Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμα φορά σήμερα οι μαθητές πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με κύριο αίτημα τις ασφαλείς συνθήκες στα σχολεία εν μέσω έξαρσης του κορωνοϊού. Στο πλευρό τους συντάσσονται με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Οι καταλήψεις εξάλλου συνεχίζονται, ενώ το υπουργείο παιδείας πιέζει για άμεσο άνοιγμα των σχολείων ώστε να περιοριστούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού, από σήμερα είναι υποχρεωτική η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη. Μιλώντας στο MEGA, τόνισε δε, ότι οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως όσοι μαθητές συμμετέχουν στην κατάληψη, «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

Μαθητικό ραντεβού στα Προπύλαια

Οι μαθητές πάντως συνεχίζουν τις καταλήψεις, με δεκάδες σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ σήμερα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα, οι μαθητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 το μεσημέρι, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ενώ η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη στο άγαλμα Βενιζέλου (10.30). Επιπλέον, μαθητικά συλλαλητήρια αναμένεται να διεξαχθούν σε πολλές πόλεις της επαρχίας, καθώς εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους μαθητές αυτή τη βδομάδα σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί συλλογικά η συνέχιση του αγώνα τους, με πολύμορφες δράσεις για να ακουστούν τα αιτήματά τους, δυνάμωμα του συντονισμού με νέες Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές απαιτούν:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
  • Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση με απουσίες

Από την πλευρά του, το υπουργείο παιδείας πιέζει για άμεσο άνοιγμα των σχολείων ώστε να περιοριστούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Από σήμερα με απόφαση της αρμόδιας υπουργού, είναι υποχρεωτική η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη. Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Μιλώντας στο MEGA  η υπουργός Παιδείας, σημείωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία. Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε ότι δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών.

«Ξεκινάει υποχρεωτικά για όλους, με παρουσίες».

Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση», ξεκαθάρισε η υπουργός.

Κρούσματα κοροναϊού σε 151 σχολεία

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στους αρμόδιους, ο εντοπισμός κρουσμάτων κοροναϊού σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κρούσματα κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε 151 σχολεία,με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αττική, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, αυτή τη στιγμή.

Δείτε τη σχετική λίστα εδώ.

Σημειώνεται ότι η λίστα να αναπροσαρμόζεται διαρκώς, καθώς αφενός νέα κρούσματα οδηγούν σε νέα «λουκέτα», ενώ σχολεία/τάξεις που ολοκληρώνουν την «καραντίνα» των 14 ημερών επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία.