Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού θα ενισχύσει την αντοχή των βακτηρίων και τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της κρίσης κι έπειτα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένας «ανησυχητικός αριθμός» βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με κοροναϊό χρειάστηκαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία επακόλουθων βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο οργανισμός έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς να μη χορηγούν αντιβιοτική θεραπεία ή προφύλαξη σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα του Covid-19 χωρίς κλινική υποψία βακτηριακής λοίμωξης.

Η απειλή της μικροβιακής αντοχής είναι «μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο δρ. Τέντρος υπογράμμισε ότι γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών σε κάποιες χώρες, ενώ στα φτωχότερα κράτη υπάρχει έλλειψη των σημαντικών αυτών φαρμάκων.

Επηρεάστηκε η παροχή υπηρεσιών για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η πρόληψη και η θεραπεία των μη μεταδιδόμενων ασθενειών επλήγη ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Μάιο, οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν για άλλη μία φορά οι φτωχότερες.

Οι χώρες που συνεργάζονται με τον ΠΟΥ ανέφεραν μερική ή ολοκληρωτική διακοπή στην παροχή υπηρεσιών για τις παρακάτω ασθένειες

  • 53% των χωρών για την υπέρταση.
  • 49% για τον διαβήτη και τις συνδεόμενες επιπλοκές
  • 43% για τον καρκίνο
  • 31% για έκτακτα καρδιομυοπαθικά περιστατικά

Οι πιο συχνοί λόγοι που διακόπηκαν αυτές οι υπηρεσίες ήταν οι ακυρώσεις για προγραμματισμένες θεραπείες, η μείωση στις μεταφορές και η έλλειψη προσωπικού.

«Καμπανάκι» για τις μαζικές συγκεντρώσεις

Με αφορμή τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ και την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλον τον κόσμο, o ΠΟΥ σήμανε «καμπανάκι» για τις μαζικές συγκεντρώσεις και τον κορωνοϊό.

«Οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: The Guardian