Με ψυχραιμία η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας μετά την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο. Μια συμφωνία που ομολογουμένως επέφερε νέα δυναμική στην περιοχή μας, φτάνει να δει κανείς τις αντιδράσεις της Άγκυρας. Η Αθήνα ωστόσο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τουρκικές αντιδράσεις και είναι έτοιμη, μου λένε κυβερνητικές πηγές, να αντιδράσει αποφασιστικά, όπως αντέδρασε και στην κρίση του σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis, εάν απαιτηθεί: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την όλη κατάσταση», μου είπε η κυβερνητική πηγή.

***
Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι την Παρασκευή μετά το μεσημέρι και μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Ρόδο και την Χάλκη, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όπου εξετάστηκε η όλη κατάσταση. Περισσότερα, για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας πω, αλλά αυτό που βγαίνει σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται σε ετοιμότητα («stand by», όπως ακριβώς μου το είπαν).

***
Μαθαίνω επίσης ότι την Παρασκευή, την ώρα που ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις λέγοντας πως θα συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX, η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο ήταν περιορισμένη (δύο τρεις εισόδους στο FIR Αθηνών), ενώ τα τουρκικά πλοία παρέμεναν στο ναύσταθμό τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

***
Στις 25 Αυγούστου η επικύρωση της ΑΟΖ

Μόλις ανοίξει η Βουλή θα κατατεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αιγύπτου . Ηδη υπήρξαν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής και όπως με πληροφορούν από το Μαξίμου η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο είτε στις 25 είτε στις 26 Αυγούστου. Σημειώνω ότι ο κ. Δένδιας παρακάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να δώσει το ελληνικό κοινοβούλιο προτεραιότητα στη συμφωνία για να αναρτηθεί μετά στα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε με ανάρτησή της στο Διαδίκτυο άμεση επικύρωση της συμφωνίας ώστε να πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ και να αποφευχθεί αυτό που είχε γίνει το 2009, όταν η αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία δεν κυρώθηκε εξαιτίας της τουρκικής επέμβασης.

***

Πώς φτάσαμε σε τριψήφιο αριθμό;

Εκρηξη κρουσμάτων του Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική και στον Πόρο με τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά να πραγματοποιούν συνεχώς τηλεδιασκέψεις με τους δημάρχους για να βρουν τρόπους αναχαίτισης της διασποράς του ιού που τελευταίως εμφανίζεται με τριψήφιο αριθμό. Ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και οι Λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν και άλλα αυστηρότερα μέτρα σε γάμους και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε περιπτώσεις συνωστισμού. Το θέμα όμως είναι πώς φτάσαμε στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και πώς ο δείκτης Ro ανέβηκε στο 1, όταν στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις 0,35.

***
Οπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των κανόνων αυτοπροστασίας.

***

Η πρόταση των Λοιμωξιολόγων για τη ΔΕΘ και τα μπαρ

Η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε και την Παρασκευή με κύριο αντικείμενο την ΔΕΘ. Μαθαίνω λοιπόν ότι η διοργανωτές της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ζήτησαν να μην ληφθούν τώρα (με την έξαρση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική) αποφάσεις, αλλά μετά τις 25 Αυγούστου μπας και βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Πάντως, να ξέρετε, ότι η πλειονότητα των Λοιμωξιολόγων είναι αρνητική στο να ανοίξει η ΔΕΘ εφέτος: «Σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ακυρωθεί 3.800 διεθνείς εκθέσεις», είπαν. Ενα δεύτερο θέμα που τους απασχόλησε ήταν το ωράριο λειτουργίας των μπαρ των beach bars και γενικά των κέντρων διασκεδάσεως. Υπήρξε πρόταση να κλείνουν στις 10.30 το βράδυ αν και ορισμένοι της Επιτροπής είπαν ότι εάν κλείνουν στις 10.30 το βράδυ, τότε μετά όλοι θα συνωστίζονταν έξω απ΄αυτά. Η πρόταση την οποία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας θα εξεταστεί και πάλι, ανάλογα με τα κρούσματα που θα προκύψουν τις προσεχείς ημέρες. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία.

***
Ταξιδιωτική οδηγία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά και την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία συστήνει την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα. Ετσι μετά την Κύπρο που άλλαξε κατηγορία για την Ελλάδα και από την κατηγορία Α την πήγε στην κατηγορία Β (λόγω αυξημένων κρουσμάτων) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί.

***
Ειδικότερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) καλούν τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Οπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από Covid-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι.

***

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ - ΜΥΚΟΝΟΣ

Πήγε ο νόμος στη Μύκονο

Αν και τούτο το καλοκαίρι στη Μύκονο θα έπρεπε να ήταν διαφορετικό λόγω της πανδημίας και της μείωσης του αριθμού των επισκεπτών και των τουριστών, ωστόσο ορισμένες κακές συνήθειες στο νησί δεν έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα τα ιδιωτικά πάρτι (με ακριβό εισιτήριο) που γίνονται σε βίλες ή σε πολυτελή σκάφη. Δημιουργείται συνωστισμός, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και έτσι με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη οι έλεγχοι τα τελευταίο διάστημα εντάθηκαν σε όλο το νησί. Πέραν των prive parties, οι καλά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έστρεψαν την προσοχή τους και στα δεκάδες γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στο νησί. Τις προάλλες όπως θυμάστε ένα 20χρονο κορίτσι από τη Ιταλία σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητο που νοίκιασε στον γκρεμό…

***
Ισως να ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τόσο εξονυχιστικός έλεγχος σε γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στη Μύκονο. Και τι νομίζετε πώς βρήκαν οι αστυνομικοί; Αυτοκίνητα σαράβαλα χωρίς να είχαν περάσει από τεχνικό έλεγχο, με ελαστικά φθαρμένα δέκα και πλέον ετών, με… fake κράνη μοτοσικλετιστών (χάρτινα που στοίχιζαν πέντε ευρώ το ένα) και ένα σωρό άλλες παρατυπίες. Επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες τέτοιων γραφείων απείλησαν με διαδηλώσεις στη Μύκονο διαμαρτυρόμενοι για τους ελέγχους.

Οι κεντροαριστεροί της κυβέρνησης

***
Σε πηγαδάκι που στήθηκε κατακαλόκαιρο σε υπαίθρια καφετέρια στο Κολωνάκι ανάμεσα σε κεντροαριστερούς πρώην και νυν πολιτικούς ακούστηκε και τούτο με αρκετή δόση χιούμορ: «Μετά τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται πλέον ενός κεντροαριστερού σχήματος με ολίγους δεξιούς υπουργούς». Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομα και κυρίως την ιδιότητα αυτού που τα έλεγε όλα αυτά, αλλά πανηγύριζε για την υπουργοποίησή του Πάνου Τσακλόγλου. Ελεγε μάλιστα και ονόματα κεντροαριστερών που μετέχουν στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Κυριάκου Πιερρακάκη, της Λίνας Μενδώνη, του Ακη Σκέρτσου, του Γ. Γεραπετρίτη, του Γιάννη Μαστρογεωργίου (Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης), του Πάνου Αλεξανδρή (Γ.Γ. υπουργείου Δικαιοσύνης) και τώρα του Τσακλόγλου. Ειδικά για τον Πάνο Τσακλόγλου προεξοφλούσε πως θα αναλάβει μία δύσκολη αποστολή που θα έχει σχέση την κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στον τομέα της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης. Να σημειώσω ότι αυτός που έλεγε όλα αυτά προέρχεται από τη κεντροαριστερά, με εξέχουσα σήμερα θέση στα οικονομικά και (κυρίως) στα τραπεζικά.

***
Σέλφις μέσα στο Airbus

Με το αεροπλάνο της γραμμής (της Aegean) και στην οικονομική θέση (φορώντας πάντοτε την σκούρα μπλε υφασμάτινη μάσκα του) ταξίδευσε προς και από τη Ρόδο το πρωθυπουργικό ζεύγος. Από το τέρμιναλ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ο Πρωθυπουργός μπήκε σε ένα απ΄αυτά τα πουλμανάκια που μεταφέρουν τους επιβάτες (κατά σειρά επιβίβασης) στα αεροπλάνα. Φωτογραφήθηκε με κόσμο, συζήτησε μαζί τους και έβγαλε και σέλφις με παιδάκια μέσα στο Airbus. Στη Ρόδο πάντως (προερχόμενος από τη Χάλκη) σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους «δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους», είπε.

***

Το σκάφος του Σεΐχη

Tο υπερπολυτελές σκάφος του Σεΐχη του Κατάρ, βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Αντίπαρο, προκαλώντας τον έκπληξη, αλλά και τον θαυμασμό (για την πολυτέλειά του) των τουριστών. Πρόκειται για το Al Mirqab που θεωρείται ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο και όσοι είχαν την τύχη να πατήσουν στο κατάστρωμα μιλούν για το ίσως πιο όμορφο που έχουν δει. Το μήκους 133 μ. Al Mirqab έκανε το παρθενικό του ταξίδι το 2008, όταν ο ιδιοκτήτης του αισθάνθηκε πως ήταν μικρό το μήκους 90 μ. Oceanco το οποίο είχε έως τότε. Ταξιδεύει με 18.7 κόμβους, ενώ μπορεί να« πιάσει» και τους 20.3.Φτιαγμένο κατά παραγγελία του Σεΐχη του Κατάρ, δεν θα μπορούσε παρά να ξεπερνά τη φαντασία και στην πολυτέλεια. Το θέμα είναι εάν βρίσκεται μέσα σ΄αυτό ο Σεΐχης Χαμάντ Αλ Θανί , οποίος σχεδόν κάθε καλοκαίρι κάνει με το υπερπολυτελές γιοτ του την εμφάνισή του στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στην Σκιάθο ή κάνουν κρουαζιέρα μ΄αυτό μέλη της πολυπληθούς οικογένειάς του;