Για τη γρήγορη εκταμίευση των αποζημιώσεων στους πληγέντες δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του πριν από λίγο από τη Σάμο όπου έχει μεταβεί για αυτοψία.

Εμπειρία στη γρήγορη καταγραφή

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρέος της Πολιτείας τη γρήγορη εκταμίευση ενώ θέλησε να καθυσηχάσει τους πολίτες, ιδίως της σεισμόπληκτης Σάμου, λέγοντας ότι δυστυχώς εξαιτίας των συνεχών φυσικών καταστροφών -έκανε αναφορά στον Ιανό και τις ζημιές στη Θεσσαλία- «ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτησει εμπειρία στο να καταγράφει γρήγορα τις ζημιές».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτές τις ώρες, όπως τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Πολιτική Προστασία και τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του 112.

Ικανοποίηση από το 112

«Θα ήθελα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας έγκαιρα το μήνυμα για το τσουνάμι, που είδαμε στη Σάμο – έχουμε ζημιές σε επιχειρήσεις αλλά όχι απώλεια ανθρώπινης ζωής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι δε ότι οι φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί είναι φαινόμενα που δεν θα λείψουν από τη ζωή μας και υπογράμμισε ότι «σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας».

Το ελάχιστο

Σε ότι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο τα δύο νέα παιδιά στη Σάμο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παλιές κατασκευές όπως ο συγκεκριμένος τοίχος είναι ένα «πρόβλημα που κληρονομούμε από το παρελθόν. Θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα το λύσουμε. Μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των παιδιών.