Σε ανάκληση των δηλώσεων τους για τα 6 μίλια ως κόκκινης γραμμής κάλεσε η Φώφη Γεννηματά, τον Στέλιο Πέτσα και το Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σε οξύτατους τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση δημόσια διόρθωσή τους καθώς όπως υπογράμμισε «το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Ευθύνη του Μητσοτάκη να τους διορθώσει

Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεννηματά έχει ως εξής:

«Δηλώσεις Υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους.

Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό.

Η  γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Πέτσας: Κόκκινη γραμμή τα 6 μίλια

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για το ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, τα 12 μίλια ή τα 6 μίλια, με δεδομένο ότι η Navtex της Τουρκίας δεσμεύει περιοχή στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τα 12 μίλια ως κόκκινη γραμμή που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα σε αντίθεση με την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που μίλησε για τα 6 μίλια ως κόκκινη γραμμή.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα 6 ναυτικά μίλια ως μέρος της κυριαρχίας της χώρας και πρόσθεσε ότι τα 12 μίλια αφορούν στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας το οποίο η χώρα μας διατηρεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε σοβαρότητα από τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά εγκαλώντας τους και ζητώντας τους να είναι πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις τους.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα.

Βεβαίως η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

Σοβαρότητα

Όσον αφορά για τις αιτιάσεις είτε τις αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε του ΚΙΝΑΛ, τι μπορεί να πει κανείς; Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα.

Όταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του.

Όσον αφορά για το ζήτημα της κας Γεννηματά έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτό το θέμα».

Τα χωρικά ύδατα σήμερα είναι στα 6 μίλια

Από την μεριά του χθες βράδυ μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha o Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα, απάντησε πως αυτές «έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας».

«Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι (6) ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.