Η αγωνία τούτες τις μέρες της έξαρσης του κορωνοϊού είναι διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταδιώκονται οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού από τα πολλά σήματα ανησυχίας που εκπέμπουν καθημερινά γιατροί και λοιμωξιολόγοι. Και μαζί παρακολουθούν τις επίσης αγωνιώδεις εκκλήσεις επιχειρηματιών, παραγωγών και εμπόρων να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown, γιατί αντιλαμβάνονται το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που θα ακολουθήσει ύστερα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή η διπλή πίεση προκάλεσε και το όγδοο κατά σειρά τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε για ακόμα μια φορά να τηρούν τα προληπτικά μέτρα, τους κανόνες υγιεινής, τις αποστάσεις και βεβαίως να φορούν τις αβλαβείς πλην δαιμονοποιημένες από τους αρνητές μάσκες. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τη συνέχεια, αν δηλαδή η επιμονή σε αυτά θα επιτρέψει την ανάσχεση και τον έλεγχο του φθινοπωρινού πανδημικού κύματος. Ο Πρωθυπουργός εμφανώς θέλει να κερδίσει χρόνο, να δώσει την ευκαιρία στην κοινωνία να ορθώσει από μόνη της αναχώματα στη μετάδοση της νόσου και να αποφύγει έτσι την εφαρμογή γενικευμένων μέτρων. Είναι, βλέπετε, και η επιτυχία της περασμένης άνοιξης που τον δεσμεύει, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει το βάρος που θα συσσωρεύσει ένα νέο «κλείδωμα» της οικονομίας και της κοινωνίας.

***

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνουν δραστικότερα μέτρα. Ωστόσο ο κεντρικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Σωτήρης Τσιόδρας – παραμένει ενεργός και δραστήριος αλλά αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις γιατί διάφοροι ανεγκέφαλοι από το πλήθος των συνωμοσιολόγων που κυκλοφορούν εκεί έξω τον συκοφαντούν απειλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του –, προσφέρει ακόμα λίγο χρόνο, μέχρι να έχει ακριβέστερα και ποιοτικότερα επιδημιολογικά στοιχεία. Οπότε μάλλον θα περιμένουμε λίγες μέρες και ενδιαμέσως μπορεί να πειστεί ο κ. Τσιόδρας να εμφανιστεί και να εξηγήσει με τον γνωστό μειλίχιο λόγο του στο ευρύ κοινό την αξία και τη σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων.

***

Ποιοι θέλουν 15ήμερα lockdowns εφόσον…

Πάντως αν δεν ανασχεθεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ήδη διακεκριμένοι νοσοκομειακοί γιατροί του «Ευαγγελισμού» συζητούν την ανάγκη εφαρμογής 15ήμερων lockdowns συνοδευόμενων από 45ήμερα ανοίγματα, μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Αυτή η εκδοχή διαδοχικών κλειδωμάτων και ανοιγμάτων έχει εφαρμοστεί και αλλού και συζητείται ευρέως στους κύκλους των νοσοκομείων που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει σε αυτούς τέτοια πρόταση. Την καταθέτουμε παρά ταύτα επειδή όλα δείχνουν ότι η πανδημία είναι μπροστά μας και τίποτε δεν δηλώνει πως θα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια ή φάρμακα πριν από την άνοιξη του 2021. Ιατρικές πηγές επιπλέον μας διευκρινίζουν ότι ένα δεύτερο lockdown θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα μέτρα και τα σταθμά λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι συγκεκριμένα. Αν φθάσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως ή οι διασωληνωμένοι προσεγγίσουν τους 300, τότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ένα νέο «κλείδωμα». Για να μη συμβεί, μάσκες παντού, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις.

***

Το γυαλί έχει ραγίσει στην Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν πτοούνται από την έξαρση του κορωνοϊού. Η σύγκρουση στον σκληρό πυρήνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλά κρατεί και δεν λέει να κοπάσει παρά τους υγειονομικούς κινδύνους. Οπως μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, η διαφορά Τσίπρα με Τσακαλώτο, Σκουρλέτη και άλλους είναι θεμελιακή, καθώς αγγίζει τις πεποιθήσεις πλήθους στελεχών της νέας Αριστεράς και έχει χαθεί το κρίσιμο στοιχείο της εμπιστοσύνης. Κοινώς το γυαλί έχει ραγίσει. Κατά τα φαινόμενα δεν θα συμβιβαστούν με την ιδέα αρχηγικού κόμματος που οικοδομούν ο κ. Τσίπρας και η σκληροπυρηνική παρέα του που τούτο τον καιρό αντιμετωπίζουν, πέραν των άλλων, και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για όσα σκοτεινά και προβληματικά έστησαν προκειμένου να «χτίσουν» δικά τους μέσα ενημέρωσης. Ούτε βεβαίως είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν στους τυχοδιώκτες της πασοκικής περιόδου που τώρα συνωστίζονται στην αυλή του αρχηγού. Από παντού λοιπόν μας έρχεται ότι οι αντιδράσεις θα είναι σφοδρές και οι συνέπειες ατελείωτες για τον άλλοτε αδιαμφισβήτητο αρχηγό…

***

Ενα «ταξίδι στην Ιστορία»για την Πρόεδρο

Με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’ παρασημοφορήθηκε, σε μια σύντομη και λιτή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η Κατερίνα Σακελαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές της και μία ασημένια μυροδόχο, δώρο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Της την προσέφερε εξηγώντας ότι με μύρο ραίνουν στην Κύπρο τους επίσημους προσκεκλημένους τους. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο έναν ασημένιο δίσκο από το Μουσείο Μπενάκη. Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε θετικές εντυπώσεις και προκάλεσε την προσοχή της κοινής γνώμης καθώς καλύφθηκε με εκτενή ρεπορτάζ από το σύνολο των ελληνοκυπριακών έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης που εστίασαν και στο πυκνό πρόγραμμα επαφών και επισκέψεων που είχε τις τρεις ημέρες της παραμονής της στην Κύπρο. Μάλιστα, η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από τον ελληνοκυπριακό Τύπο «ταξίδι στην Ιστορία». Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκε και τις Πλάτρες, το χωριό στο όρος Τρόοδος που μάγεψε τον Γιώργο Σεφέρη. Το ζήτησε η ίδια. Ηταν, όπως δήλωσε, νεανική της επιθυμία να επισκεφθεί τον τόπο «όπου τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς», όπως έγραφε ο νομπελίστας ποιητής.

***

Αυτό όμως που εντυπωσίασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους. «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη από τη δουλειά που γίνεται εδώ» δήλωσε μετά την ενημέρωση που είχε. «Είναι ένα θέμα που μου ήταν γνωστό, έχω συναντήσει την Επιτροπή Αγνοουμένων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο» τόνισε, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η συνεργασία νέων ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων επιστημόνων δείχνει πόσο οι κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν. Αναχωρώντας από την Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή η επόμενη επίσκεψή της να γίνει σε ένα επανενωμένο νησί. Δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και αν τις εκλογές στα Κατεχόμενα, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, κερδίσει ο Ακιντζί που έχει ταχθεί κατά της λύσης της ύπαρξης δύο κρατών. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων είναι εμφανές ότι στην κυπριακή πολιτική ηγεσία αλλά και στην κοινή γνώμη υπάρχει, και δεν είναι αμελητέα, η άποψη ότι η μη λύση ίσως τελικά να είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

***

Αναταράξεις για τις δηλώσεις Τζάκρη

Πιέσεις και εισηγήσεις καταγράφονται για να απομακρυνθεί από αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών η Θεοδώρα Τζάκρη (τη στηρίζει ο Π. Πολάκης) που είχε ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα πρόσφατα να τελειώνει με τις «αριστερίζουσες εκκρεμότητες». Η αναφορά της για «απάτριδα» και «διεθνιστική» εξωτερική πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη την οδήγησε στο…. εσωκομματικό πειθαρχείο και είναι στο κόκκινο παρά τη διορθωτική δήλωσή της, καθ’ υπόδειξη της κυρίας Γεροβασίλη. Εάν δεν ήταν η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου, θα είχε αντικατασταθεί με εντολή του κ. Τσίπρα, καθώς της άσκησαν δριμεία κριτική στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, o Νίκος Μπίστης, o Πάνος Λάμπρου και η Αννέτα Καββαδία που ουσιαστικά είπαν ότι υιοθετεί εμφυλιοπολεμική ρητορική του εθνικιστικού μετώπου.

***

O καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης ορκίστηκε την Παρασκευή ως νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ολοι θα θυμούνται ότι ο κ. Πελαγίδης είναι φίλος και επιλογή του Πρωθυπουργού και ότι βοήθησε προεκλογικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Η είδηση όμως βρίσκεται στην επόμενη τοποθέτηση που αναμένεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας περιμένει αμάν και πώς να λήξει η θητεία του έτερου υποδιοικητή Θεόδωρου Μητράκου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο σχεδόν δεν μιλιούνται. Μάλιστα έχει ήδη προτείνει για τη θέση του την κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία), που ήταν γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Με την κυρία Παπακωνσταντίνου γνωρίζονται ακόμη πιο παλιά, από τη θητεία της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια από το 2009, πιο στενά, όταν μπήκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Ως βασική συνεργάτις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και τον εκπροσωπούσε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.