύτερους γύρους χρηματοδότησης επενδύει ποσά ώστε να διατηρεί το αρχικό ποσό συμμετοχής της.

Ο κ. Τζιραλής έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επενδύσεις γενικότερα σε startups εταιρείες που φανερώνουν τη δυναμική του κλάδου, καθώς αθροιστικά οι επενδύσεις σε νεοφυείς εεταιρείες τεχνολογίας με Ελληνες ιδρυτές ανήλθαν το 2018 και το 2019 σε 1 δισ. ευρώ.

Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 53 επενδύσεις σε startups Ελλήνων του εξωτερικού και 51 σε εταιρείες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το 2019 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 35 και 67 επενδύσεις. Το 2018 υπήρξαν οκτώ αποεπενδύσεις εταιρειών private equity) και το 2019 δεκαπέντε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζιραλή, το 2018 οι τεχνολογικές startups με Ελληνες ιδρυτές απασχολούσαν 5.550 εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός για το 2019 αυξήθηκε σε 7.320 εργαζόμενους.