Εναν μήνα πριν την 92η απονομή του θεσμού των βραβείων Οσκαρ που θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Kodak Theatre του Λος Αντζελες, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες και παρατηρεί κανείς ότι αρκετές ταινίες που ανήκουν στις πλέον πολυσυζητημένες της περασμένης χρονιάς δίνουν το στίγμα τους σε αρκετές κατηγορίες. Οπως εξάλλου είχε συμβεί πριν από λίγο καιρό με τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών.

Με 11 υποψηφιότητες (τις περισσότερες) εμφανίζονται δύο ταινίες: ο κοσμαγάπητος «Joker» του Τοντ Φίλιπς, η φόρα του οποίου δεν έχει σταματήσει από το Σεπτέμβριο και μετά και ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, που μάλιστα έχει δύο υποψηφίους σε μια κατηγορία, του Β’ ανδρικού Ρόλου –Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι (o Ρόμπερτ Ντε Νίρο που πρωταγωνιστεί στην ταινία αγνοήθηκε από τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας κινηματογράφου ενώ ο ίδιος ηθοποιός δεν είναι υποψήφιος για το «Τζόκερ» όπου θα περίμενε κανείς να έχει προταθεί για το Β’ ρόλου).

Δέκα υποψηφιότητες μετρούν επίσης δύο ταινίες: το αριστουργηματικό πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ  Μέντες, φρέσκο μετά την νίκη του στις Χρυσές Σφαίρες ως καλύτερη δραματική ταινία του 1919 και το παιχνιδιάρικο «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο που προβάλλεται από το καλοκαίρι.

Ολες οι προαναφερθείσες ταινίες διεκδικούν το Οσκαρ καλύτερης ταινίας 2019 και μαζί τους πέντε ακόμα: «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο από τη Νότια Κορέα, «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπάμπουαχ (ΗΠΑ), «Μικρές κυρίες» της Γκρέτα Γκέργουγικ (ΗΠΑ), «Τζότζο» του Τάικα Γουαιτίτι (συμπαραγωγή Αμερικής/ Νέας Ζηλανδίας και Δημοκρατίας της Τσεχίας) και το «Κόντρα σε όλα» του Τζέιμς Μάνγκολντ (ΗΠΑ). Εδώ να σημειωθεί επίσης η ισχυρή παρουσία του Netflix καθώς τόσο η «Ιστορία γάμου» όσο και οι «Δύο Πάπες» (που έχει τρεις υποψηφιότητες)είναι παραγωγές της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το σινεμά. Η αρχή είχε γίνει με την «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν που θριάμβευσε στα Οσκαρ.

Εκπληξη δεν είναι τόσο το γεγονός ότι τα «Παράσιτα» βρίσκονται στα Οσκαρ, όσο ο αριθμός των υποψηφιοτήτων που η ταινία του Μπονγκ Τζουν Χο συγκέντρωσε: έξι! Μάλιστα, η ταινία, που επίσης αγαπήθηκε παντού, είναι υποψήφια και για το Οσκαρ καλύτερης διεθνούς (μη αγγλόφωνης ταινίας), καθώς επίσης για το μοντάζ και την σκηνογραφία της.

Διπλή υποψηφιότητα έχει όμως και η Σκάρλετ Τζοχάνσον, ένα πρόσωπο που  φαίνεται να ξεχωρίζει στα βραβεία. Η 36 χρονη ηθοποιός είναι για πρώτη φορά υποψήφια σε αυτά τα βραβεία διεκδικώντας το Α γυναικείου ρόλου στην «Ιστορία γάμου» και για το Β’ γυναικείου για το «Tζοτζο». Όλα δείχνουν ότι έχει έρθει η στιγμή της ,εκτός και αν το Οσκαρ Α ρόλου δοθεί στην Ρενέ Ζελβέγκερ για την «Judy» όπου υποδύεται την Τζούντι Γκ