Ο προβληματισμός και η ανησυχία των ειδικών για τα συνεχή τριψήφια κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία περίοδο στην χώρα μας, μετατράπηκαν αυτομάτως σε αγωνία και άγχος μετά την ανακοίνωση (την Τρίτη) 269 νέων κρουσμάτων. Και τούτο γιατί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, καθώς το υψηλότερο νούμερο που είχε καταγραφεί ήταν 262 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 232, ενώ 25 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (δύο περισσότεροι από χθες).

***
Ανησυχία επίσης επικρατεί και με τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Δεκατέσσερις στο ΑΧΕΠΑ. Το νοσοκομείο σταμάτησε να δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό.

***
Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και τα 28 μέλη της Επιτροπής Ειδικών συνεδρίαζαν και χθες για αρκετές ώρες. Με ποιο θέμα; Εάν θα πρέπει ή όχι να πραγματοποιούνται μοριακά τεστ για όσους εργάζονται στον χώρο της υγείας και για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Τόσες ώρες συνεδρίαση για να λάβουν μια απόφαση.

***

Θα πρέπει να ξέρετε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη. Αλλά, όπως μου είπε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και πώς αυτά θα ανοίξουν, θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα που θα υπάρξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου: «Ας ελπίσουμε ότι έως τότε δεν θα αυξηθούν», λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

***
Ούτε το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού με αντισώματα

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι οι έως τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι οι ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί. Επιπλέον, η Βαν Κέρκοβ σχολίασε ότι, αν ο κορωνοϊός κυκλοφορεί στην κοινότητα, είναι πιθανό να εισέλθει και στα σχολεία. Παράλληλα, κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό, εφόσον αυτό είναι δυνατό, αν και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κατηγορούμε αυτούς που «θέλουν να ζήσουν κανονικές ζωές».

***
Νέα τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό

Ο Πρωθυπουργός που επιστρέφει την Τετάρτη το πρωί από τα Χανιά (θα ξαναπάει στην Κρήτη εκτός απροόπτου και την Παρασκευή και τέρμα οι «διακοπές» του) θα προεδρεύσει αμέσως σε νέα τηλεδιάσκεψη. Θέμα; Τα σχολεία (πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να ανοίξουν) και σε ποιες περιοχές θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα (τύπου Πόρος και Πάρου).

***

Ενστάσεις για την επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Αρχισαν ωστόσο δειλά- δειλά οι πρώτες ενστάσεις για την επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Είναι, λένε, πολυμελής, πράγμα που σημαίνει ότι καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και μετέχουν σ΄αυτήν μόνον γιατροί. Υπάρχει, μαθαίνω πρόταση στο τραπέζι, για μια νέα ολιγομελή επιτροπή, μια «κλειστή ομάδα» (όπως την αποκαλούν) που να γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και της υγείας αλλά και της διαχείρισης κρίσεως. Μια ομάδα που θα διαχειριστεί από εδώ και πέρα τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οταν όμως τέθηκε το αίτημα στο Μαξίμου αυτό απορρίφθηκε αμέσως και με συνοπτικές διαδικασίες. Και εξηγούμαι…

***
Οπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Επιτροπή των 28 Λοιμωξιολόγων, μπορεί να είναι πολυμελής, αλλά ωστόσο σ΄αυτή υπάρχει καταμερισμός των ευθυνών κάτι που θέλουν οι ειδικοί αφού λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις. Και δεύτερον μπορεί να καθυστερούν στη λήψη αποφάσεων αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουν…

***
Τα γενέθλια του υπουργού Αμυνας και η Γερμανίδα

Ξέρετε ποια ήταν η πρώτη φράση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Κραμπ- Καρενμπάουερ όταν τηλεφωνήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο; «Χρόνια πολλά, Νίκος για το γενέθλιά σου. Happy birthday Nikos». Γνώριζε, βλέπετε, ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος όχι μόνον είχε γενέθλια αλλά ότι γινόταν και 55 ετών! Έτσι η συνομιλία άρχισε σε καλό κλίμα.

***
Να τα μαζέψουν και να φύγουν

Κάτι που αξιοποίησε πάραυτα ο υπουργός αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ΝΑ Μεσόγειο και απαιτώντας να φύγουν αμέσως από την περιοχή το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν: «Οσο είναι εκεί η ένταση αυξάνεται, τα νεύρα τεντώνονται, τα πλοία, δηλαδή οι μηχανές δείχνουν κόπωση και οι άνθρωποι γίνονται πιο νευρικοί. Μπορεί μα υπάρξουν λάθη, ατυχήματα, εκνευρισμοί, συνεπώς πρέπει άμεσα να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Να τα μαζέψουν τώρα και να φύγουν από την περιοχή», είπε ο υπουργός Αμυνας στην Γερμανίδα ομόλογό του. Τι απάντησε η Γερμανίδα δεν ξέρω, αλλά μάλλον θα τα μεταφέρει ότι της είπε ο υπουργός στην κυρία Μέρκελ.

***
Οι στρατηγοί για την τουρκική παραβατικότητα

Θα σας μεταφέρω τώρα πως βλέπουν την κατάσταση με τα ελληνοτουρκικά οι ανώτατοι στρατιωτικοί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (που δυστυχώς λόγω των αυστηρών στρατιωτικών κανονισμών δεν μπορώ να αναφέρω τα ονόματα και τον βαθμό τους). Είναι όμως οι στρατιωτικοί που κρατούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας στα χέρια τους:

«Η τουρκική παραβατικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Οποιοσδήποτε σώφρων διεθνής παρατηρητής παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις της, θα είχε καταρτίσει ουσιαστικά ένα κατάλογο προκλήσεων, που αν ήταν ποινικό μητρώο, θα είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον υπόλογο, για σωρεία εγκληματικών ενεργειών. Σήμερα όμως, κορυφώνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Έχει φτάσει, λοιπόν, η χρονική στιγμή που ισχυρά κράτη με παγκόσμια και περιφερειακή επιρροή έχουν αντιληφθεί πλήρως το ρίσκο που αναλαμβάνουν ανερχόμενοι την Τουρκία. Και αρχίζουν να εκφράζουν ανοικτά πλέον τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην προκλητικότητά της, σηματοδοτώντας μία εκ βάθρων αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο».

***

Ήρθαν και οι … Ρώσοι

Και ξαφνικά κάνει την εξαφάνισή του στη Μεσόγειο ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο. Πρόκειται για ένα πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου. Ό,τι πιο σύγχρονο κατασκοπευτικό διαθέτει η Μόσχα. Έτσι ήρθαν και οι Ρώσοι στην περιοχή. Ηδη εκεί βρίσκονται ένα γερμανικό πλοίο (το «Μπερλίν»), μια γαλλική φρεγάτα που βρέθηκε σήμερα στην Κύπρο και το γνωστό σε εμάς γαλλικό ελικοπτεροφόρο, ενώ στη Σούδα έφτασε το θηριώδες πλοίο- του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που μεταφέρει ελικόπτερα, αποβατικά σκάφη και πεζοναύτες. Συνωστισμός, βλέπετε, πολεμικών πλοίων. Εάν προσθέσετε σ΄αυτά και τα 40 τουρκικά και τα άλλα τόσα ελληνικά συν τα υποβρύχια που δεν φαίνονται, τότε καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην περιοχή..

***
Η αφωνία του συμβούλου

Το ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Αμυνας για τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρο Διακόπουλο ήταν αναμενόμενο μετά τις δηλώσεις του ότι το Oruc Reis έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες και έχει μαρκάρει την περιοχή. Τελείως δηλαδή αντίθετα από την επίσημη γραμμή που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έρευνες. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Διακόπουλος έθεσε τον εαυτό του σε… αφωνία διαρκείας, πράγμα που σημαίνει πως θα περάσει αρκετός καιρός ώστε να τον ξαναδούμε σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, μπορεί με την ιδιότητα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού να μην τον ξαναδούμε ποτέ. .

***
Αλήθεια πού ξανακούστηκε πρωθυπουργικός σύμβουλος και μάλιστα σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας να βγαίνει τόσο συχνά στις τηλεοράσεις, χωρίς καμία προ-συνεννόηση και να αναλύει θέματα τόσο νευραλγικά για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, εντελώς αντίθετα μ΄αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας;

***
Ο Τσιτσιπάς , ο Αργυρός και ο Τανιμανίδης

Σας έχω νέα για τα σποτ που απευθύνονται στους νέους, ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού. Πέραν του Στέφανου Τστιτσιπά που ετοίμασε μόνος του (και ήδη προβάλλεται) το σποτ του, υπήρξαν και άλλοι σελέμπριτις (ας του ονομάσουν έτσι) που προθυμοποιήθηκαν για σποτ. Για παράδειγμα προθυμοποιήθηκε η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, που δεν αποκλείεται προσεχώς να τη δούμε σε σποτ για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Υπήρξαν όμως και άλλοι, που είτε προθυμοποιήθηκαν μόνοι τους είτε τους βολιδοσκόπησαν αρμοδίως. Εις εξ αυτών ήταν ο τραγουδιστής του λαϊκού και της ποπ Κ. Αργυρός δημοφιλέστατος στους νέους (και στις νέες). Επίσης μου λένε ότι, στην πρώτη φάση της πανδημίας, προθυμοποιήθηκε να κάνει ή να μετάσχει σε σποτ και ο Σάκης Τανιμανίδης (που παρουσίαζε το Survivor), ο οποίος είχε μάλιστα προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αλλά η πρότασή του δεν προχώρησε.