Η τηλεφωνική επικοινωνία των κκ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να αποβεί κομβική για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε σε ενημέρωσή του προς ομάδα δημοσιογράφων ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Ο τούρκος διπλωμάτης απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την τριμερή συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία στο Βερολίνο, για την οποία πάντως, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, εκφράζεται κατ’ αρχήν ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Εκμεταλλευόμενος την επέτειο τεσσάρων ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, ο κ. Οζουγκεργκίν επανέλαβε την πάγια θέση και διαφωνία της Άγκυρας για την παροχή ασύλου στους οκτώ αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας. Όπως σημείωσε, η περίπτωση αυτή λειτούργησε ως «μαγνήτης» και για άλλους υπόπτους που διαφεύγουν της δικαιοσύνης για συμμετοχή στην απόπειρα.

Σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο τούρκος διπλωμάτης ζήτησε να μην μετατραπεί το ζήτημα σε μια «σύγκρουση πολιτισμών». Δεν είναι, όπως πρόσθεσε, ελληνοτουρκικό ή ευρωτουρκικό ζήτημα. «Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους Έλληνες, ενώ γνωρίζουμε την ιερόητά της», είπε. Ουσιαστικά μίλησε για μια αμοιβαιότητα σεβασμού μεταξύ της τουρκικής κυριαρχίας και της ευαισθησίας των Ελλήνων για το εμβληματικό μνημείο.

Ο κ. Οζουγκεργκίν επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τον αποκλεισμό της από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιβολή κυρώσεων θα φέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα προσδοκώμενα. Εσχάτως πάντως, τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφραστεί θετικά για συγκεκριμένα στοιχεία της επικαιροποίησης της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα. Τα στοιχεία αυτά είναι η μη αποδοχή πλήρους επήρειας για όλα τα νησιά, η παραχώρηση αλιευτικών δικαιωμάτων, η μέθοδος της αποζημίωσης μεταξύ περιοχών της οριοθέτησης, καθώς και η απόσταση των άκρων της οριοθετικής γραμμής από τα τριεθνή σημεία.