Ταμείο Ανάκαμψης: Απορρίπτει η Φινλανδία στην πρόταση της ΕΕ

Η Φινλανδία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης, απαιτώντας να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις και να αυξηθούν τα δάνεια.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Ταμείο Ανάκαμψη στην παρούσα μορφή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ. Χρειάζεται η ομόφωνη στήριξη όλων των κρατών – μελών της ΕΕ για να περάσει αυτό το πακέτο στήριξης.

Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για το πακέτο, απαιτώντας να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις και να αυξηθούν τα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία, μαζί με τις Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, αποτελούν την αποκαλούμενη ομάδα των «φειδωλών τεσσάρων» που εξαρχής είχαν αντιταχθεί στο γαλλογερμανικό σχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όχι της Φινλανδίας, έρχεται λίγο μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τονωτική ένεση στην Ευρωζώνη, κατά 600 δισ. ευρώ, δηλαδή με ποσό 1,35 τρισ. ευρώ συνολικά.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, δια στόματος της προέδρου Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στις 27 Μαΐου πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στο πλήγμα του κορονοϊού, συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και έρχεται να προστεθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk