Η ιδέα της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας έχει χαρακτηριστεί ως ένας σημαντικός τρόπος εξισορρόπησης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ όπου έχει εφαρμοστεί, η απόδοση των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη. Σήμερα, έχοντας αποκομίσει οφέλη από την εφαρμογή της, ολοένα και πιο συχνά μεγάλες εταιρείες στρέφονται σε αυτή την εργασιακή κουλτούρα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντεν σκοπεύει να εντάξει το μοντέλο εργασίας τεσσάρων ημερών στη χώρα της με στόχο να βοηθήσει την οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Σε βίντεο που ανέβασε στο Facebook η Άρντεν μοιράστηκε την ιδέα προκειμένου να συζητήσει τους τρόπους για την αναζωογόνηση του εσωτερικού τουρισμού, που πλήττεται ιδιαίτερα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης:

«Πολύς κόσμος μου πρότεινε να έχουμε εβδομάδα με εργασιακό τετραήμερο, άποψη που συμμερίζονται και εργοδότες και εργαζόμενοι», έγραψε η Άρντεν προσθέτοντας ότι δίνει σε εγχώριους ταξιδιώτες «ευελιξία στα ταξίδια και τις άδειές τους». Άλλο ένα πλεονέκτημα για τη χώρα όπου το 60% της τουριστικής βιομηχανίας της προέρχεται από ντόπιους.

Η ευελιξία όσων εργάζονται από το σπίτι, κι ακολούθως η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ένα δεδομένο που η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξετάζει με μεγάλη προσοχή. Η ίδια η Άρντεν ενθαρρύνει τους εργοδότες να λάβουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να επιτρέπουν ευέλικτα εργασιακά σχήματα- συμπεριλαμβανομένης της απομακρυσμένης εργασίας- αυξάνοντας λίγο το ημερήσιο ωράριο, αλλά μειώνοντας τις ημέρες εργασίας την εβδομάδα καθώς αυτό θα έδινε μεγάλη ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό.

Τα πλεονεκτήματα

Το εναλλακτικό πρόγραμμα εργασίας που εφαρμόζεται με επιτυχία ήδη σε σκανδιναβικές χώρες, δίνει περισσότερες ελευθερίες στους εργαζόμενους. Συνεπώς είναι πολύ δημοφιλές καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα των ανθρώπων, την υγεία και την προσωπική τους ευτυχία. Στη χώρα ήδη από το 2018 αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ​​με οδηγίες προς τους εργοδότες πως να δίνουν στους εργαζόμενούς τους ανάλογες δυνατότητες.

Το 2018, η εταιρεία Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας, η οποία βοηθά τους πελάτες της να διαχειρίζονται τις διαθήκες και τις περιουσίες τους, πραγματοποίησε επίσης μια δίμηνη δοκιμή της ιδέας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν τόσο επιτυχημένη, που ήθελε να εφαρμόσει σε μόνιμη βάση την ευέλικτη εργασία.

Δουλεύοντας μόλις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν υψηλότερη παραγωγικότητα, καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μειωμένο άγχος, σύμφωνα με την εταιρεία. Όσο για τους εργοδότες; Ξεπέρασε -είπαν- ακόμη και τα πιο τρελά τους όνειρα.

Αλλού, μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτή την τάση, όπως η Microsoft στην Ιαπωνία η οποία πειραματίστηκε κλείνοντας τα γραφεία της κάθε Παρασκευή τον περασμένο Αύγουστο και έδωσε σε όλους τους υπαλλήλους μια επιπλέον ημέρα κάθε εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Ενώ ο χρόνος που αφιέρωνε κάποιος στην εργασία του μειώθηκε δραματικά, η παραγωγικότητα -μετρούμενη από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο – αυξήθηκε κατά σχεδόν 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως ανέφερε η εταιρεία, που είδε το μοντέλο αυτό να βοηθάει στη μεγιστοποίηση των κερδών της.