Προσβλητική χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζελλής.

Ο κ. Τζελλής βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και σχολίασε την πρόταση της εισαγγελέως για αναστολή των ποινών που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους, χαρακτηρίζοντάς την «προσβλητική» και «αναντίστοιχη» της διαδικασίας των πέντε ετών που έχει διαρκέσει η δίκη, αλλά και της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου.

Παράλληλα, τόνισε πως σε όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται η δίκη, δεν έχει ακουστεί «μία συγγνώμη» από τους καταδικασθέντες.

Πολιτική Αγωγή: Η εισαγγελέας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των θυμάτων της Χρυσής Αυγής σχολίασαν -μεταξύ άλλων- ότι η εισαγγελέας «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα» και ότι «έχει μετατραπεί σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα» ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδραση του Παναγιώτη Σαπουντζάκη δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν δεχθεί επίθεση από χρυσαυγίτες.

Ανάλογη και η αντίδραση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου των Αιγύπτιων ψαράδων: «Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι» σημείωσε.

Καμπαγιάννης: Η εισαγγελέας υπερκέρασε τους συνηγόρους υπεράσπισης της ΧΑ

«Αναμέναμε την πρόταση της εισαγγελέως» για χορήγηση αναστολής στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής είπε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης προσθέτοντας ότι «σε όλη τη διάρκεια της δίκης, τα θύματα, οι οικογένειές τους και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ήμασταν μόνοι μας, δεν είχαμε καμία ενίσχυση από την εισαγγελική αρχή, η οποία εξ αρχής φιανόταν οτι δεν επιθυμεί να διερευνήσει σε βάθος τα συγκεκριμένα εγκλήματα για αυτό και είχε την εισαγγελική πρόταση που όλοι ακούσαμε».

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Καμπαγιάννης είπε ότι «έκανα λάθος με τη δήλωσή μου οτι είναι εισαγγελέας υπεράσπισης γιατί στην πραγματικότητα η εισαγγελέας υπεκέρασε ακόμα και τους συνηγόρους υπεράσπισης. Έδωσε αναστολή στον Λαγό που δεν το είχε καν ζητήσει. Ήμουν μετριοπαθής στη δήλωσή μου».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να δίνεται αναστολή σε διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης που τελεί ανθρωποκονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών».