Θα μπορούσε κάποιος να διαπιστώσει μια αμήχανη και άτσαλη χαιρεκακία στην ομοιομορφία των «πένθιμων» αναρτήσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της Pizza Hut.

Βλέπουν σχεδόν όλοι τους σε αυτή την εξέλιξη και ενώ οι νεολαίοι του κόμματος κατασκηνώνουν στο Γράμμο, μία αποτυχία του καπιταλισμού, ενδεχομένως την αρχή του (πολλοστού) τέλους του και πάντως μία προσωπική αποτυχία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και, φυσικά, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιθανώς η σύγχυση να είναι πλέον τόσο βαθιά, ώστε να προξενεί σημαντικές παρενέργειες. Από απώλεια μνήμης, έως αδυναμία στοιχειώδους αντίληψης και κατανόησης.

Μοιάζουν σαν να αντιλαμβάνονται οι φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα των καταστημάτων της ίδιας εταιρείας στην Μόσχα το 1990, ως κάτι σαν θρίαμβο του καταρρέοντος τότε σοσιαλισμού, επί του αντίπαλου δέοντος. Όχι σαν σύμβολική εξέλιξη της αποσύνθεσης του «επίγειου παραδείσου». Και το σημερινό κλείσιμό τους στην Ελλάδα, ως αδυναμία του «συστήματος».

Κλαίνε σήμερα οι μισοί και επιχαίρουν όλοι μαζί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, για την πτώχευση του ελληνικού παραρτήματος της αλυσίδας καταστημάτων, όμως αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας και ακούγοντάς τους: Τι έλεγαν για τις περισσότερες από 500 πτωχεύσεις εταιρειών που καταγράφηκαν επί των ημερών τους; Τίνος αποτυχία ήταν αυτές και σε ποιον τις χρεώνουν; Στον καπιταλισμό και αυτές; Σε κάποιον από τους ιδιοφυείς υπουργούς Ανάπτυξης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Στις εγγενείς αδικίες του συστήματος; Στον Στουρνάρα, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά;

Τα κροκοδείλια δάκρυα των κατασκηνωτών του Γράμμου για το κλείσιμο της Pizza Hut δεν είναι παρά μία ακόμη περίτρανη απόδειξη της υποκρισίας τους, της αναλγησίας τους, της πολιτικής τους ανεπάρκειας και της περιορισμένης τους δυνατότητας να αντιληφθούν τις συνθήκες, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του σύνθετου και πολύπλοκου κόσμου.

Για την Pizza Hut φταίει ο Μητσοτάκης, όπως φταίει και για την ύφεση, την κλιματική αλλαγή, τις βροχοπτώσεις και τα λουλούδια που μαραίνονται.

Οταν αναπόφευκτα τους θυμίζει κάποιος τις δικές τους πομπές και ευθύνες για πολλά και θλιβερά, φταίνε τα ΜΜΕ και η διαπλοκή.

Τόσο απλοϊκή είναι η αντίληψη της πραγματικότητας και με βάση αυτή (υποτίθεται ότι) χαράσσεται πολιτική γραμμή και ασκείται τάχα εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Φαίνεται επιπλέον ότι το μεγάλο ποντάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταστροφή. Σε αυτήν επενδύει και σε αυτήν ελπίζει.

Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι, γνωρίζουν και καταλαβαίνουν άλλα. Μεταξύ αυτών, και οι εργαζόμενοι της Pizza Hut.