Κατόπιν πρόσκλησης της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας στις 22 Ιουλίου, με τη συνεδρίαση «Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, ως πρόεδρος της ΕΚΥΟ, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως νομικός σύμβουλος αυτής.

Κατά την έξοδό του μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ για τον μήνα Ιούλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή θέληση τόσο από την πλευρά της Εκκλησίας όσο και από την πλευρά της Πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ορθοδοξία, κληθείς να σχολιάσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες τόνισε: «Η Εκκλησία κάνει ό,τι μπορεί. Έκανε ό,τι μπορεί και θα κάνει ό,τι μπορεί. Σε ερώτηση αν αδικείται η Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε οι άνθρωποι αδικούνται. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθεί ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο ανώτερος νόμος για την Εκκλησία».

Αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι είναι ένα ένα θέμα «που αγγίζει τα εσώτερα όχι μόνο τα δικά μου και των θρησκευομένων, αλλά όλων των πολιτισμένων ανθρώπων».

«Η Αγία Σοφιά δεν είναι ένα μόνο χριστιανικό μνημείο που το έφτιαξε ο Ιουστινιανός, είναι ένα παγκόσμιο μνημείο με μεγάλη θέση στην πολιτιστική ιστορία. Και όπου πολεμιέται ο πολιτισμός πέφτει η ανθρώπινη αξία και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ανθρωπιά χάνει κάθε μέρα και περισσότερο» τόνισε.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στη Συνεδρία της για τον μήνα Ιούλιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Η ΔΙΣ επεκύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως, η ΔΙΣ έλαβε γνώση της προσκλήσεως της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, περί της επικειμένης συνεδριάσεως την Τετάρτη 22 Ιουλίου της Επιτροπής για την μελέτη και την επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αυτή ορίζεται από την Απόφαση του κ. Πρωθυπουργού Υ332 (ΦΕΚ 963 Β’/24-5-2011. Κατά την συνεδρίαση αυτή θα παραστούν : ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.