Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο ελληνικής κυβέρνησης που να έχει να διαχειριστεί  ταυτόχρονα μια πρωτόγνωρη πανδημία, τον κίνδυνο ανάφλεξης στο μέτωπο με την Τουρκία, τη βόμβα του προσφυγικού και την πρωτοφανή οικονομική ύφεση.

Και όλα τα παραπάνω με φόντο ένα ρευστό και εύθραυστο διεθνές σκηνικό.

Παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει μέχρι στιγμής – με τις αναπόφευκτες αρρυθμίες και αστοχίες – να αντεπεξέλθει επαρκώς στις προκλήσεις και μάλιστα χωρίς να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο.

Ωστόσο, οι σκόπελοι και οι παγίδες παραμονεύουν και τα δυσκολότερα είναι μπροστά. Ο Πρωθυπουργός καλείται να συνεχίσει την ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί.

Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή και πλήρη εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα, καθώς η επιτυχία από την αποτυχία ελάχιστα απέχουν.

Διαπιστώνουμε πλέον στην πράξη πόσο αρνητικά λειτούργησε ο εφησυχασμός που επικράτησε ύστερα από την επιτυχή διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Προτού ακόμη μπει επισήμως το φθινόπωρο, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εκτινάσσονται, ενώ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν αρχίσει ήδη να πιέζονται, με το ποσοστό πληρότητας να αγγίζει το 37,5%.

Η κυβέρνηση πρέπει να ανεβάσει άμεσα στροφές σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του συστήματος υγείας, καθώς ο SARS-CoV-2 δεν θα είναι ο μοναδικός χειμερινός επισκέπτης.

Το υγειονομικό μας σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα επικίνδυνο κοκτέιλ: Θα κληθεί πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ