Το «κόκκινο» ελικόπτερο της πυροσβεστικής ή τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας έχουν γίνει τα μόνιμα μεταφορικά μέσα του Νίκου Χαρδαλιά τους τελευταίους μήνες. Από πορτοκαλί σε κόκκινη περιοχή, λόγω πανδημίας, από δομή σε δομή, από πύρινο μέτωπο σε πύρινο μέτωπο και χτες στη Σάμο λόγω του φονικού σεισμού. Ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες στιγμές του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας όταν έμαθε για τα δύο παιδάκια που έχασαν τη ζωή τους, επιστρέφοντας από το σχολείο τους στη Σάμο.  Ήταν συντετριμμένος από την τραγωδία, όπως και όλοι οι Έλληνες…

***

Ωστόσο ο υφυπουργός έχει γίνει ο ιπτάμενος διασώστης της κυβέρνησης. Οι «φωτιές» ανάβουν η μία μετά την άλλη το τελευταίο 8μηνο και ο κ. Χαρδαλιάς δεν προλαβαίνει να… σβήνει μέτωπα. Και τι είδους μέτωπα…

***

Πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί, καταποντισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές, όπως στην Εύβοια, στις Μυκήνες, στην Καρδίτσα, στην Πάρο, στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στα Κύθηρα, στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη, στη Ζάκυνθο στην Αττική. Θεομηνίες, όπως ο «Ιανός» και η «Κίρκη». Ο κ. Χαρδαλιάς βρίσκεται παντού προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Ακόμα και ένας… μετεωρίτης έπεσε στη «βάρδια» του. Οπως ο μετεωρίτης που έπεσε στις 20 Αυγούστου 2020 κοντά στην Εύβοια και έκανε τη νύχτα μέρα. Ήταν πάλι εκεί ο κ. Χαρδαλιάς. Τι όμως να πρωτοπρολάβει ο Nick Hard της κυβέρνησης;

***

Την επιθετική έξαρση του ιού;  Τα γρήγορα τεστ σε πλατείες; Τις συστάσεις για να τηρούνται τα μέτρα; Τις έκτακτες παρεμβάσεις του μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα σε γηροκομεία ή σε παιδικούς σταθμούς; Και όταν καμιά φορά βρίσκει λίγο χρόνο χαλάρωσης για να παρακολουθήσει κάποιο θεατρικό έργο δέχεται κριτική επειδή είχε την εικόνα της Παναγίας στο τραπέζι του.

***

Οι εναέριες περιπολίες για τον σεισμό

Με το πρώτο χτύπημα του εγκέλαδου και μόλις έγιναν γνωστά τα ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε εντολή σε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να απογειωθούν πάραυτα και να πραγματοποιήσουν εναέρια περιπολία  πάνω σε νησιά ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές. Τα δύο ελικόπτερα (Σούπερ Πούμα) απογειώθηκαν αμέσως και πέταξαν πάνω από δεκάδες νησιά (Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ψαρά, Σαμιοπούλα κτλ.) και κατέγραψαν τις πρώτες ζημιές σε μνημεία, μουσεία και εκκλησία σε Σάμο, Ικαρία και Χίο.

***

Ούτε ο εγκέλαδος σταμάτησε τις προκλήσεις

Την ώρα του μεγάλου σεισμού που χτύπησε τις δύο χώρες, τη στιγμή που κατέρρεαν πολυκατοικίες στη Σμύρνη και οι διασώστες προσπαθούσαν να ανασύρουν ανθρώπους από τα χαλάσματα, η εικόνα στη ΝΑ Μεσόγειο ήταν διαφορετική. Το Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνόδευαν συνέχισαν, ωσάν να μην συνέβαινε τίποτε, τις προκλήσεις τους επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ούτε μια στιγμή δεν σταμάτησαν τις έρευνες, ούτε ένα πλοίο του τουρκικού πολεμικού δεν επέστρεψε στο Ναύσταθμο της Σμύρνης  για να διαπιστώσει εάν υπέστη ζημιές.

***

«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας…»

Αντιθέτως ο Kυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του: «Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας, υπάρχουν στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να στέκονται ο ένας πλάι στον άλλον», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

***

Γυναίκες σε υποβρύχια

Όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό  Κωνσταντίνο Φλώρο, στη Σούδα, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο «Κατσώνης» συνάντησε και δύο γυναίκες μέλη του πληρώματος. Μία αξιωματικό (Σημαιοφόρο) και μία υπαξιωματικό. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από τις δύο γυναίκες μέλη του πληρώματος γιατί η ζωή στα υποβρύχια δεν είναι καθόλου εύκολη. Αλλωστε το συγκεκριμένο υποβρύχιο που χαρακτηρίζεται  «αόρατη και αθόρυβη» ασπίδα της πατρίδας μας έμεινε επί 34 ημέρες κάτω από τη θάλασσα, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, παρακολουθώντας συνεχώς τις κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών. Τις ρώτησε ο Πρωθυπουργός πώς είναι να υπηρετούν σε υποβρύχιο, να βρίσκονται 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και οι δύο απάντησαν πως είναι ενθουσιασμένες και ότι ήταν το όνειρο της ζωής τους.

***

Ο Τσιόδρας, η πανδημία και η ανοσία της αγέλης

Ήταν συγκλονιστικές οι επισημάνσεις που έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτή τη φορά δεν μίλησε στην τηλεόραση (ίσως αργήσουμε πολύ να τον ξαναδούμε στην τηλεόραση μετά την επίθεση που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο και τα είπε όλα: Πόσο θα πιεστεί το σύστημα Υγείας από το δεύτερο κύμα επιδημίας, πόσος είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων, ποια είναι η ηλικία τους, πόση πληρότητα έχουν οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και γιατί χαρακτηρίζει την ανοσία της αγέλης  ως ένα λεπτό τεντωμένο σχοινί.

Συγκεκριμένα, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο  Συνέδριο, ο καθηγητής  τόνισε ότι ο λόγος που η ασθένεια εξελίχθηκε σε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση στους νέους ηλικίας 18-24 ετών.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα υπολογίζεται τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά κρούσματα, ενώ τόνισε ότι περίπου 1.000 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται.  Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».

Για την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τόνισε ότι ανά περιοχή είναι: στη Δυτική Μακεδονία 100%, στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

***

Έκανε πάλι τεστ η Πρόεδρος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα ότι η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα προς τη Γαλλία και τους Γάλλους πολίτες. Μέσω twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γαλλικό λαό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν  για την επίθεση στη Νίκαια που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Η Πρόεδρος γράφοντας στα γαλλικά, επισημαίνει ότι «oι αξίες και ο τρόπος ζωής μας απειλούνται. Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

***

Μόλις επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Μαζί της έκαναν το τεστ και όλοι οι συνεργάτες της που τη συνόδευσαν στην συμπρωτεύουσα. Το τεστ έγινε και η Πρόεδρος και οι συνεργάτες της βγήκαν  όλοι αρνητικοί.

***

Παιχνίδια δημιουργίας

Ο 1ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού για μαθήτριες και μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας και όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ομογένεια, είναι γεγονός. Διοργανώνεται από το ΕΚΟΜΕ, έναν από τους πιο επιτυχημένους οργανισμούς στήριξης του πολιτισμού στη χώρα μας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Πρακτικές της  παιχνιδοκεντρικής μάθησης με συγκεκριμένους στόχους, ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με παραγωγικούς τρόπους διδασκαλίας μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Σε διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα που θα διοργανωθεί στο προσεχές διάστημα, θα παρουσιαστούν το εκπαιδευτικό υλικό και οι πληροφορίες για τη δημιουργία παιχνιδιού, επιτραπέζιου και ψηφιακού.