Να προσεγγίσει κοινωνικές ομάδες που είτε αποστασιοποιήθηκαν, είτε ήταν απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Με πρώτο σταθμό τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες κατά παλαιότερη παραδοχή του είχαν υπερφορολογηθεί. Επί της ουσίας στόχος του θα είναι να στήσει «γέφυρες» με τμήματα της μεσαίας τάξης, να έρθει όλο και πιο κοντά με το αποκαλούμενο και «κίνημα της γραβάτας» και κυρίως να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι προτεραιότητες

«Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες… Το διορθώσαμε βέβαια μετά, αλλά…» είχε πει ο κ. Τσίπρας και αυτή η κατηγορία θα είναι στον πυρήνα των προτάσεων που θα καταθέσει στη ΔΕΘ. Στο νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία λόγω και των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση που εξελίχθηκε σε οικονομική, όπως λένε από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικαιροποιείται με βάση τις νέες εκτιμήσεις για την ύφεση, την ανεργία, το ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Οι προτεραιότητες στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στήριξη της εργασίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με την παράλληλη συγκρότηση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Απαντήσεις

Επί της ουσίας το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει και στα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μία εβδομάδα νωρίτερα από το βήμα της ΔΕΘ. Θα υπάρξει και αντιπαραβολή με το σχέδιο Πισσαρίδη, που κατά την Κουμουνδούρου έχει έντονο άρωμα ΔΝΤ. Επίσης θα υπάρξουν απαντήσεις και στις προτάσεις του πρωθυπουργικού οικονομικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Συνδυασμός εισηγήσεων

Το σχέδιο Τσίπρα, όπως αυτό θα αποτυπωθεί στη ΔΕΘ, θα αποτελεί συνδυασμό προτάσεων-εισηγήσεων προσώπων που ήταν στα οικονομικά πόστα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στον κύκλο αυτόν είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου κ.ά. αλλά και νεότερα πρόσωπα, όπως ο Παναγιώτης Κορκολής που συνεργάζεται με πρόσωπα που επεξεργάζονται προτάσεις στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), ή ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του κ. Τσίπρα, ο εξάδελφός του πρώην πρωθυπουργού, ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας.

Οι προτάσεις Κατσέλη

Για το σχέδιο Τσίπρα θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι προτάσεις της Λούκας Κατσέλη που συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρώην πρωθυπουργό. Η πρώην υπουργός, για την οποία δεν υπήρχε καμία σκέψη να «καπελώσει» τον κ. Τσακαλώτο ως «αντι-Πισσαρίδης», θα συνδράμει στον βαθμό που δύναται με τις προτάσεις της επί του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ουσιαστικά το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα διαπνέεται από τον όρο του κ. Δραγασάκη περί ενός «ελληνικού προγράμματος σιγουριάς». Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα τονίζουν ότι το κόμμα θα καταθέσει μια ρηξικέλευθη και κοστολογημένη πρόταση που θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για το πώς θα αποτραπούν η παγίδευση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στη φθηνή εργασία, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και των κοινωνικών αγαθών.

Ανάγκη για νέα κοινωνική συμφωνία

Ο Αλ. Τσίπρας στις εσωτερικές συσκέψεις μιλά για την ανάγκη να υπάρξει νέα κοινωνική συμφωνία και ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο με προτεραιότητα στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και ήδη πλήττονται από την πανδημία. Ηδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα του με τις τελευταίες παρεμβάσεις του, όπου και δίνει μεγάλη έμφαση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα αναφέρεται στη διεύρυνση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη της δημόσιας υγείας και παιδείας, την παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους απασχόλησης, οικολογικής βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, την προώθηση προοδευτικής φορολογίας, τη διαμόρφωση μιας πλουραλιστικής και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιρισμών, κ.ά.