Το έργο του διάσημου Anselm Kiefer είναι από τα ωραιότερα και πλέον εμβληματικά. Ενα ογκώδες έργο το οποίο κλέβει την παράσταση στους τεράστιους κατάλευκους χώρους της κατοικίας στη Σαντορίνη. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι έπειτα από αρκετές ταλαιπωρίες κατόρθωσε να αποκτήσει τον συγκεκριμένο πίνακα με την υπογραφή ενός από τους πλέον ακριβούς καλλιτέχνες της εποχής μας. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής ρουφάει μια γουλιά από το ροζέ, γεμάτο πάγο κρασί του. Τα σκοτεινά χρώματα του πίνακα δημιουργούν μαγευτικά παιχνίδια με τα κρύσταλλα Rosenthal του κολονάτου ποτηριού. Παρακολουθεί με προσοχή τα στάχυα να ταξιδεύουν στην αριστερή πλευρά, ενώ λίγο… μπλε φαίνεται στον ορίζοντα. Σκέφτεται ότι ο top αρχιτέκτονας και interior designer, ελληνολάτρης Πίτερ Μαρίνο ήταν εκείνος ο οποίος για πρώτη φορά τον είχε φέρει σε επαφή με τον μοναδικό κόσμο του Kiefer. Ο golden heir είχε επισκεφθεί το σαλέ του Μαρίνο στον Καναδά, γεμάτο από έργα του Anselm αλλά και του Πικάσο και Τζεφ Κουνς. Αργότερα ο παιδικός μου φίλος αγόρασε τους πρώτους πίνακες του Kiefer με σκοπό να τους μεταφέρει από τη Γενεύη στο σαλέ του στο Γκστάαντ. Ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα άλλων ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών οι οποίοι διατηρούν πολυτελείς κατοικίες στο κοσμοπολίτικο θέρετρο χειμερινών σπορ. Και δεν έκανε λάθος. Ο Kiefer, σημαντικό όνομα στο χρηματιστήριο της τέχνης, δημιουργεί πάντα συναισθήματα ευτυχίας, θαυμασμού αλλά και «ασφάλειας» στον επιχειρηματία. Ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής είναι άλλωστε «σκληρός» παίκτης στο χρηματιστήριο της τέχνης…

Από την Ηρώδου Αττικού στα mega yachts…

Anselm Kiefer και Joseph Beuys με εξαιρετικά installations ο δεύτερος και πάντα… ελληνικές επιρροές. Ο διεθνούς φήμης γκαλερίστας Ταντέους Ρόπακ, ο οποίος διατηρεί σπίτι στην Υδρα, έφερε σε επαφή τους δύο εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους εικαστικούς σε μια «συνάντηση» με τους Norman Rosenthal και Χρήστο Μ. Ιωακειμίδη. Τι γίνεται όμως ακριβώς στον χώρο της τέχνης όσον αφορά τις αγορές επιφανών επιχειρηματιών; Μέχρι πριν από λίγα χρόνια άνθρωποι της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας αγόραζαν τρελά μέσα από γκαλερί, εκθέσεις, art dealers, οίκους δημοπρασιών (υπήρχαν μάλιστα έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ προσώπων και των περιβόητων οίκων που αρκετές φορές προχωρούν σε περίεργες διαδικασίες), ακόμα και παλιότερης γενιάς κολεξιονέρ. Εκείνους που αντιμετώπιζαν προβλήματα και επιθυμούσαν να πουλήσουν ή διέκριναν απλά ότι οι συλλογές τους (λόγω έλλειψης απογόνων και αδιαφορίας των κληρονόμων τους) δεν θα είχαν μέλλον. Πληροφορούμαι ότι τα σημαντικότερα έργα τέχνης έχουν βγει τυλιγμένα με τον γνωστό, ασφαλή τρόπο από εμβληματικές, ιστορικές πολυκατοικίες της Ηρώδου Αττικού και της Βασιλέως Γεωργίου. Ενα vintage άρωμα τυλίγει για λίγο την ατμόσφαιρα. Οι καινούργιοι επιχειρηματίες, που αγοράζουν από Γκογκέν, Ματίς μέχρι πανάκριβα κεραμικά των Johan Creten και της γκαλερί Emmanuel Perrotin, τα μεταφέρουν στα mega yachts τους στη Βουλιαγμένη και στον Αλιμο…

Οι νεοαφιχθέντες Λιβανέζοι στην Αθήνα

Οι θαλαμηγοί, αγκυροβολημένες στις μαρίνες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, λικνίζονται αργά, νωχελικά στο νερό. Οι ιδιοκτήτες τους από τη μαρίνα της Βουλιαγμένης «βλέπουν» στο «Four Seasons», όπου έχουν καταλύσει με άκρα μυστικότητα γνωστές ξένες προσωπικότητες. Ο Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής, ο οποίος έχει σχεδόν… ταμπουρωθεί – με σκοπό να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό – στη super glamorous βίλα του στη Σαντορίνη (δημιούργημα επίσης του Πίτερ Μαρίνο, εμένα πάντως μου θυμίζει exclusive boutique της Chanel στο Λονδίνο και στο Αμπου Ντάμπι), λέει ότι αρκετοί ισχυροί λιβανέζοι επιχειρηματίες μετακομίζουν πλέον στην Αθήνα.

Ο λιβανέζος designer Elie Saab

Οι συγκεκριμένοι θα αποτελέσουν έναν ακόμα χρυσό κρίκο στην αλυσίδα που έχουν δημιουργήσει και άλλοι συμπατριώτες τους, μόνιμοι κάτοικοι εδώ και χρόνια της ελληνικής πρωτεύουσας; Ισως οι άνθρωποι αυτοί, με τις Ferrari και Laborghini, μετακομίζοντας μόνιμα εδώ προσφέρουν κάποιες ενέσεις τονωτικές στην ελληνική οικονομία. Συνάντησα μερικούς από αυτούς στο καινούργιο, αστραφτερό «Beef Bar» του «Four Seasons». Καλοντυμένοι άνδρες και εντυπωσιακές γυναίκες με Elie Saab φορέματα. Ο λιβανέζος designer δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στις εγκαταστάσεις του ενώ τραυματίστηκε ο γιος του από τη φονική έκρηξη πριν από λίγο διάστημα στη Βηρυτό…

Ferrari

Αυτός που τους έφερε κοντά και η κυρία Αρνό…

Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής επισημαίνει ότι το παιχνίδι στα εστιατόρια, όσον αφορά τους υψηλού οικονομικού βεληνεκούς πελάτες, θα παιχτεί μεταξύ «Beef Bar» (και λιβανέζικων συμφερόντων μεταξύ άλλων), «Matsuhisa Athens» και «Salumayo» στην Κηφισιά. Γύρω από τα τραπέζια των τριών εστιατορίων στα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας δημιουργούνται νέες παρέες που κρύβουν συμφέροντα και συμφωνίες οι οποίες μάλλον δεν θα αντέξουν στον χρόνο. Σε ένα από τα συγκεκριμένα resto απολάμβαναν το φαγητό τους ένας εφοπλιστής και ένας επιχειρηματίας που στο παρελθόν δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις. Ο ένας από αυτούς διέλυσε τις σχέσεις του με εφοπλιστή που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο άλλος βρίσκεται σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τον shipowner των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων. Τι συζητούσαν τώρα οι δυο τους πάνω από κομμάτια σατομπριάν και ξεροψημένες τηγανητές πατάτες; Τις συζύγους τους πάντως ενώνει η αγάπη για τη διάσημη πιανίστρια Ελέν Μερσιέ, σύζυγο του μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό. Η Ελέν θα ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της παράστασης «Τέσσερα πιάνα». Ο Μπερνάρ της LVMH συνήθως αποφεύγει να συνοδεύει τη σύζυγό του. Μμμ! Θα δούμε αυτή τη φορά…

Μπερνάρ Αρνό

Λονδίνο – Μονακό – Αθήνα και… σνομπίστικες αγορές

Τα προηγούμενα χρόνια, εκλεκτά μέλη της παροικίας μας στο Λονδίνο συνήθιζαν να αναχωρούν τέτοια εποχή με κατεύθυνση τη Γηραιά Αλβιώνα. Ολοι τους διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στο Knightsbridge και στο Mayfair. Αυτή τη φορά, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμένουν στην Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα αυτόν τον χειμώνα θα είναι γεμάτη από εφοπλιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι μετά τη βρετανική πρωτεύουσα (για φορολογικούς λόγους) είχαν μετακομίσει σχεδόν στο Μόντε Κάρλο με τα λαμπερά buildings, τη θεαματική μαρίνα, τα καλά εστιατόρια και την γκαλερί «OPERA» όπου «ψωνίζεις» ό,τι πιο hot στον εικαστικό χώρο.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν με τον Αλβέρτο του Μονακό

Η COVID-19 τους έκανε όμως να επιστρέψουν στην Αθήνα, αφήνοντας για λίγο πίσω τους τη διεθνή λάμψη και τις συναντήσεις σε private spas με την υπέρκομψη Σαρλίν του Μονακό. Τα ιδιωτικά γεύματα των λίγων ατόμων είναι συνεχή στις κατοικίες στη Βουλιαγμένη, στο Καβούρι, στην Κηφισιά, στην Εκάλη. Η αλήθεια όμως είναι ότι θεωρείται πιο… chic να αγοράσεις κάτι στο κέντρο της πόλης (π.χ. μια super μεζονέτα που ανήκε σε πρώην πανίσχυρο άνδρα στο Κολωνάκι). Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν αυτό το snob στοιχείο που σε κάνει να βγάζεις προς τα έξω ότι δεν είσαι νεόπλουτος και βλαχομπαρόκ…