Οι Αφροαμερικανοί έχουν πληγεί οικονομικά πολύ περισσότερο από τους λευκούς λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times που αναδεικνύει τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ. Το 74% των μαύρων ψηφοφόρων έχει δει τα εισοδήματά του να μειώνονται έναντι του 58% των λευκών.

Η ίδια έρευνα βρήκε ότι περισσότεροι Αφροαμερικανοί παρά λευκοί έχουν χάσει τη δουλειά τους αφότου ξέσπασε η πανδημία, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται στην Αμερική. Το 25% των μαύρων και το 19% των λευκών που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχει απολυθεί ή τεθεί σε αναστολή εργασίας αφότου ξεκίνησε η καραντίνα.

Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει δυσανάλογα περισσότερους Αφροαμερικανούς και λατίνους απ’ όσο λευκούς.

Η μηνιαία έρευνα, που πραγματοποιείται για λογαριασμό των FT και του Ιδρύματος Peter G Peterson, έδειξε ότι οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιο απαισιόδοξοι από τους λευκούς τόσο για την υγειονομική όσο και για την οικονομική κρίση. Το 43% των μαύρων θεωρεί ότι η επιδημία του Covid-19 θα επιδεινωθεί στην κοινότητά του τον ερχόμενο μήνα, έναντι 32% των λευκών. Οι Αφροαμερικανοί τείνουν επίσης να υποστηρίζουν περισσότερο από τους λευκούς την παράταση του κλεισίματος των μη αναγκαίων επιχειρήσεων.

Το Κογκρέσο ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους σχεδόν ένα τρισ. δολάρια η οποία περιλάμβανε την καταβολή επιδόματος 1.200 δολαρίων σε όποιον Αμερικανό κερδίζει λιγότερα από 75.000 δολάρια τον χρόνο. Το 98% των μαύρων δήλωσε ότι το επίδομα ήταν πολύ σημαντικό για τους ίδιους και την οικογένειά τους έναντι 72% των λευκών _ τα δύο τρίτα των πρώτων θα το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως αγορά τροφίμων και πληρωμή δόσης στεγαστικού δανείου ή ενοικίου.

Μεγαλώνει το προβάδισμα του Μπάιντεν

Τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου με αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος εξασφάλισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος χάρη στις ψήφους των μαύρων. Ο Τραμπ υπολόγιζε να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία με επίκεντρο τις καλές επιδόσεις της οικονομίας όμως η ύφεση που έφερε ο κορωνοϊός του χάλασε τα σχέδια και πλέον προτάσσει ζητήματα νόμου και τάξης.

Λιγότερους από πέντε μήνες ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και οι πολιτικές λόγω των χειρισμών του Τραμπ σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχουν διευρύνει τη διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Washington Post και ABC News, ο Μπάιντεν προηγείται κατά 10 μονάδες _ 53% έναντι 43% του Τραμπ που βλέπει την δημοτικότητά του να κάνει βουτιά. Ανάμεσα στους εγγεγραμμένους μαύρους ψηφοφόρους, ο Μπάιντεν λαμβάνει 89%.