Η Εσθήρ τίναξε με δύναμη την πλούσια, χρυσαφένια, ατίθαση πάντα, χαίτη των μαλλιών της. Πέταξε μακριά τις μαύρες, πάνινες εσπαντρίγιες του Christian Dior, οι οποίες ταίριαζαν απόλυτα με το ασορτί μπικίνι του οίκου Balmain. Βολεύτηκε όσο μπορούσε καλύτερα στην πλεξιγκλάς κατακόκκινη πολυθρόνα. Η παιδική μου φίλη ύστερα από αρκετές ώρες κάτω από τις Mykonian αχτίδες του ήλιου ένιωσε την ανάγκη να αποσυρθεί στο ισπανικού τύπου πάτιο του πολυτελούς mansion. Παρατήρησα ότι η Εσθήρ ξεφύλλιζε με προσοχή ένα μεγάλο άλμπουμ γεμάτο θεαματικές φωτογραφίες. Πλησίασα την πολυθρόνα σε εκρηκτικό emperor red. Το βαρύ βιβλίο με το λευκό εξώφυλλο και τα γράμματα στο χρώμα της πλατίνας παρουσίαζε τις πλέον εντυπωσιακές περιοχές των Ελβετικών Αλπεων. Οι κατάλευκες, «διαμαντένιες» όπως χαρακτηρίζονται, βουνοκορφές, τα κοσμοπολίτικα χωριουδάκια, αγαπημένα των ισχυρών του χρήματος, τα σαλέ με τους προβολείς τους να λαμπυρίζουν όταν το χιονισμένο τοπίο το καλύπτει με τα σκοτεινά, βελουδένια της πέπλα η νύχτα. Το τεράστιο σαλέ των Λόρενς και Φρανσουά Γκραφ με την υπογραφή του διάσημου Peter Marino μοιάζει εξωπραγματικό έτσι όπως η λήψη έχει γίνει από πολύ ψηλά. Το ίδιο εντυπωσιακό και εκείνο του ιταλού μετρ Valentino, του Μορίς Αμό (η διαμάχη για την περιουσία του πάμπλουτου επιχειρηματία, ο οποίος έφυγε πριν από δυο χρόνια από τη ζωή, έχει σαν φόντο και τις Ελβετικές Αλπεις εκτός από τις αίθουσες των δικαστηρίων), όπως και των οικογενειών Φιξ, Λάτση, Αγγελοπούλου, Μανουκιάν αλλά και ελβετών τραπεζιτών και πολυεκατομμυριούχων. Η Εσθήρ έκλεισε ξαφνικά το βιβλίο. Τέντωσε τις καλλίγραμμες, ατέλειωτες γάμπες με αργό, νωχελικό τρόπο. «Η επέλαση» των Ελβετών. Μια επέλαση που φτάνει ορμητικά στην Ελλάδα, σημείωσε. Ο δίσκος με τα κρυστάλλινα ποτήρια «δραπέτευσε» από τα στιβαρά χέρια της θεραπαινίδος Καντελάρια…

Οι Ελβετοί billionaires, ο Φίλιππος, ο Τόμας Φλορ…

Η μεξικανικής καταγωγής θεραπαινίς, η οποία έχει εργαστεί σε κατοικίες μεγαλοεπιχειρηματιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αισθάνεται πάντα κάτι σαν φόβο όταν το αφτί της «συλλάβει» αναφορές γύρω από τη χώρα των ρολογιών, τραπεζών και της αγαπημένης σοκολάτας με γέμιση βατόμουρο και φραγκοστάφυλο. Η τροφαντή Καντελάρια πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της για αρκετά χρόνια σε οικογένεια ελβετών billionaires. Η ακούραστη γυναίκα, η οποία εγκατέλειψε το Mexico City για μια καλύτερη ζωή, μας είχε εκμυστηρευτεί ότι το εργασιακό καθεστώς (αν και τα χρήματα ήταν αρκετά) υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρό. Η Εσθήρ χαμογέλασε καθησυχαστικά. Οι Ελβετοί, οι οποίοι έχουν αγοράσει τρεις υπερπολυτελείς βίλες στο Πόρτο Χέλι και ετοιμάζονται να αποκτήσουν ένα παλιό, αριστοκρατικό σπίτι στις Σπέτσες, είναι απόλυτα φιλικοί και «δημοκρατικοί». Οι Ελβετοί, όταν αγοράζουν κομμάτια γης, όπως και σπίτια, επιλέγουν τα καλύτερα. Η συζήτηση γύρω από τις επιλογές ελβετών μεγιστάνων του χρήματος ξεκίνησε όταν σε ιταλικό spot στις Σπέτσες, μερικά 24ωρα πριν, η Εσθήρ και οι φίλοι της συνάντησαν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας. Οι πρίγκιπας Νικόλαος και η Τατιάνα έτρωγαν μαζί με τον αδελφό του πρώτου Φίλιππο και την κόρη του ελβετού δισεκατομμυριούχου της Vistajet Τόμας Φλορ…

Οι Mykonian ανασφάλειες και τα ιδιωτικά τζετ…

Οι Σπέτσες συγκεντρώνουν αυτό το περίεργο, αλλιώτικο καλοκαίρι τους περισσότερους επισκέπτες. Αρκετά περισσότερους από την ξακουστή στα πέρατα του πλανήτη Mykonos. Το κατάλευκο Νησί των Ανέμων γεμίζει – δεν γεμίζει στη διάρκεια των weekends. Ο κόσμος συγκεντρώνεται τα βράδια στα Ματογιάννια, δίνοντας την αίσθηση ότι οι επισκέπτες είναι αρκετοί. Οταν όμως το εκτυφλωτικό φως του ήλιου αρχίσει τα πρωινά του παιχνίδια πάνω στην κρυστάλλινη, γαλάζια επιφάνεια του νερού και στην καυτή άμμο, καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος ακόμα και τα Σαββατοκύριακα είναι λίγος. Πολλά από τα σπίτια (τα καινούργια στο Πουλί αλλά και εκείνα στα παραδοσιακά Χουλάκια, στον Καλαφάτη, στην Ελιά) παραμένουν κλειστά. Μια φίλη, η οποία έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή κατοικία που έχει απέναντί της την Ψαρού και το «Nammos», μου έλεγε ότι φοβόταν να επισκεφθεί το νησί λόγω COVID-19. Πιστεύω ότι όλα αυτά που λέγονται για τη Mykonos και τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν «μυστικά», είναι λίγο παραμύθια. Το Νησί των Ανέμων μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνο με άλλες περιοχές αν δεν τηρείς τους κανόνες ασφαλείας. Η οικογένεια του ιδιοκτήτη πάντως της Vistajet (τα 115 ιδιωτικά τζετ της πετάνε ακατάπαυστα καθώς η εταιρεία δεν είχε άσχημες επιπτώσεις από την παγκόσμια πανδημία), επιλέγει το νησί της Μπουμπουλίνας. Οι γάμοι του νεαρού γιου του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας με τη γοητευτική κόρη του Τόμας Φλορ θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 Μαθήματα επιχειρηματικής επιβίωσης

Οι γάμοι οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το 2021 είναι αρκετοί. Οι περισσότεροι άλλωστε αναβλήθηκαν λόγω COVID-19. Η κόρη του πρίγκιπα Αντριου της Αγγλίας (αναμένουμε να μάθουμε πώς θα ξεμπλέξει τελικά από την αμαρτωλή υπόθεση Επστάιν) θα παντρευτεί τον ιταλό πάμπλουτο, γοητευτικό σύντροφό της με «φόντο» την Ιταλική Ριβιέρα. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάποιες μικρές, low profile γαμήλιες τελετές σε απομακρυσμένα νησιά. Στα περισσότερα δεν θα μπορούσαν να προσγειωθούν τα ιδιωτικά τζετ του κ. Φλορ. Παρέα ελλήνων επιχειρηματιών σχολίαζε ότι ο Φλορ κατόρθωσε σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές για τις αεροπορικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο (καθηλώσεις αεροσκαφών στο έδαφος, απολύσεις κ.λπ.) να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού, ενώ τα ιδιωτικά τζετ του πετούσαν συνέχεια. Ισως ο ελβετός  πολυεκατομμυριούχος, ο οποίος μέσω της σχέσης της κόρης του με τον πρίγκιπα Φίλιππο συνδέεται με την Ελλάδα, να πρέπει να χαρίσει μαθήματα ισχυρής επιχειρηματικής επιβίωσης. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα Κουφονήσια. Τα Κουφονήσια που είναι γεμάτα αυτό εδώ το weekend με νεαρό κόσμο, επιχειρηματίες, εικαστικούς, συλλέκτες και βέβαια mega yachts γνωστών επιχειρηματιών…

Ο πολιτισμός λατρεύει τα Κουφονήσια…

Στα Κουφονήσια, με αυτή την «ηρεμία» των νησιών που μοιάζουν χαμένα στο πέλαγος, οι χαρούμενες φωνές αντηχούσαν παντού. Τα νέα κορίτσια (Young Patrons) του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αλίκης Λαμπροπούλου και της Βικτώριας Φασιανού για μια σημαντική συνάντηση που έχει να κάνει με το πνεύμα, την επιστήμη και την τέχνη. Καθηγητές από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και άλλα σημαντικά πανεπιστήμια έφτασαν στην περιοχή για να πληροφορηθούν, να συζητήσουν, να εκφέρουν απόψεις για γεγονότα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξε και μια επίσκεψη στο νησί Κέρος, που είναι πιο αρχαίο και από τη Δήλο. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος είχε φτάσει με θαλαμηγό στην περιοχή πριν από λίγα χρόνια, ήταν άριστα πληροφορημένος για την ιστορία της. Αγαπημένα τα Κουφονήσια για τους τραπεζίτες Ρότσιλντ, όταν δραπετεύουν από το Μεγανήσι των προσωπικών τους, μεγάλων επενδύσεων.