Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις επιδιώξεις του τούρκου προέδρου.

«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έκανε και το καλοκαίρι. Θα δημιουργήσει αυτό το τείχος που δημιούργησε το καλοκαίρι. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν εξαιρετική δουλειά διότι κατάφεραν να σταματήσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη ερωτηθείσα για το ποια θα είναι η αντίδραση της χώρας μας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.

«Ο Ερντογάν παίζει τα τελευταία του χαρτιά, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μετά τη σύλληψη 100 τούρκων ανωτάτων αξιωματικών στην αεροπορία και το λιμενικό, την επόμενη μέρα υποχρεώθηκε να βγάλει το Οruc Reis, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη, να ασχοληθεί και με τα δικά του θέματα (τα ευρωπαϊκά)» εξήγησε για τις κινήσεις του τούρκου προέδρου.

«Νιώθει κρεμασμένος, διότι δεν ανταποκρίθηκε η Ευρώπη στα θέματα που έθεσε. Κάνει μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης».

«Να επιδείξουμε ατσαλένια νεύρα, να μην πέσουμε στην παγίδα του, θέλει να μας τραβήξει από το συμπεφωνημένο πλαίσιο διαλόγου και να μας πάει σε ένα άλλο πλαίσιο γενικού πολιτικού διαλόγου. Να μείνουμε πιστοί στη γραμμή» υπογράμμισε.

«Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 ν.μ., η δυνητική κυριαρχικά είναι τα 12 ν.μ, είναι μονομερές δικαίωμα. Το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά. Ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου που θα αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων» σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Τα μηνύματα των συμμάχων

Αναφέρθηκε μάλιστα στα ισχυρότατα μηνύματα από τις ΗΠΑ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για περαιτέρω μηνύματα από την αμερικανική ηγεσία. «Αν διαλυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα είναι ταφόπλακα της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, δεν το αντέχει αυτό, κανένας Αμερικάνος πρόεδρος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ταυτόχρονα η Γερμανία, ουσιαστικά κρεμάστηκε από τον Ερντογάν, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Πρέπει να επιταχύνει την απόφαση της Ευρώπης για τον Δεκέμβρη για τις κυρώσεις και να την πάει πιο μπροστά.», ανέφερε.

Ο Ερντογάν είναι πιεσμένος από όλη τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών.

«Είμαστε σε επικίνδυνα φάση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση με την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα και τα γερά νεύρα που έχει επιδείξει το τελευταίο εξάμηνο».

Οσο για το ποιες είναι οι επιδιώξεις του τούρκου προέδρου, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως: «Ο Ερντογάν ξέρει ότι η υπόθεση υδρογονανθράκων είναι μια υπόθεση πολλών χρόνων. Αυτό που σήμερα τον ενδιαφέρει είναι μια σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για να πάρει κάποιο από τα τρία θέματα που πραγματικά τον καίνε.

» Τον καίει η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό, τα χρήματα για το μεταναστευτικό και η VISA αν κι αυτό ξέρει ότι από τη Γαλλία δεν θα περάσει ποτέ. Δύο από τα τρία θέματα τα θεωρεί ανοιχτά. Θεωρεί ότι πιέζει την Ε.Ε. με αυτόν τον τρόπο.

» Σήμερα ο μέσος Τούρκος έχει χάσει το 35% του εισοδήματός του, η ανεργία έχει εκτοξευτεί, το ψωμί έχει ανέβει 35% χρειάζεται μια απόφαση που θα τον στηρίξει οικονομικά», τόνισε για τα θέματα που απασχολούν τον Τούρκο Πρόεδρο.

» Σε δεύτερο επίπεδο τον ενδιαφέρουν τα ζητήματα της ανατολικής μεσογείου, ανέφερε.

Για τα 12 ν.μ.

Ερωτηθείσα για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι «καθαρά δική μας απόφαση, δεν επηρεάζεται. Είναι εθνική απόφαση, όποτε θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε».

«Δεν είναι σκόπιμο να το κάνουμε σήμερα, αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται σπασμωδικά. Όταν κάνουμε αυτές τις κινήσεις, τις κάνουμε μελετημένα.

» Στη φάση αυτή η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο έχει όλα τα επιχειρήματα με το μέρος της».