Ενα φορολογικής φύσεως σκάνδαλο μακράς διαρκείας – χρονολογείται από το 2013 – που συνδέεται με τα κέρδη των παικτών του Στοιχήματος απεκαλύφθη απροσδόκητα τελευταίως από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αναζητώντας οι αρχές το ύψος των φορολογικών εσόδων από τα κέρδη του τζόγου επί πάσης φύσεως στοιχημάτων, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν περιορισμένα, έως ελάχιστα, σε σχέση με όσα δηλώνουν ότι αποδίδουν στους παίκτες οι στοιχηματικές εταιρείες.

Αναζητώντας οι αρμόδιοι την εξήγηση της πρωτοφανούς αναντιστοιχίας κερδών προς φορολογικά έσοδα, βρέθηκαν προ μοναδικής εκπλήξεως. Διαπίστωσαν ότι μέσω της αναθεωρημένης νομοθεσίας, που συνόδευσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ το 2013, η φορολογία των κερδών επιβαλλόταν μέσω ενός πολύπλοκου σχήματος επί των θεωρούμενων «φορολογητέων στηλών» που κέρδιζαν και όχι επί του συνολικού παιζόμενου κερδισμένου δελτίου.

Η φορολογία, μέσω υψηλών συντελεστών της τάξης του 15% και 20%, φάνταζε μεγάλη και σπουδαία, αλλά υπονομευόταν στη συνέχεια από έναν συνδυασμό αφορολόγητου και περιορισμού των «φορολογικών στηλών». Περιττό να σημειώσουμε ότι το Στοίχημα δεν έχει στήλες, παρά είναι κατάλοιπο του αρχαίου και ανύπαρκτου πλέον ΠΡΟΠΟ. Με διάφορες αλχημείες, λοιπόν, η φορολογητέα ύλη περιοριζόταν και το αποκομιζόμενο όφελος από το κράτος ήταν μηδαμινό. Τον μηχανισμό των «φορολογητέων στηλών» εμπνεύστηκαν οι μόνοι διαχειριστές του Στοιχήματος το 2013, σε συνεργασία βεβαίως με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, με προφανή σκοπό την ελκυστικότητα του παιγνίου και την αποθησαύριση των στοιχηματικών εταιρειών.

Αποτελεί δε παγκόσμια πρωτοτυπία η φορολόγηση με στήλες και όχι ανά κερδισμένο δελτίο. Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να μεταβληθεί το υπάρχον σκανδαλώδες καθεστώς προαγωγής των στοιχηματικών σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Θα διατηρηθεί, σύμφωνα με την εισήγηση, το αφορολόγητο για κέρδη ανά δελτίο μέχρι 100 ευρώ και θα κλιμακωθεί από 101 μέχρι 200 ευρώ σε 2,5%, από 201 μέχρι 500 σε 5% και για το τμήμα άνω των 500 ευρώ σε 7,5%.

Από τη νέα ρύθμιση τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν σε 68,6 εκατ. ευρώ από μόλις 27,7 εκατ. ευρώ που προκύπτουν για το 2019 από τον τρέχοντα μηχανισμό φορολόγησης. Πράγμα που δείχνει τη δυναμική των εσόδων που μπορεί να προκαλέσει η ενδεχόμενη επαύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 10%, αλλά και η συνολική αναθεώρηση της φορολογίας επί του τζόγου. Κάτι που θα επικροτήσουν άπαντες στις τρέχουσες, απόλυτα δύσκολες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Ψήγματα συνεννόησης

Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με φόντο την κρίση της πανδημίας κατέδειξε τη δραματικότητα των στιγμών αλλά και τα οριακά περιθώρια για γενναίες υπερβάσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ακόμα. Οι διαφορές είναι υπαρκτές, όπως και τα προβλήματα και τα κενά που έφερε στην επιφάνεια το δεύτερο κύμα. Υπήρξε κλίμα πόλωσης, έντονων διαξιφισμών και πολιτικές επιθέσεις εκατέρωθεν. Παρά ταύτα, η εξέλιξη της συζήτησης πήρε μια άλλη τροπή, καταδεικνύοντας ότι, παρά τις διαφορές τους, τα κόμματα μπορούν στις «συνθήκες πολέμου» που διανύουμε να βρουν κοινό τόπο. Απαραίτητη προϋπόθεση, η κριτική της αντιπολίτευσης να είναι εποικοδομητική και να περιλαμβάνει ουσιαστικές προτάσεις και η κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε αυτές.

Αν και οι τόνοι ήταν υψηλοί και οι ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές αποτυπώθηκαν για άλλη μια φορά με ένταση, η υιοθέτηση εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης – μεταξύ των οποίων και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων εν όψει Χριστουγέννων – και η αυτοκριτική του για αδυναμίες και λάθη που έγιναν – όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία είπε ότι «πέσαμε έξω κυβέρνηση, ειδικοί και επιδημιολόγοι» – κατέδειξαν ότι αν μη τι άλλο αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται γενναιότητα εκ μέρους του πολιτικού συστήματος.

Ο Πολάκης και η κόκκινη κάρτα…

Μετά την κίτρινη κάρτα συνήθως ακολουθεί η κόκκινη! Μπορεί ο «αψύς Σφακιανός» Παύλος Πολάκης να μην ήταν στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία, ωστόσο το «φάντασμά» του πλανιόταν πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Επειδή όμως όλα έχουν στην πολιτική τη σημασία τους, αξίζει τον κόπο να καταγραφούν τα εξής: Πρώτον, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων αποφασίζουν ποιοι βουλευτές τους συμμετέχουν στις συνεδριάσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η Βουλή. Το ότι ο κ. Πολάκης δεν ήταν μεταξύ αυτών που επελέγησαν προφανώς κάτι λέει. Δεύτερον, ίσως ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να κάνει αισθητή την… απουσία του διά της επιθετικής ανάρτησής του κατά του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα την ώρα που η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη – τον κατηγόρησε ως «ψεύτη» σχετικά με το πόσες κλίνες είναι λειτουργικές στη ΜΕΘ που κατασκευάστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με δωρεά της Βουλής. Τρίτον, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ο κ. Πολάκης «κάνει λάθη» (για «κίτρινη κάρτα» έκαναν κάποιοι λόγο), σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι μαζί με τον άλλοτε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχουν να επιδείξουν θετικό έργο για τη δουλειά που έγινε επί των ημερών τους.

Τέταρτον, τα καμώματα του κ. Πολάκη έφεραν για άλλη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του σε δύσκολη θέση και τον κατέστησαν στόχο της επίθεσης του Πρωθυπουργού. Πέμπτον, σε όλα αυτά προστέθηκε το νέο «σόου» του κ. Πολάκη στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» όπου πήγε αυτοβούλως για να κάνει αυτοψία και δηλώσεις άνευ μάσκας. Ομως μετά από αυτόν ακολούθησε η (θεσμική) επίσκεψη στη ΜΕΘ του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος Ολγας Γεροβασίλη. Είναι αυτοί που είχαν καλέσει τον βουλευτή Χανίων προ ημερών σε «απολογία» προς… συμμόρφωσή του, ενώ είναι φανερό ότι τους δουλεύει ψιλό γαζί. Πάντως κάποιοι Συριζαίοι δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για τους διαρκείς «πονοκεφάλους» που προκαλεί με τη στάση του ο ανεξέλεγκτος «σύντροφός» τους.

Drones στους αιθέρες

Αρχισε, με πληροφορούν εγκύρως, η προετοιμασία για την εγκατάσταση των πρώτων drones Heron στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σκύρο. Μαζί με τα drones αναμένονται και οι ισραηλινοί τεχνικοί που θα τα εγκαταστήσουν, αλλά και που θα εκπαιδεύσουν τους έλληνες χειριστές. Η χώρα μας έχει ενοικιάσει με το σύστημα leasing τα drones από το Ισραήλ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των συνόρων μας. Η ενοικίασή τους έγινε για τρία χρόνια και μετά το πέρας των τριών ετών υπάρχει και οψιόν αγοράς τους. Προτού σας περιγράψω τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους, σας πληροφορώ ότι κατασκευάζονται με εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ελληνικά drones από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για επιχειρήσεις επιτήρησης. Τα drones Heron έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από τη βάση τους. Στην ουσία θα μπορούν να καλύπτουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο (θαλάσσιο και χερσαίο). Διαθέτουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, αισθητήρες νύχτας και σύστημα ηλεκτρονικής νοημοσύνης.