Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Σάμο, έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε την Παρασκευή το μεσημέρι το νησί.

Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί από χθες τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα, όταν κατέρρευσε τοίχος πάνω τους, την ώρα που περνούσαν στο δρόμο.

Ο σεισμός έχει βυθίσει το νησί στο πένθος μετά τον χαμό των δύο νέων παιδιών.

Οι κάτοικοι αναστατωμένοι και λυπημένοι από τον άδικο χαμό των δύο παιδιών, συζητούν μεταξύ τους, σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι, δίνοντας την δική τους μαρτυρία για το που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο νησί είναι πολλές και η Σάμος για έξι μήνες θα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή.

Στην Σάμο αναμένεται να φτάσει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διαπιστώσει τις ζημιές του που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί δίπλα στους πληγέντες, όπου ενδεχομένως, να ανακοινώσει και κάποια μέτρα στήριξης.

Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση.

Σε εγρήγορση, οι άντρες της ΕΜΑΚ, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την αντιμετώπιση των ζημιών, ενώ και ο στρατός συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αποκατάστασης

Στο παλιό Βαθύ, στον οικισμό που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει και αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί με μπάζα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν συντριπτικό.


Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου , για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Σάμο θα ισχύσει για έξι μήνες, έως τις 30 Απριλίου 2021.