Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ η Βουλή αποφάσισε, όπως αναμενόταν, τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 175 βουλευτές στήριξαν την σχετική πρόταση ενώ υπήρξαν και δυο άκυρα.

Όσον αφορά τους απόντες Φώφη Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης κατέστησαν σαφές με επιστολές τους ότι αν συμμετείχαν στην ψηφοφορία θα συντάσσονταν με την απόφαση που έλαβε το ΚΙΝΑΛ -να διερευνηθεί, δηλαδή, αν διαπράχθηκαν από τον κ. Παπαγγελόπουλο τα επιπλέον αδικήματα που του προσάπτονται: της εκβίασης, της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (περίπτωση συμμορίας). Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής πήρε παράταση καθώς με το διευρυμένο κατηγορητήριο επιβαρύνεται περαιτέρω το έργο της. Έτσι αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της τέλος Ιουνίου. Ενώ από την πορεία της διερεύνησης θα φανεί αν υπάρχουν και τυχόν συμμέτοχοι του πρώην αναπληρωτή υπουργού στο πλαίσιο του αδικήματος της «συμμορίας». Στην καταφατική περίπτωση θα παραπεμφθούν μαζί του στο Ειδικό Δικαστήριο εφόσον η Βουλή καταλήξει με βάση το πόρισμα που θα συντάξει η προανακριτική, ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε αυτό.

Παπαγγελόπουλος: Eρχονται δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλούς

Δεν αποκλείεται η διεύρυνση του κατηγορητηρίου να φέρει και διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων που θα κληθούν. Προς το παρόν οι καταθέσεις που εκκρεμούν είναι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που ήδη εξετάζεται από τα μέλη της επιτροπής, της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και βεβαίως του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατά την «απολογία» του στην Βουλή προανήγγειλε ότι στην προανακριτική θα αναφερθεί «με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στα έργα και τις ημέρες εχθρών και φίλων», δηλώνοντας μάλιστα ότι «η συνέχιση της εκδικητικής πολιτικής δίωξής του επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε πολλούς». Αν στην πορεία των ερευνών προκύψει ζήτημα συμμετόχων, θα πρέπει λογικά να κληθούν να καταθέσουν.

Η γκάφα του Σταύρου Καλογιάννη

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου αποτελεί κλιμάκωση των προσπαθειών της πλειοψηφίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να διερευνηθεί εξαντλητικά η υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Και θεωρείται αναμενόμενο ότι στην κατεύθυνση αυτή θα οξυνθεί περαιτέρω η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του στο θέμα που προέκυψε με την γκάφα του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος στη μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε για την πρόταση διεύρυνσης, έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο χωρίς να το έχει εσωκλείσει στον σχετικό φάκελο. Κάτι που οδήγησε την εφορευτική επιτροπή στην απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη για να διορθωθεί από τον βουλευτή το λάθος. Αυτό ωστόσο προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απουσίαζε μαζί με ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 από την ψηφοφορία. Η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη έθεσε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστας Τασούλα ευθέως θέμα λαθροχειρίας και παραβίασης της μυστικότητας της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι «η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας», αλλιώς είναι μη έγκυρη. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Τασούλα να ακυρώσει τη διαδικασία, κάτι που αρνήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κρίνοντας ότι το αίτημά της είναι αβάσιμο.

Ο ίδιος θεώρησε ότι προστατεύτηκε στο ακέραιο η μυστικότητα της ψήφου και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος νομικών επιπτώσεων. Και αυτό καθώς όλοι γνώριζαν ότι το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο που βρισκόταν στην κάλπη, ανήκε στον κ. Καλογιάννη και άρα η αποκατάσταση του λάθους διασφάλιζε την μυστικότητα της ψήφου του. Το άνοιγμα της κάλπης έγινε με ομόφωνη απόφαση των μελών της εφορευτικής επιτροπής ενώπιόν τους και παρουσία του Προεδρείου. Αυτό όμως δεν μείωσε τις αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημείωναν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «σε ζωντανή αναμετάδοση κατεγράφη ο κ. Καλογιάννης να ρίχνει στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, να ακούγεται “όχι , όχι είναι άκυρο!….” και μεταξύ άλλων να ακούγεται η αφοπλιστική φράση “δεν θα το καταλάβουν”», ενώ «στη συνέχεια άνοιξε η κάλπη, αφαιρέθηκε το ψηφοδέλτιο… τοποθετήθηκε σε φάκελο και η “διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά”».

ΣΥΡΙΖΑ: Λαθροχειρία πέραν πάσης φαντασίας

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεπερνά κάθε φαντασία η λαθροχειρία που έλαβε χώρα», ενώ θέμα εγείρει και για τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν, επιχείρημα που έθεσε και ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, διαμαρτυρόμενος διότι οι βουλευτές που κλήθηκαν να ψηφίσουν επέλεγαν «ναι» ή «όχι» για όλες τις κατηγορίες που αναγράφονταν και όχι για κάθε αδίκημα ξεχωριστά. Τα επιχειρήματα αυτά προσθέτουν μια επιπλέον νομική διάσταση στην σύγκρουση που μαίνεται γύρω από την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης και αναμένεται να κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε προς την σύνταξη του πορίσματος για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και τυχόν συμμετόχους του.