Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά αρχηγός ΓΕΕΘΑ με στολή παραλλαγής και μάσκα για προστασία από τον κορωνοϊό, δεν είχε ποτέ εμφανιστεί στο Μαξίμου. Και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη στιγμή που πλοία του τουρκικού στόλου έβγαιναν και πάλι στο Αιγαίο και το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, θα άπλωνε καλώδια επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο η στολή παραλλαγής είναι μέρος της αποστολής του. Την φορά συνεχώς, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ένταση με την Τουρκία. Αλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που προσήλθε στο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με στολή παραλλαγής. Εμφανίστηκε έτσι τις προάλλες και σε σύσκεψη για το προσφυγικό…

***
Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν είναι ένας συνηθισμένος αξιωματικός, στρατιωτικός ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτα απ΄όλα είναι… «βατράχι» (ΟΥΚ), δεύτερον αλεξιπτωτιστής, απόφοιτος του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (εκεί όπου εκπαιδεύονται και οι SEALS), τρίτον διετέλεσε πεζοναύτης (505 ΤΠΝ), ήταν επίσης διοικητής των Λοκατζήδων στην Κύπρο καθώς και διοικητής της αφρόκρεμας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή της Ζ΄ΜΑΚ (είναι αυτοί και αυτές που παρελαύνουν με φούμο στο πρόσωπο ώστε να μη αναγνωρίζονται). Ο στρατηγός Φλώρος ήταν ο μόνος που όταν βγήκε από το Μαξίμου, στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που είπε δυο ενθαρρυντικές κουβέντες: «Ολα θα πάνε καλά», ανέφερε, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως με βεβαιότητα: «και θα πάνε πολύ καλά».

***
Δεν πρόκειται να σας πω τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Τη στιγμή μάλιστα που το Αιγαίο βράζει. Δεν επιτρέπεται άλλωστε για ευνόητους λόγους, παρά μόνον ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Μπορώ όμως να σας περιγράψω τι έγινε στην προηγούμενη κρίση, τότε που οι δύο στόλοι ήταν αντιμέτωποι στο Αιγαίο και το Oruc Reis απειλούσε πάλι έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι η διαταγή προς όλους την ώρα που έφευγαν τα πολεμικά μας πλοία από τον ναύσταθμο και τα μαχητικά μας αεροπλάνα βρίσκονταν σε ετοιμότητα στα αεροδρόμια ήταν «Φορτώστε». Τα πάντα (πλοία κα μαχητικά) θα έφευγαν από τη βάση τους «φορτωμένα» για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Και η αντιμετώπιση γινόταν πάντοτε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

***
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Oruc Reis βρέθηκε δέκα ναυτικά μίλια μέσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ. Το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία. Οι πληροφορίες λένε πως έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν έχει αρχίσει τις έρευνες. Τα ελληνικά πολεμικά το παρακολουθούν και κάθε 15 λεπτά καλούν το τουρκικό να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο.

***

Δείκτης Ro και νοσοκομεία αναφοράς

Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα, όπως πληροφορούμαι, που απασχολούν αυτές τις ημέρες τους επιστήμονες που ασχολούνται με την αναχαίτιση της διασποράς του Κορωνιού. Πρώτον, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο δείκτης Ro εάν δηλαδή, με την αύξηση των κρουσμάτων (και κυρίως με την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων) εξακολουθεί να βρίσκεται στο 1 ή εάν το έχει ξεπεράσει και πότε συνέβη αυτό. Απάντηση θα δοθεί σε λίγες ημέρες. Δεύτερον, εάν όλα τα νοσοκομεία, με την αύξηση των κρουσμάτων, θα πρέπει εφ΄εξής να δέχονται ασθενείς με Covid-19 ή μόνον τα νοσοκομεία αναφοράς. Θέμα που έχει διχάσει τους Λοιμωξιολόγους, χωρίς ακόμα να ληφθεί απάντηση, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να προβληματίζεται. Και όλα αυτά την ώρα που πάλι ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (124 κρούσματα) μ΄έναν επιπλέον νεκρό.

***
Τα μπαράκια και οι γαμήλιες δεξιώσεις

Υπήρξαν, μαθαίνω κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων κάποιες αντιρρήσεις όσον αφορά την απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Ο λόγος; Εάν κλείνουν, ειπώθηκε, στις 12 τα μεσάνυχτα τότε όλοι θα συνέχιζαν τη διασκέδαση έξω από αυτά, συνεπώς θα σημειωνόταν συνωστισμός. Στο σημείο αυτό, όπως έμαθα, επενέβη η Αστυνομία η οποία βεβαίωσε ότι θα διώχνει αυτούς που θα είναι μαζεμένοι έξω από αυτά. Ετσι το μέτρο αποφασίστηκε να προχωρήσει.

***
Μέσα στα νέα μέτρα που αποφάσισαν οι Λοιμωξιολόγοι υπάρχει και μία διαφορετική πρόταση, που λίγοι, όπως μου λένε, έχουν αντιληφθεί: «Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων». Αυτά λέει η απόφαση. Για τους γάμους όμως τι γίνεται; Οπως παρατήρησε ένας από τους επιστήμονες υπάρχει γάμος ή δεξίωση γάμου χωρίς όρθιους;

***
Μάσκα και… ιατρικές βεβαιώσεις

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα την επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προς τα μέλη του και δεν το πίστευα. Είναι δυνατόν, να ζητούν από γιατρούς ιατρική βεβαίωση ότι δήθεν πάσχουν από κάποια ασθένεια προκειμένου να μην φορέσουν μάσκες; Και να υπάρχουν γιατροί που να χορηγούν τέτοιες βεβαιώσεις; Ετσι ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, που προφανώς έχει κατακλυσθεί από τέτοια ανόητα αιτήματα συστήνει στα μέλη του «την αποφυγή της έκδοσης τέτοιων γνωματεύσεων, όταν κατά την επιστημονική κρίση σας δεν συντρέχουν αντικειμενικοί και τεκμηριωμένοι λόγοι υπαγωγής των ασθενών σε εξαίρεση». Οπως έμαθα, οι περισσότεροι που ζητούν ιατρική βεβαίωση για να μην φορούν μάσκες, το ζητούν όχι για λόγους υγείας (ότι δήθεν δεν μπορούν να αναπνεύσουν) αλλά για να μπορούν να μπαίνουν σε καταστήματα, σε φούρνους, σε ψιλικατζίδικα, σε μπαράκια και σε λεωφορεία χωρίς μάσκα αδιαφορώντας εάν διασπείρουν ή όχι τον ιό.

***
Ο πυροσβέστης που παρέδωσε το μωρό

Την ώρα που οι κάτοικοι της Εύβοιας μετρούν τις πληγές τους μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που κτύπησε τον τόπο τους και είχε ως συνέπεια φονικές πλημμύρες (με οκτώ νεκρούς) που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ένας πυροσβέστης, ο Κώστας Χαήδης της 7ης ΕΜΑΚ ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει γιατί διέσωσε ένα μωρό και όταν το παρέδωσε ασφαλές στην οικογένειά του, το φίλησε! Πραγματικά συγκλονίζει ο πυροσβέστης λέγοντας ότι αυτό που έζησε στην Εύβοια ήταν τραγικό: «Είδα μια κυρία στη βεράντα να καλεί σε βοήθεια, οι χείμαρροι ήταν πάρα πολύ δυνατοί και ρισκάραμε μ΄ένα μηχάνημα του Δήμου που ήταν εκεί και κάναμε τη διάσωση. Ηταν η πρώτη διάσωση αυτή που κάναμε με το μωρό».

***
Και εισαγγελική πρέμβαση

Υπήρξε πάντως εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία στην Εύβοια, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε τη διενέργεια διπλής έρευνας, σε βαθμό κακουργήματος. Την ίδια ώρα το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ ο πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει εάν προκύπτουν παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

***
Η αυτοψία του Μητσοτάκη και ο Χαρδαλιάς

Πετώντας μ΄ένα Σούπερ Πούμα της Πυροσβεστικής και συνοδευόμενος από τους Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκο Χαρδαλιά, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας. Εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη τοπικών παραγόντων. Από τη σύσκεψη αυτή ξεχώρισα και τούτα: Την εντολή που έδωσε να μεταβούν την Τρίτη τρεις υπουργοί (Σταϊκούρας, Καραμανλής, Βορίδης) στην Εύβοια για καταγραφή των ζημιών αλλά και για αποζημιώσεις. Την εντολή για την ανακατασκευή δύο γεφυριών στο Βασιλικό (πάνω από τον Λήλαντα ποταμό) που καταστράφηκαν και την επιδιόρθωση μέσα σε 24ώρες άλλων δύο γεφυριών που είχαν ως αποτέλεσμα να κόψουν την Εύβοια στα δύο και να ήταν αδύνατη η πρόσβαση από τη στεριά. Την οδηγία για να κατασκευαστεί επιτέλους η περιφερειακή παράκαμψη της Χαλκίδας ώστε να μην κόβεται στη μέση η πόλη σε περίπτωση θεομηνίας και η δήλωση- κάλυψη του Χαρδαλιά για το 112 που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών όταν είπε ότι εάν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών: «Ο κύριος Χαρδαλιάς έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», είπε από τη Χαλκίδα ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα.

***
Ο Ευκλείδης, τα ακόντια και οι περικεφαλαίες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται για διακοπές στην Κίμωλο. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει (μαζί με του 53+) να ασκεί κριτική στην συμφωνία που υπέγραψε για τις θαλάσσιες ζώνες η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα ασκεί κριτική στους «συντρόφους» του που εναντιώνονται σ΄αυτήν λέγοντας: «Κάποιοι δανείζονται χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες»