Στο νοσοκομείο, αφού προσβλήθηκε από κοροναϊό, βρίσκεται ο 91χρονος Πατριάρχης Φιλάρετος της Ουκρανίας, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους γκέι γάμους για την πανδημία.

«Ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων εξετάσεων, ο πατριάρχης Φιλάρετος του Κιέβου της Ρωσο-Ουκρανίας βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Τώρα, ο επίσκοπος υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Τον Μάρτιο, ο ίδιος ο ιεράρχης -σε συνέντευξη που έδωσε σε ουκρανικό μέσο- υποστήριζε ότι για την πανδημία ευθύνονται οι γάμοι των ομοφυλόφιλων, αφού είναι η «τιμωρία του Θεού για τις αμαρτίες των ανθρώπων».

«Αυτή είναι η αιτία του κοροναϊού» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το NBC News.

Μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλια, έντονη ήταν η αντίδραση της LGBTQ κοινότητας, ενώ κατατέθηκε και μήνυση εναντίον του τον Απρίλιο.

Έντονες αντιδράσεις

Τέτοιες δηλώσεις είναι πολύ επιβλαβείς επειδή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες επιθέσεις, επιθετικότητα, διακρίσεις και αποδοχή βίας εναντίον ορισμένων ομάδων» είχε δηλώσει η Μαρία Γκουρίεβα εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τη μήνυση, το πατριαρχείο ανέφερε πως «ως αρχηγός της εκκλησίας και ως άνθρωπος, ο Πατριάρχης έχει τη ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες βασίζονται στην ηθική».