Εδώ και δέκα μέρες όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται με την Οικονομική Έκθεση του Νομπελίστα Οικονομολόγου και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Λονδίνου, Ελληνοκύπριου κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη και των συν αυτώ Ελλήνων καθηγητών ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων, που συνέγραψαν, κατόπιν προτροπής της κυβέρνησης, προκειμένου να φτιάξει επιτέλους η ελληνική οικονομία.

Η έκθεση περιλαμβάνει 150 σελίδες; κι είναι αρκούντως επιστημονική κι αναλυτική, ώστε πιάνει όλες τις παραμέτρους της ορθής ανάπτυξης και λειτουργίας της οικονομίας ενός σύγχρονου κράτους. Με άλλα λόγια είναι ένα εγχειρίδιο, απ’ αυτά που δίνουν στους φοιτητές στα πανεπιστήμια, προκειμένου να μάθουν πώς λειτουργεί μια σύγχρονη οικονομία. Δηλαδή, εκεί αναφέρονται :

· Ποιοι κλάδοι της οικονομίας είναι αναγκαίοι σε μια σύγχρονη χώρα,

· Πόσο μεγάλες θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις , για να αποδίδουν,

· Σταθερός συμπαραστάτης των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι οι τράπεζες, για να μπορούν να στέκονται στο ύψος που επιβάλει γενικά η ανταγωνιστικότητα,

· Ποιος πρέπει να είναι ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων,

· Σε ποιο ύψος οφείλουν να κυμαίνονται οι εξαγωγές,

· Ποιες σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σήμερα στον οικονομικό τομέα,

· Οι κλασσικοί τρόπου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι σήμερα ξεπερασμένοι,

· Οι επενδύσεις πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των αναγκών της οικονομίας,

· Η ανεργία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο,

· Οι μισθοί των εργαζομένων οφείλουν να είναι υψηλοί, ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά,

· Οι συντάξεις θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις πυλώνες, βάσει των σύγχρονων αντιλήψεων επ’ αυτού του θέματος,

· Η φορολόγηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών, οφείλει να βρίσκεται σε λογικά ύψη

· Γενικά η εκπαίδευση στα σχολεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο πνεύμα και τα πανεπιστήμια να παρέχουν τις πλέον καινούργιες γνώσεις της τεχνολογίας και της έρευνας. Επίσης θα πρέπει να συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να παράγουν ανταγωνιστικά. Τέλος το

· Σύστημα υγείας της χώρας, οφείλει να καλύπτει επαρκώς και τις τρεις βαθμίδες αντιμετώπισης και αποκατάστασης της υγείας.

Όλα αυτά είναι σωστά και χρήσιμα, αλλά μοιάζουν με τις βασικές γνώσεις που πρέπει να πάρουν οι φοιτητές που σπουδάζουν οικονομία στα πανεπιστήμια. Επίσης τίθεται το ερώτημα πόσες δεκαετίες χρειάζονται για να υλοποιηθεί η κάθε παράμετρος ;

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας

Σήμερα τα προβλήματα της χώρας μας είναι τα ακόλουθα :

(1). Η Ελλάδα είναι μικρή κι ως εκ τούτου παράγει λίγα. Αυτό φαίνεται και από το ετήσιο ΑΕΠ, που κυμαίνεται από 175 – 180 δις Ευρώ.

Η Ελλάδα είναι καταχρεωμένη με 356 δις Ευρώ, που πρέπει να τα εξοφλήσει. Πότε, πώς, άγνωστο.

(2). Εκείνο που ζητά απεγνωσμένα η χώρα, είναι οι επενδύσεις, που δεν έρχονται. Γιατί χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει η Ελλάδα.

(3). Η γεωργική παραγωγή μας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, ώστε σε κάποια φάση του έτους εισάγουμε γεωργικά προϊόντα (Ισραήλ, Αργεντινή, Αίγυπτος, κτλ.).

(4). Η κτηνοτροφική παραγωγή δεν κατορθώνει να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζιού μας, ώστε εισάγουμε κρέατα (Νέα Ζηλανδία).

(5). Κυκλοφορούμε μέσα στην Ελλάδα , (λέγεται), 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που εισάγουμε από το εξωτερικό. Μάλιστα, τελευταία ειπώθηκε ότι η Ελλάδα μαζεύει όλα τα σαράβαλα της Ευρώπης. Γιατί δεν δημιουργούμε σε συνεταιρισμό, ένα δικό μας εργοστάσιο, όταν πλήθος χωρών της Ευρώπης λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

(6). Αυτά τα αυτοκίνητα φορούν 40 εκατομμύρια λάστιχα, που θα μπορούσαν να συντηρήσουν τουλάχιστον δυο εργοστάσια ελαστικών. Γιατί δεν υπάρχει καμιά πρόταση προς τούτο ;

Τελειώνοντας θέλουμε να πούμε πως καλές είναι οι επιστημονικές γνώσεις, αλλά καλύτερες είναι εκείνες οι εφαρμογές, που θα βοηθούσαν τη χώρα να αναβαθμιστεί άμεσα και τάχιστα.