Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 93η διοργάνωση των Όσκαρ, για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας, μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Θυμίζουμε ότι αφού η Αμερικανική Ακαδημία συγκεντρώσει τις ταινίες που θα υποβάλλουν όλες οι χώρες, θα προβεί στην παρουσίαση μιας βραχείας λίστας εννέα ταινιών και εν συνεχεία θα υπάρξει η τελική των πέντε.

Στην ταινία «Μήλα» πρωταγωνιστεί ο Αρης Σερβετάλης στο ρόλο ενός αμνησιακού ανθρώπου που προσπαθεί να χτίσει μια καινούργια ζωή ακολουθώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Τα «Μήλα», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου, έχουν μέχρι στιγμής κάνει εξαιρετική πορεία. Είχαν επίσημη συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας (η ταινία άνοιξε το τμήμα των Οριζόντων). Αργότερα η ταινία είχε συμμετοχή στα φεστιβάλ του Telluride, του Τορόντο του Σικάγο όπου κέρδισε το βραβείο σεναρίου (Νίκου ,Σταύρος Ράπτης).

Βρήκε διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ προσφάτως απέκτησε την ετικέτα της Dirty Films και της Κέιτ Μπλάνσετ στους executive producers της ταινίας. Τέλος συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 61ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την πληθώρα θετικών κριτικών από τη παγκόσμια κριτική σκηνή,

Η τελευταία φορά που ελληνική ταινία κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην πεντάδα της κατηγορίας του βραβείου Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν το 2010 με τον Κυνόδοντα (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, πάλι σε παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή.