Αύξηση του cash rebate, επανακαθορισμός των ελάχιστων δαπανών, απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΕΚΟΜΕ, μείωση των προθεσμιών και φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το απόγευμα της Τετάρτης 03 Ιουνίου και θα μείνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιστροφής μετρητών (cash rebate) 81 projects όπως κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακά παιχνίδια, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι διεθνείς παραγωγές. Οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 75 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 23.000 θέσεις εργασίες. Θέλοντας να διεκδικήσει ένα πιο μεγάλο κομμάτι στην πίτα των διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά σε κινήσεις που θα προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Από την πρώτη στιγμή, και σε κάθε ευκαιρία, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο το οποίο λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών κανείς δεν επέλεγε, πριν από δύο χρόνια. Σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας στον οπτικοακουστικό τομέα με υψηλότερο κίνητρο την απλούστερη διαδικασία.

«Είναι ένα νομοσχέδιο με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών με την αύξηση του cash rebate, την παροχή φορολογικών κινήτρων, αλλά και την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία» σχολιάζει στο «Βήμα» ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Δικαιούχοι ενίσχυσης και απλούστευση διαδικασιών

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το ποσό της επιχορήγησης αυξάνεται από 35% σε 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής για όλα τα οπτικοακουστικά έργα που υπάγονται στο καθεστώς ενίσχυσης του νόμου.

Στους δικαιούχους ενίσχυσης προστίθενται όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες καθώς και η ΕΡΤ, με σκοπό να διευρυνθεί ο κύκλος δικαιούχων.

Σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών, στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις την προθεσμία υποβολής της αίτηση υπαγωγής από 60 ημέρες που είναι σήμερα σε 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου και με τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά. Ταυτόχρονα όμως επιταχύνεται και η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς ρυθμίζεται ο έλεγχος της πληρότητας του φακέλου να γίνεται από το ίδιο όργανο και να μην επιστρέφει στην Επιτροπή αξιολόγησης όπως ισχύει έως σήμερα.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης των περιλήψεων των αποφάσεων υπαγωγής σε ΦΕΚ και αρκεί πλέον μόνο η δημοσίευση τους στην «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Επανακαθορισμός των ελάχιστων δαπανών

Το ελάχιστον ποσό των επιλέξιμων δαπανών που απαιτούνται να υλοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια επανακαθορίζεται ως εξής: για τις Κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές ταινίες το όριο είναι τα 100.000€, για τις ταινίες μικρού μήκους (για τις οποίες εισάγεται για πρώτη φορά ρύθμιση) 80.000€.

Οσον αφορά τις τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας το ελάχιστο ποσό ορίζεται στα 30.000€ ανά επεισόδιο, για τα ντοκιμαντέρ ή τα κινούμενα σχέδια το ελάχιστο κόστος μειώνεται στις 20.000€ το επεισόδιο, μέχρι σήμερα ήταν στις 30.000.

Για τμήματα επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς οι ελάχιστες δαπάνες είναι: α) μυθοπλασία: 100.000€ για το σύνολο των τμημάτων, β)ντοκιμαντέρ ή κινούμενο σχέδιο: 60.000€ για το σύνολο των τμημάτων (σήμερα ήταν στις 100.000€). Για τα ψηφιακά παιχνίδια το ελάχιστο κόστος μειώνεται κατά 50%, από 60.000 στις 30.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς της ενίσχυσης υπάγονται όλα τα έργα με δυνατότητα διανομής σε πολλές πλατφόρμες όπως σε web tv, στο Netflix, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Ερχεται η προσωρινή βεβαίωση

Επιπλέον για πρώτη φορά και με σκοπό την πραγματική ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στη χώρας μας, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής βεβαίωσης από το ΕΚΟΜΕ για τη συμφωνία των εργασιών που έχει υλοποιήσει ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου, μέχρι το χρονικό σημείο έκδοσης αυτής. Με την έκδοση της ανωτέρω προσωρινής βεβαίωσης επιτυγχάνεται η διευκόλυνση κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου στη λειτουργία και τις συναλλαγές του και παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των υλοποιούμενων επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων.

Φορολογικά κίνητρα

Οσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα, προσφέρεται μια έκπτωση φόρου 30% των επιλέξιμων δαπανών και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, καθώς και με την διασυνοριακή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται ότι η παροχή φορολογικών κινήτρων γίνεται σε συμφωνία με το ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων.