Δανεισμό 150 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα ζητήσει μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 η Aegean για να καταφέρει να κάνει πράξη τον σχεδιασμό για επαναφορά στο 75-80% των πτήσεων του προ-κορωνοϊού προγράμματός της το 2021. Με μια ανακοίνωση που χαρακτήρισε τα μέτρα των 115 εκατ. γαι τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών θετικά, αλλά «πολύ μικρά» σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, η εταιρεία εξέπεμψε το σήμα ότι θα «παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικά, τους δικούς της ανθρώπους. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε. Η προσπάθεια προσαρμογής θα γίνει σε όλες τις κατευθύνσεις, προμηθευτές, αεροδρόμια και παραγωγικότητα». 
Ουσιαστικά, αξιολογώντας βήμα-βήμα την πορεία επανεκκίνησης, ο ελληνικός αερομεταφορέας έχει εξασφαλίσει περιθώριο προσαρμογής ως τον Σεπτέμβριο, με βάση τα ταμειακά αποθέματα, ύψους 510 εκατ. ευρώ, και τη στήριξη των τραπεζών, από τις οποίες έχει εξασφαλίσει γραμμή χρηματοδότησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, από την οποία φαίνεται η δυσαρέσκεια για τα οριζόντια μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου (αεροπορικές, αεροδρόμια, επίγειας εξυπηρέτησης), η εταιρεία ζητά συνέχιση κι εξέλιξη των μέτρων στήριξης, με επέκταση της ισχύος τους ως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021. 
«Το βασικό μέτρο αφορά τη στήριξη των εργαζομένων», αναφέρει η ανακοίνωση, «το πρόγραμμα διασφαλίζει για τους εργαζόμενους έως 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος, στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης (Συν-Εργασία). Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, με τα περισσότερα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη».
Όσον αφορά τη δυνατότητα να λάβει δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Αιτούμενη συνολικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, η Aegean θα φτάσει μόλις το 11% του κύκλου εργασιών της.
Επικαλούμενη δε το γεγονός ότι έχει ξεπεράσει κι άλλες κρίσεις στο παρελθόν, όπως τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα capital controls, παρόλα αυτά αναπτυσσόταν σταθερά, η Aegean επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι «όπως κάναμε στο παρελθόν, θα κάνουμε και τώρα. Είναι αλήθεια όμως, ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετική σε ένταση, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο μας και με άγνωστη διάρκεια».
«Ανάσα για τον κλάδο των αερομεταφορών»
Από την πλευρά της, η Sky Express, η ελληνική αεροπορική εταιρεία που διενεργεί πτήσεις εσωτερικού και διατήρησε περίπου το 50% των δρομολογίων στο σύνολο των 34 προορισμών που εξυπηρετεί κατά το lockdown, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης «ανάσα για τον κλάδο των αερομεταφορών ο οποίος περνά τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ιστορίας του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Sky Express διασφάλισε παράλληλα «το σύνολο των θέσεων εργασίας της εταιρείας, κάτι που είναι πρωταρχικός στόχος όλων».
Αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα μέτρα είναι οριζόντια στηρίζοντας το σύνολο του κλάδου, τα χαρακτηρίζει ως «ένα χέρι βοήθειας στην προσπάθειά μας να
στηρίξουμε τα νησιά, τον τουρισμό, την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».
Το ειδικό πακέτο μέτρο για τον κλάδο των αερομεταφορών συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, και στα οποία οι εταιρείες του κλάδου είχαν εξαρχής πρόσβαση. Μέτρα όπως όπως η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους, η έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, η δυνατότητα για εκ περιτροπή εργασία στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης, κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισής της, η δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόσο της πρώτης φάσης, όσο και της επικείμενης δεύτερης φάσης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, η ειδική δέσμη μέτρων για τις αερομεταφορές προβλέπει τους εξής πέντε άξονες: 
1. Επέκταση οριζόντων μέτρων στις μεταφορές για την περίοδο μετά τον Μάιο 2020
Τα οριζόντια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της κρίσης συνεχίζονται και μετά τον Μάιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος και περιλαμβάνει, φυσικά, και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών. Πρόκειται για μέτρα, όπως η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από ειδική έκτακτη αποζημίωση, μέχρι και τον Ιούλιο και η έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων, μέχρι και τον Αύγουστο, και των εργαζομένων σε αυτές οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας μετά τον Μάιο. Προβλέπεται ότι η χρήση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που θα κάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου των αερομεταφορών θα έχει κόστος περί τα 22 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος.
2. Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Το πρόγραμμα θα αφορά την περίοδο 15η Ιουνίου μέχρι και 31η Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, προβλέπεται επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) για τον εργασιακό χρόνο που δεν απασχολούνται οι εργαζόμενοι. Το όφελος από αυτή την παρέμβαση εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, έως τον Δεκέμβριο του 2020.
3. Ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού
Αντί της φορολόγησης στην κλίμακα εισοδήματος, προβλέπεται ειδικός συντελεστής 15% για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των πιλότων αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών αεροσκαφών, όπως ισχύει για τη φορολόγηση ναυτικών. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους των εταιριών του κλάδου, με εξοικονόμηση 7,7 εκ. Ευρώ κατ’ έτος. Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί μόνιμο μέτρο.
4. Αποζημίωση πτήσεων Απριλίου-Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση (πλέον
ΦΠΑ)
Για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμισμα στις εν λόγω πτήσεις, που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντα ΦΠΑ. Το όφελος του κλάδου από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ.
5. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές
Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, θα έχει θετική επίπτωση και στις αερομεταφορές. Η απώλεια δημοσίων εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κατά την τρέχουσα περίοδο, στα 30 εκατ. ευρώ.