Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ενθαρρύνει σήμερα τους Βρετανούς να επιστρέψουν, αν μπορούν, στην εργασία από το σπίτι ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

O Τζόνσον δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι “με την ανάληψη δράσης τώρα, ίσως δεν καταστεί αναγκαίο να ληφθούν δραστικά μέτρα αργότερα,” όπως ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter o υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ της Telegraph, επικαλούμενος πηγές.

Στο μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ο αριθμός των θανάτων θα αυξάνεται γεωμετρικά.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε νωρίς σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «200 θανάτους ημερησίως ή περισσότερους στα μέσα Νοεμβρίου».

Στην κορύφωση της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραφε περίπου 1.000 θανάτους την ημέρα.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δε θέλει να εφαρμόσει ένα δεύτερο καθολικό ‘lockdown’, αλλά πιστεύεται ότι εξετάζεται η επιβολή μέτρων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες που θα «βραχυκυκλώνουν» την αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που πιστεύεται ότι εξετάζονται είναι η απαγόρευση επαφών των μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών και το πλήρες κλείσιμο καταστημάτων εστίασης ή η υποχρέωση να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε ισχύ κατά τόπους, επηρεάζοντας περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν αναμένεται κλείσιμο σχολείων ή χώρων εργασίας. Η έκταση και η διάρκεια των μέτρων είναι αυτά που επίσης θα απασχολήσουν τις αυριανές συσκέψεις του πρωθυπουργού.

Μεγάλα τμήματα της Ουαλίας θα τεθούν σε lockdown από αύριο στις 20.00 ώρα Ελλάδας καθώς εξαπλώνεται ο κοροναϊός.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως εντός των ημερών θα επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί με στόχο να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Η ίδια δήλωσε πως χρειάζονται επειγόντως μέτρα, αλλά πως ελπίζει ότι θα αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown σαν αυτό που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο.