Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράδοση της Ιαπωνίας που σήμανε το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρουσία του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε αλλά και του Αυτοκράτορα Νααρουχίτο πραγματοποιήθηκε η τελετή μνήμης για την λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου στην Ιαπωνία.

Κατά την διάρκεια της τελετής μνήμης ο πρωθυπουργός της χώρας δεσμεύθηκε να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία ενώ ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο εξέφρασε την λύπη του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου και πρωταγωνιστής ήταν ο παππούς του αυτοκράτορας Χιροχίτο. Ανάλογες τελετές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Οι δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, γονάτισαν την Ιαπωνία και έτσι την 15η Αυγούστου 1945 ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο ανακοίνωνε την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, γεγονός που σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επίλογος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, με την επίσημη τελετή παράδοσης στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Μιζούρι», το οποίο βρισκόταν στον κόλπο του Τόκιο.