Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει, μετά την ανακοίνωση 865 νέων κρουσμάτων, μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί και αυτός είναι ο λόγος που προγραμματίζονται απανωτές συσκέψεις λοιμωξιολόγων.  Οι περισσότεροι λένε ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του δεύτερου κύματος. Τι πρέπει να γίνει;

Χρειάζεται, όπως μου λένε οι ειδικοί, πρωτίστως μεγάλη προσοχή από την πολιτεία, αλλά και από τους κοινωνικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς εργαζομένων και εργοδοτών και βεβαίως εξαιρετικά μεγάλη προσοχή από τους πολίτες. Απαιτείται επιπλέον πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και επέκτασή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο, ανάλογα με την επίπτωση της πανδημίας ανά περιοχή.  Συνεπώς δεν φτάνουν τα μέτρα του τύπου απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή υποχρεωτική μάσκα παντού…

Για την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας να εστιάσουμε στις ευάλωτες ομάδες: Να συνυπολογίζουμε πως μέσα σε αυτές θα υπάρχουν οι πιο ευπαθείς υποομάδες αυτών με τα χρόνια νοσήματα. Χρειάζεται, όπως μου είπε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, ύψιστη προσοχή στις υποομάδες των ευπαθών που συμβιώνουν σε κλειστούς ή περιορισμένους χώρους. Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχονται συχνά εγκαταστάσεις, όπως φυλακές ή δομές μεταναστών. Ακόμα και οι Ρομά ανήκουν λόγω του τρόπου διαβίωσης στους ευάλωτους. Πρέπει να προσανατολιστούμε σε συχνότατο μοριακό έλεγχο των εργαζομένων και διαβιούντων σε κλειστούς χώρους.

Ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή για να μην έχουμε επέκταση στα νοσοκομεία με ενδονοσοκομειακή διασπορά και μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πρέπει συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

*** 

Σε τεστ υποβάλλεται και ο Μητσοτάκης 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από την Κύπρο πρόκειται να υποβληθεί σε τεστ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Μαζί του θα υποβληθούν σε τεστ και όσοι τον συνόδευσαν στην  κυπριακή πρωτεύουσα. Να σημειώσω ότι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν συνεχώς τεστ, όπως με βεβαίωσαν αρμοδίως.

*** 

Ανησυχία για τα κρούσματα 

Από τη Λευκωσία ο κ. Μητσοτάκης είχε στραμμένη την προσοχή του, όχι μόνον στην τριμερή (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος), αλλά και στην αύξηση των κρουσμάτων. Συνομίλησε με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Αλλωστε το βράδυ πριν από την αναχώρησή του στη Λευκωσία συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα. Εκείνο που αποφασίστηκε ήταν η αυστηροποίηση των μέτρων.

***

Εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί το πρόστιμο όχι μόνον σε όσους δεν χρησιμοποιούν μάσκα, αλλά και σε όσους δεν την χρησιμοποιούν σωστά. Το πρόστιμο μπορεί να φθάσει και τα 300 ευρώ.

*** 

Νέα αυστηρά μέτρα και στη Βουλή

Να σημειώσω τέλος ότι μετά το τρίτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε υπάλληλο της Βουλής, αυστηροποιούνται τα μέτρα στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου Γιώργος Μυλωνάκης από σήμερα όποιος «συλλαμβάνεται» χωρίς μάσκα στο Κοινοβούλιο τότε θα υποστεί τις συνέπειες των κανονισμών. Όποιος κι εάν είναι αυτός, είτε υπουργός, είτε βουλευτής, είτε αρχηγός κόμματος. Επιπλέον, επεκτείνεται στο 60% η τηλεργασία στους υπαλλήλους, ενώ όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Και 12 μήνες θητεία και στράτευση στα 18 

Οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια για τη στρατιωτική θητεία. Λίαν συντόμως ανακοινώνεται η οριζόντια αύξηση της θητείας στους 12 μήνες. Δηλαδή όλοι οι κληρωτοί θα υπηρετούν τη θητεία τους για 12 μήνες, είτε είναι στον Στρατό Ξηράς, είτε στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στην Πολεμική Αεροπορία. Όσοι νόμιζαν ότι υπηρετώντας σε συνοριακές μονάδες ή σε νησιά θα υπηρετούσαν μειωμένη θητεία εννέα μηνών να το ξεχάσουν. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να καταργήσει το μέτρο της μειωμένης θητείας στα σύνορα και στις ακριτικές μονάδες. Επιπλέον, εξετάζεται με πολλή προσοχή και η υποχρεωτική στράτευση στα 18, όπως συμβαίνει στην Εθνική Φρουρά στην Κύπρο και στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ. Η συζήτηση για τη υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι, όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απλώς μελετάται και όταν τα επιτελεία είναι έτοιμα θα το ανακοινώσουν. Αλλωστε το δημογραφικό πρόβλημα το επιβάλλει, όπως το επιβάλλει και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

*** 

Οταν σφραγίζεις τη Σχολή Ευελπίδων

Στο πρώτο κύμα της επέλασης της πανδημίας στη χώρα μας σφραγίστηκαν ερμητικά όλες οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Τίποτα δεν έμπαινε και τίποτα δεν έβγαινε. Υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από γονείς κυρίως, αλλά το στοίχημα κερδήθηκε και δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα στην Σχολή Ευελπίδων, στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Όταν όμως άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα και ήλθε και το δεύτερο κύμα, τότε άρχισαν και τα κρούσματα. Στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη εντοπίσθηκαν 17 κρούσματα και η Σχολή για άλλη μια φορά σφραγίστηκε ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

*** 

Ένα Μιράζ περισσότερο κάθε μήνα 

Άρχισαν να έρχονται τα ανταλλακτικά για τα Μιράζ-2000-5 και Μιράζ- 2000. Εδώ και χρόνια λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών ένας αριθμός μαχητικών αεροσκαφών ήταν καθηλωμένος στο έδαφος, λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών. Τώρα, όπως μου είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων της προμήθειας ανταλλακτικών, κάθε μήνα θα βρίσκονται στον αέρα μάχιμα, ένα ή δύο Μιράζ ενισχύοντας έτσι τις δυνάμεις αποτροπής και στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο: «Η Τανάγρα ξαναζωντανεύει», μου είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

*** 

Οι ναύτες στην αναστολή αδειών 

Ήταν κυρίως ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν προγραμματίσει να νυμφευθούν τον Αύγουστο ή ακόμα τώρα τον Οκτώβριο, αλλά ανέβαλαν τον γάμο τους, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Οι άδειές τους λόγω εθνικής ανάγκης και ετοιμότητας του Στόλου είχαν ανασταλεί. Έμειναν  μέσα στις πυραυλακάτους και στις φρεγάτες τόσες ημέρες στη θάλασσα, άλλοι, οι υπηρετούντες στα υποβρύχια, κάτω από τη θάλασσα. Είναι ένα θέμα το οποίο, μαθαίνω απασχόλησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως έμαθα υπάρχει μέριμνα για τους μελλόνυμφους ναύτες. Για όσους βεβαίως το θελήσουν.

*** 

Ψαλίδι στη γραφειοκρατία 

Μια ευχάριστη έκπληξη, μια καλή είδηση, έβγαλε η συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη.

Η συζήτηση γύρω από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είχε πολλές πτυχές και μία από αυτή μεταφέρουν όλοι οι βουλευτές που συναντούν το οικονομικό επιτελείο.

Έχει να κάνει με την απίστευτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες καταθέτουν επενδυτικές προτάσεις και ζητούν χρηματοδότηση.

Με το σημερινό καθεστώς η ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας παίρνει… 2 χρόνια. Ο υπουργός, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι με το νέο νόμο σε δύο μήνες όλα θα ολοκληρώνονται. Και πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, θα αναλάβουν εξωτερικοί αξιολογητές τον έλεγχο των φακέλων ενώ οι προτάσεις θα γίνονται σε διάφορες φάσεις και σε προκαθορισμένο χρόνο ώστε να μην λιμνάζουν στο συρτάρι κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα.

Έτσι θα μπορέσει να «τρέξει» χρήμα στην αγορά, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται με το μαχαίρι στο λαιμό.

*** 

Το διαφορετικό φθινόπωρο 

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού για την εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο συμμετείχε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Μετά τον εμβολιασμό, η Πρόεδρος δήλωσε: «Το φετινό φθινόπωρο είναι διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει ως τώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται και η ανησυχία όλων μας μεγαλώνει. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μεγαλύτεροι και νεότεροι, προφυλάσσοντας έτσι τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Έχουμε ευθύνη και γι΄ αυτούς, δεν είμαστε μόνοι. Παράλληλα, αναμένουμε να ενσκήψει όπως κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης, αυξάνοντας τη νοσηρότητα από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ας μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε και για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο».