Πέντε άτομα από την κλινική «Ταξιάρχαι» καλούνται τις επόμενες ημέρες να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Αντωναράκου, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ασθενείς.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελέτησε το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε και εξέτασε περίπου 30 μάρτυρες, συγγενείς ασθενών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού στην κλινική, προχώρησε στην αποστολή κλήσεων σε πέντε υπόπτους, μέλη της διοίκησης της κλινικής και γιατρούς.

Όλοι οι εξεταζόμενοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, να ενημερωθούν για τα στοιχεία και να δώσουν εξηγήσεις μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους.

Αμέσως μετά ο εισαγγελέας θα αποτιμήσει το σύνολο των στοιχείων και θα αποφασίσει αν και για ποια πρόσωπα προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης που ερευνά και αφορά στην παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα το ερευνώμενο αδίκημα, λόγω των θανάτων, τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα η σχετική διάταξη προβλέπει ότι: «Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».